Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ποιος διόρισε την Έφη Αχτσιόγλου;


Του Μανώλη Καψή 
Την Εφη Αχτσιόγλου δεν την γνωρίζω. Στο λαϊκό δικαστήριο στα Γιαννιτσά -με κατηγορούμενους τους δανειστές- όπου η σημερινή υπουργός υποσχέθηκε με σταθερή φωνή που δεν άφηνε περιθώριο για αμφιβολίες -την κατάργηση του μνημονίου και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, (scripta και verba manent), δεν προσκλήθηκα.

Διαβάζω όμως τις παλαιές της δηλώσεις και βλέπω τα βίντεο από τις ομιλίες της ενώπιον των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα βίντεο που τα site παρουσιάζουν σαν τις υποσχέσεις "που θέλει να ξεχάσει" η υπουργός Εργασίας. "Θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη και θα καταργήσουμε τον άδικο ΕΝΦΙΑ." Με εντυπωσιάζει το ύφος της. Οι βεβαιότητές της.

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, οι δηλώσεις της κυρίας Αχτσιόγλου καθόλου δεν διαφέρουν απο τις συνήθεις "μπούρδες" που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
προεκλογικά. Ο Γιάννης Μπαλάφας, για παράδειγμα, χωρίς να διαθέτει μάλιστα το ελαφρυντικό της ηλικίας, έχει αφήσει εποχή με την ατάκα του για την τρόικα: "θα τους προσφέρουμε καφέ και θα τους πούμε να πάνε από εκεί που ήρθαν"... Μέχρι και ραδιοφωνικό τρέιλερ έγινε. Τέτοια επιτυχία.
Η κα Αχτσιόγλου δίνει μάχη για να μην επιτραπούν λέει οι ομαδικές απολύσεις. Μάχη ιδεολογική για την ψυχή και τα λάβαρα της παραδοσιακής αριστεράς. Γιατί, τι σημαίνουν οι ομαδικές απολύσεις σε μια χώρα με 25% ανεργία και όπου δεν υπάρχουν ουσιαστικά μεγάλες επιχειρήσεις; Η μάχη δίνεται για ένα πουκάμισο αδειανό. Και ΑΝ το Δ.Ν.Τ πιέζει για αλλαγή του ορίου απολύσεων, (ΑΝ πιέζει πραγματικά και δεν θέτει το θέμα απλώς και μόνο για διαπραγματευτικούς λόγους), αυτό έχει να κάνει με τη γνωστή άποψη του Ταμείου για την απελευθέρωση της αγοράς και πιθανώς με τις μεγάλες ξένες επενδύσεις που ΙΣΩΣ να έρθουν κάποια μέρα στην Ελλάδα.(Άπιαστο όνειρο προς το παρόν). Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία για την Εφη Αχτσιόγλου.

Αυτό που έχει σημασία είναι οι βεβαιότητές της. Όπως όταν δήλωνε ότι "το δίκαιο το φτιάχνουν οι λαοί και όχι οι τεχνοκράτες της τρόικας". Τόσο απλά. Αλλά τα ίδια δήλωνε και ο Πρωθυπουργός... πριν συναντήσει τη σκληρή πραγματικότητα.
Η κυρία Αχτσιόγλου είναι επίσης παιδί του "κομματικού σωλήνα". Καμία αμφιβολία. Οι επαγγελματικές της περγαμηνές είναι όλες διορισμοί στο δημόσιο σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και οφείλονται στην κομματική της τοποθέτηση. Μέλος της διοίκησης του ΟΑΕΔ, μέλος της διοίκησης του ΑΣΕΠ κλπ.
Αλλά ούτε σε αυτό διαφέρει καθόλου από την πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών, με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα. Απο τις καταλήψεις κατ' ευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου. (Άλλωστε και ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου, τα δυο εμβληματικά πρόσωπα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, επίσης ουδέποτε δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στον ιδιωτικό τομέα. Οικογενειακώ δικαίω διορίστηκαν πολιτικοί.) Η Εφη Αχτσιόγλου (πρέπει και) θα κριθεί από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ θα την βαθμολογήσουν θετικά εφόσον αποτρέψει τις (δήθεν) ομαδικές απολύσεις και κερδίσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. (Απίθανο). Οι υπόλοιποι θα αρκεστούμε στο να βάλει την υπογραφή της στη συμφωνία ώστε να κλείσει επιτέλους η β' αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω. ( Άλλωστε το ασφαλιστικό "το τελείωσε" ο Κατρούγκαλος).
Η κα. Αχτσιόγλου πρέπει και θα κριθεί από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Όχι απο το "ποιος την διόρισε." 'Η όπως το έθεσε πιο ωμά ο Θέμος Αναστασιάδης "τίνος είναι το κορίτσι βρε παιδιά!" Άλλωστε ποιος διόρισε τον Πανό Σκουρλέτη; Τα ίδια αφελή για κατάργηση του μνημονίου έλεγε και ο σημερινός υπουργός εσωτερικών, και μάλιστα με πιο καταφατικό τρόπο. Το ίδιο παιδί του κομματικού σωλήνα υπήρξε, αλλά ουδείς ασχολήθηκε με το "ποιος διόρισε τον Πανό Σκουρλέτη." Ήταν η τοποθέτησή του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αυτή που επέτρεψε να αποτιμηθεί και να αξιολογηθεί η παρουσία του στην πολιτική σκηνή.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αμφισβητεί την ικανότητα της κ. Αχτσιόγλου να διαπραγματευτεί με την τρόικα, κάνοντας αναφορές στην περιορισμένη επαγγελματική της εμπειρία. Fair. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε "πως μπορεί η διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου" να φέρει σε πέρας την αποστολή της, μια έμμεση αναφορά σε όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο, για το είδος της σχέσης της νυν με τον πρώην υπουργό. 

Unfair.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)