Τελικά η καραντίνα που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και κατ’ επέκταση και το «λουκέτο» που μπήκε στην παγκόσμια οικονομία ήταν μέτρα που έπρεπε να ληφθούν;
Ή μήπως είχαν έντονα στοιχεία υπερβολής, ώστε ενδεχομένως να εκτελεστεί ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικό πείραμα; Ειδικά στη Γερμανία η συζήτηση φουντώνει κάθε μέρα που περνά, αν και η κυβέρνηση της χώρας κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να την αποσιωπήσει και τελικά να τη βάλει στο περιθώριο – χαρακτηρίζοντας κυνικά όσους την προκαλούν «λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας».
Όλα άρχισαν από μια έκθεση 93 σελίδων με τίτλο «Ανάλυση διαχείρισης της κρίσης», την οποία εκπόνησαν με εντολές του γερμανικού υπουργείου
Εσωτερικών πανεπιστήμια της χώρας και επιστήμονες. Μια έκθεση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας όταν διέρρευσε στα μέσα από Γερμανό αξιωματούχο του υπουργείου, τον Στέφεν Κον, τον άνθρωπο που εργάζεται ή, τουλάχιστον, εργαζόταν στο παράρτημα «Ομάδα KM4» του υπουργείου, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την «Προστασία των κρίσιμων υποδομών».
Τι αναφερόταν σε αυτές τις 93 σελίδες; «Η επικινδυνότητα του Covid-19 υπερεκτιμήθηκε, καθώς σε καμιά στιγμή της πορείας εξάπλωσής του ο κίνδυνος δεν ξεπέρασε τα φυσιολογικά επίπεδα» σημειωνόταν χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμιζόταν πως «οι άνθρωποι που κατέληξαν από τον κορονοϊό ήταν άτομα τα οποία στατιστικά θα πέθαιναν φέτος είτε λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους είτε γιατί αντιμετώπιζαν παράλληλα και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας». «Παγκοσμίως κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό δεν ξεπέρασαν τους 250.000, την ώρα που 1.500.000 άτομα (25.000 στη Γερμανία) πέθαναν από την κοινή γρίπη το 2017-18» έγραφε ακόμη η έκθεση, επισημαίνοντας ότι «ο κίνδυνος σίγουρα δεν είναι μεγαλύτερος από εκείνον άλλων ιών».
Το επικεντρωμένο πια στην αντιμετώπιση του Covid-19 δημόσιο σύστημα υγείας της Γερμανίας αφήνει εκ των πραγμάτων ακάλυπτες τις ανάγκες εκείνων που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αναβολών χειρουργείων που θα έπρεπε άμεσα να γίνουν ώστε να σωθούν ζωές. Πολλοί στη Γερμανία μιλούν για σκάνδαλο, όχι όμως και η κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να υποβαθμίσει όσα ανέφερε η έκθεση, τονίζοντας πως δεν ήταν τίποτε άλλο από «τη δουλειά ενός υπαλλήλου» και πως το περιεχόμενό της αποτύπωνε μόνο «τις προσωπικές του απόψεις».
Απολύθηκε
Στις 15 Μαΐου το περιοδικό «Der Spiegel» έγραφε πως «ο Στέφεν Κον παύθηκε από τα καθήκοντά του. Του δόθηκε η συμβουλή να προσλάβει δικηγόρο, ενώ κατασχέθηκε ο προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής του», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η είδηση. Συγχρόνως τα άλλα ΜΜΕ που «σήκωναν» στη Γερμανία το θέμα μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έπεφταν επάνω στο κυβερνητικό τείχος της άρνησης. Κάθε αξιωματούχος αρνούνταν να δώσει απαντήσεις για την έκθεση, ενώ εντυπωσιακή ήταν η δήλωση του Γκούντερ Κρινγκς, του εκπροσώπου του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ: «Αν αρχίσουμε να αναλύουμε τέτοιες εκθέσεις, τότε σύντομα στις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να έρχονται οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας».
Το κράτος μπορεί επιδεικτικά να γυρνά την πλάτη του στην πραγματικότητα, όχι όμως και οι Γερμανοί πολίτες, όλων των πολιτικών χώρων, που ήδη από τον Απρίλιο συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις κατά του lockdown, θέτοντας τα ερωτήματα και ανοίγοντας μια συζήτηση που κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει!
.. άσχημη μάλλον διάλεξα εποχή , μάσκες πουλάνε στο παζάρι ..
ΑπάντησηΔιαγραφή