Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Δεν επιστρέφουν φόρους - Προκαλούν ασφυξία στην αγορά


Δεν επιστρέφουν φόρους - Προκαλούν ασφυξία στην αγοράΤου Σπύρου Δημητρέλη
Μπορεί η πρώτη αξιολόγηση να έκλεισε και τυπικά και η κυβέρνηση να εισέπραξε και τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιστρέψει ένα σημαντικό μέρος από αυτά στην αγορά και την πραγματική οικονομία, υπάρχει, ωστόσο, μια λεπτομέρεια που δείχνει ότι η "μέγγενη" της ρευστότητας αντί να χαλαρώνει τελικά κλείνει.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να στηρίξει τη ρευστότητα αφού οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξάνονται αντί να μειώνονται. Και αυτό προκύπτει από επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου που αποκαλύπτουν ότι για την κυβέρνηση είναι προτιμότερη η ρευστότητα στα κρατικά ταμεία από τη ρευστότητα στην αγορά που αποτρέπει τα λουκέτα και διατηρεί θέσεις εργασίας.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων της γενικής κυβέρνησης ήταν τον Σεπτέμβριο 1,439 δισεκατομμύρια ευρώ. Και το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών. Το 2011 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ήταν 901 εκατομμύρια, το 2012 ήταν 724 εκατομμύρια, το 2013 ήταν 519, το 2014 ήταν 755 και στο τέλος του 2015 ήταν 1,283 δις ευρώ. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ποσό των 1,439 δις ευρώ που ήταν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Σεπτέμβριο δεν περιλαμβάνονται οι φόροι που πρέπει να επιστραφούν στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από τα τελωνεία και αφορούν κυρίως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ναυτιλιακές και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε βιομηχανίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύνθεση των φόρων που δεν έχουν επιστραφεί από το δημόσιο. Πρόκειται για 1,142 δισ. ευρώ άμεσων φόρων, 138 εκατομμύρια έμμεσων φόρων (π.χ. ΦΠΑ, ΕΦΚ) καθώς και 157 εκατομμύρια μη φορολογικών ποσών που πρέπει να επιστραφούν.
Να σημειωθεί ότι οι θεσμοί πιέζουν την κυβέρνηση να αποπληρώνει τις οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να συνεχίσει να κινείται η οικονομία και να επαληθευτεί το σενάριο της ανάκαμψης. Μόνο που στην περίπτωση των επιστροφών φόρων φαίνεται ότι η "εποπτεία" των θεσμών δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Και αυτό ενώ είναι δεδομένη η αδυναμία της κυβέρνησης στον δημόσιο τομέα αφού επιλέξει να βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την καταβολή καθυστερούμενων εφάπαξ σε συνταξιοδοτημένους δημοσίους υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)