Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Προσφυγές στο ΣτΕ για τις ταυτότητες με το τσιπάκι

Την ακύρωσή τους ζητούν 62 πολίτες
Νέος κύκλος προσφυγών για τις νέου τύπου ταυτότητες άνοιξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μετά τις αιτήσεις τεσσάρων ιερωμένων, της Εστίας Πατερικών Μελετών και δύο δικηγόρων, στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν 62 πολίτες, τρεις εκ των οποίων είναι μοναχοί, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων με «RFID chip». 
Οι προσφεύγοντες εστιάζουν στο ηλεκτρονικό τσιπάκι, το οποίο θα
περιλαμβάνουν οι ταυτότητες που θα τεθούν σε κυκλοφορία αντικαθιστώντας τις σημερινές, καθώς θα περιέχονται, όπως καταγγέλλουν, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά) κ.λπ. Οπως αναφέρεται στις προσφυγές, ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων είναι αντίθετος σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη νομοθεσία.
Το θρήσκευμα
Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατέθεσε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών στα απολυτήρια και στους άλλους τίτλους σπουδών του Γυμνασίου και του Λυκείου, υποστηρίζοντας πως είναι αντισυνταγματική, καθώς το θρήσκευμα συνιστά προσωπικό δεδομένο και μάλιστα ανήλικων προσώπων.

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)