Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

«Αἰδώς πολῖται!!!»*

*(Ντροπή σας πολίτες!!!  Λογοπαίγνιο  με εφαλτήριο τους ομηρικούς στίχους  της Ιλιάδος «αἰδώς Ἀργεῖοι νῦν ἄρκιον ἤ ἀπολέσθαι» και σημαίνει «ντροπή Αργείοι! Το μόνο βέβαιο που τώρα μας περιμένει είναι να χαθούμε» και την είπε ο Αίαντας επιπλήττοντας τους Αργείους οι οποίοι φοβισμένοι είχαν καταπτοηθεί και ανέχονταν τους Τρώες να απειλούν με κάψιμο τα πλοία τους. Στο παρόν κείμενο κατέχει θέση παραίνεσης μάλλον, παρά επίπληξης).
της Ίριδας Σταθάκου, δικηγόρου
 
Ένεκα  του υπάρχοντος σκαιού και δυσοίωνου κοινωνικοπολιτικού status quo που ευρίσκεται πια περισσότερο από ποτέ σε οριακό σημείο, φαντάζει παραπάνω από αδήριτη η ανάγκη επανακαθορισμού των αξιών μας ως Ελλήνων, αλλά έτι περαιτέρω κι επιτακτικότερα η αναζήτηση ενός συλλογικού κι ελπιδοφόρου οράματος ικανού να δώσει λύσεις και φως στο σκοτάδι που πνίγει τη χώρα.
Με μια βαθιά κι επώδυνη πατριωτική κρίση να σκίζει τα σωθικά του έθνους και τον πολίτη σαστισμένο, σχεδόν υπνωτισμένο, να δέχεται απανωτούς κολάφους από τους εκλεγμένους του αντιπροσώπους είτε με τη μορφή δημοσιονομικών επαχθέστατων μέτρων είτε με τη μορφή προδοτικής εξωτερικής πολιτικής είτε με τη μορφή ασύλληπτης διαφθοράς και ρουσφετολογίας σε όλο το φάσμα των κατ’ επίφαση δημοκρατικών λειτουργιών, μοναδική λύση αποτελεί η ανεύρεση ενός οράματος όχι μόνο θεωρητικού, αλλά κυρίως άμεσης εφαρμογής που θα συσπειρώσει, θα ενώσει και θα εμπνεύσει τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να υψώσουν το πολιτικό τους ανάστημα.
Αυτό, κατ’ αρχάς, αρχίζει με την ανάληψη εκάστου πολίτη των ευθυνών του και με την ενεργό δράση του στα κοινά. Ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, εθεωρείτο τουλάχιστον επονείδιστο να «ιδιωτεύει» ένας πολίτης. Ήταν εμφανές δείγμα οκνηρίας και αβελτηρίας να επιλέγει ένας πολίτης να αδιαφορεί για τις αποφάσεις που ελαμβάνοντο και τον αφορούσαν, ήταν αδιανόητο να απόσχει από την πολιτική ζωή του τόπου, μιας και η προσωπική του ζωή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη κι αλληλεπιδρώσα με αυτήν της πολιτείας. Η συμπεριφορά εκάστου των πολιτών δια πράξεων ή παραλείψεων αντανακλάται σφόδρα στην πολιτεία. Η ιδιωτεία είναι νόσος και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνη, γιατί αφενός αγνοείς ότι την φέρεις και αφετέρου σε πείθει πως είσαι καλά. Διακρίνεται από συμπτώματα ψευδαισθήσεων, τυχοδιωκτισμού, συμφεροντολογίας, ατομισμού. Έτσι, πεπεισμένος ο πολίτης ότι «χαίρει άκρας υγείας», ενδιαφέρεται μόνο για τα εαυτού, λαϊκιστί κοιτάζει την πάρτη του, την τσέπη του, ενημερώνεται για τα διαζύγια των τηλεπερσόνων και τα κουτσομπολιά, ζει εν γένει σε έναν κατ’ οίησιν ασφαλή