Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Σκληρό μεταμνημόνιο μετά το μνημόνιο, παρ’ όλη τη συμφωνία για το Μακεδονικό

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι κατοχικές δυνάμεις της χώρας στο ζήτημα του χρέους, σε απόλυτη αντίθεση με ότι ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες και δημοσιογραφικά τους παπαγαλάκια ότι θα υπάρξουν σημαντικές ρυθμίσεις του χρέους ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία. Κούφιες κουβέντες είναι οσα διακηρύσουν η ΠΦΑ και ο Καμμένος ότι, δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, ούτε νέοι όροι μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Σε συνέχεια παρόμοιων δηλώσεων και σχετικής ενημέρωση, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την πρόσφατη  συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών, τόνισε σε απόλυτο τόνο ότι, η χώρα μας θα παραμείνει υπό στενή επιτήρηση μέχρι το μακρινό 2059, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθεί και το τελευταίο σεντ των δανείων που έλαβε από τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι για το χρέος, που το μεγαλύτερο μέρος του υπερδιπλασιάστηκε μέσα στην ευρωζώνη ( από 158 δις το 2002 σκαρφάλωσε στα 400 δις αν συμπεριληφθούν και τα 50 δις από το κούρεμα του PSI το 2012), θα καταβάλει ετησίως ποσά της τάξης των 18-35 δις ετησίως από τα πλεονάσματα σε βάρος των συντάξεων, των εισοδημάτων και της ανάπτυξης και την υφαρπαγή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσία από το Υπερταμείο και τις τράπεζες που τώρα της έχουν υφαρπάσει μισοτιμής και τις ελέγχουν ξένοι τραπεζικοί Γύπες.

Αυστηρές δηλώσεις Ρέγκλινκ και Ντομπρόβσκις

Τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, που είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο, υπογράμμισαν μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι περιμένουν από την ελληνική πλευρά συνεχή τήρηση των συμφωνηθέντων κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο. «Η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και η Ε.Ε. θα ελέγχει αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και θα γίνεται ανάλυση αποπληρωμής του χρέους, που λήγει έως το 2059» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, πρόσθεσε πως υπήρξαν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και εθνικά Κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αλλά έλαβε «ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση» ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι με την αύξηση της ανάπτυξης θα μπορούσε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και τότε να συζητηθεί ο τρόπος αξιοποίησής του, ο οποίος, όπως τόνισε, «αποτελεί σε γενικές γραμμές απόφαση της κυβέρνησης», αλλά θα πρέπει να συζητηθεί προηγουμένως με τους θεσμούς, διότι οι υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» θα έχουν επιπτώσεις στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου.

Ερωτηθείς για τις μειώσεις των συντάξεων από το 2019, απάντησε πως «δεν υπάρχει κάτι νέο, πέραν των αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί». Σε μια προσπάθεια να… αλλάξει συζήτηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι τον Οκτώβριο, με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα συζητηθεί με την Κομισιόν η εφαρμογή των αντίμετρων για τον πρώτο χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετατροπή δημόσιας περιουσίας σε εγγύηση για την αποπληρωμή του ESM, οι κ. Ρέγκλινγκ και Τσακαλώτος κρύφτηκαν πίσω από τις λέξεις, λέγοντας ότι πρόκειται για εγγύηση και όχι για ενέχυρο ή υποθήκη.Χθες ο ESM μετέφερε στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος το 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από την 3η αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)