Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Το Facebook βοηθούσε κρυφά το FBI αλλά η μεθοδολογία του προβληματίζει…..

Το Facebook βοηθούσε κρυφά το FBI αλλά η μεθοδολογία του προβληματίζει.....
Τις τελευταίες μέρες το Facebook αναγκάστηκε να παραδεχθεί μια είδηση που η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε διφορούμενες αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικάνικου κολοσσού δήλωσε ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να προσλάβει μια τρίτη εταιρεία έτσι ώστε να δημιουργήσει ή να εκμεταλλευτεί «τρύπες» ασφαλείας σε ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούσε κάποιος χρήστης του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. 
Για καιρό οι τεχνικοί του Facebook προσπαθούσαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία ενός χρήστη του Buster Hernandez που είχαν υποψίες ότι στόχευε νεαρά κορίτσια προσπαθώντας να αποσπάσει γυμνές φωτογραφίες τους και στη
συνέχεια να τις εκβιάσει με αυτές. 
Χωρίς να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές οι υπεύθυνοι του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισαν να πληρώσουν ειδικούς από μια τρίτη εταιρεία έτσι ώστε να μπορέσουν να «διεισδύσουν» στο λειτουργικό του συγκεκριμένου χρήστη και στη συνέχεια αφού επιβεβαιώσουν τις παρανομίες του προώθησαν με ανώνυμο τρόπο τις πληροφορίες αυτές στο FBI που όντως προχώρησε στη σύλληψή του. 
Αν και το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι καλό και σίγουρα ο συγκεκριμένος χρήστης αποτελούσε μεγάλη απειλή και άξιζε να βρεθεί στη φυλακή, η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε το Facebook έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα. 
Η συγκεκριμένη συνεργασία του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης  με μια τρίτη εταιρεία και με το FBI χωρίς να έχει προηγηθεί εισαγγελική ή δικαστική παραγγελία είναι πρωτόγνωρη. Πώς είναι δυνατόν να προστατευθεί ο οποιοσδήποτε θεωρηθεί ύποπτος από την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του από την εν λόγω εταιρεία; Τη συγκεκριμένη μεθοδολογία της έχει χρησιμοποιήσει και σε αθώους ανθρώπους; Και κυρίως είναι δικαιολογημένο το Facebook να παραβιάσει τόσους νόμους, αυθαίρετα, παρόλο που το αποτέλεσμα θεωρείται καλό; 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πρακτικές αυτές ενισχύουν τις θεωρίες πολλών ότι τα social media αποτελούν τις μεγαλύτερες «κερκόπορτες» παρακολούθησης των προσωπικών μας δεδομένων.

Του Αντώνη Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)