μικρόκοσμο, στην ουσία όμως νοσεί από χρόνια εκφυλιστική πνευματική νόσο, την οποία καλείται έκαστος εξ’ ημών να θεραπεύσει με δική του πρωτοβουλία. Η νοοτροπία του «ο κακός ο λύκος φταίει για όλα», «έλα μωρέ, εγώ να περνάω καλά και για τους υπόλοιπους γαία πυρί μειχθήτω», «αφού άλλοι υπήρξαν κλέφτες και ψεύτες, εγώ γιατί να είμαι το θύμα» «δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να σώσω τον κόσμο» κλπ εκφράζουν όχι μόνο αποκαρδίωση και δειλία, όχι μόνο επείγει να εκριζωθούν, αλλά κυρίως προκαλούν ντροπή. Ντροπή, γιατί ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός με τεράστια ιστορία, που βδελύσσεται τον λιποτάκτη, τον ρίψασπι και τον ιδιώτη, είναι λαός με ηρωικές γέννες, με υψηλά ιδεώδη και ανοιχτό, ελεύθερο, αλληλέγγυο, δίκαιο πνεύμα και πλέον έχει μετατραπεί σε ένα λαό που αρκείται στο να παραπονιέται από την άνεση του καναπέ (κάνει και κρύο έξω, πού να τρέχουμε τώρα!), που αγανακτεί θεωρητικά χωρίς κανένα παραγωγικό στόχο ή αποτέλεσμα και που μένει παγερά ασυγκίνητος στην αδικία κι ενδεχομένως δεν διστάζει να την προκαλεί κιόλας.
Ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, με σπάνια ομορφιά, υπέροχο κλίμα, λευκό, γαλάζιο, θάλασσα, ουρανό, φως, ποίηση, φιλότιμο, εθνική υπερηφάνεια, αίμα γενναίο κι ελεύθερο. Μόνο και μόνο αυτά είναι επαρκείς λόγοι για να αποτίεις σε αυτήν τη χώρα τις τιμές που της αξίζουν. Είναι επαρκείς λόγοι για να θέλεις να ζεις με κάθε σου ανάσα και όχι μόνο να επιβιώνεις. Είναι επαρκείς λόγοι για να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου σήμερα κιόλας! Πολίτη αφυπνίσου!!! Αρκετά με την τηλεόραση, τα κουτσομπολιά, το facebook και τις selfies, και την επανάσταση του πληκτρολογίου, πάψε να μεμψιμοιρείς, να μέμφεσαι τους άλλους, φτάνει η εικοτολογία και τα ευχολόγια, ήρθε η ώρα για δράση και πράξεις! Από σήμερα κιόλας που διαβάζεις αυτές τις αράδες, ενημερώσου για τα πολιτικά (για το όνομα του Θεού, μάθε έστω τα πρόσωπα που μας κυβερνούν και τις ιδιότητές των), αναζήτησε, ερεύνησε, εντόπισε τα κακώς κείμενα, σκέψου προτάσεις προς βελτίωση της ζωής σου, έλα σε επαφή με άλλους ομοϊδεάτες, κατάλληλες ομάδες και αρμόδιους φορείς, ψήφιζε σε όλες τις εκλογές δοθείσης ευκαιρίας, προσανατόλισε την εργασία σου, όποια κι αν είναι αυτή προς το γενικότερο καλό του έθνους, να διαπνέεσαι από πίστη κι αισιοδοξία. Να τιμάς το προνόμιο του να είσαι Πολίτης.
Μην ξεχνάς ότι η ζωή σου είναι αλληλένδετη με του συμπολίτη σου και όλων μαζί με της πολιτείας.
 Μην κοιτάς τι μπορεί να κάνει η Πατρίδα σου για εσένα, αλλά κοίτα εσύ τι μπορείς να κάνεις για την Πατρίδα σου. (J.F. Kennedy)

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο. (M. Gandhi)

infognomonpolitics.blogspot