Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

"To ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα σύντομα θα φτάσει το δημόσιο!"


"To ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα σύντομα θα φτάσει το δημόσιο!"Του Στέλιου Κράλογλου
Οι διαστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία οφειλών είναι τέτοιες που σύντομα θα πλησιάζει το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα το μέγεθος του δημοσίου χρέους (328,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιουνίου).
Στην ανησυχητική αυτή διαπίστωση προβαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεση του οποίου εκτιμάται διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους:
-προς τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των "κόκκινων" δανείων),
-προς την εφορία (€ 1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο),

-προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου € 25 δισ.),
-ακόμα και προς τη ΔΕΗ!
"Η κυβέρνηση και η ΤτΕ αναμένουν σχεδόν αλματώδη ανάπτυξη το 2017 κατά 2,7% του ΑΕΠ. Την ίδια αισιόδοξη πρόβλεψη περιέχει το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2017 (Οκτώβριος 2016). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μάλιστα, υπερθεματίζει. Όμως τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία. Οι εκτιμήσεις μη δημόσιων φορέων διαφέρουν. Αν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις, θα ανατραπούν και προσδοκίες που έχουν επενδυθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής", τονίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης
"Συνολικά, παραμένει δύσκολη η οικονομική ανάρρωση από την αντιπαράθεση με τους δανειστές του α΄ εξαμήνου 2015 που παρά λίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και από τις αβεβαιότητες που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου" συμπεραίνουν οι αναλυτές της έκθεσης
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, η γνώμη του Γραφείου είναι ότι μια σοβαρή αναδιάρθρωσή του είναι απαραίτητη για να ξεφύγει η χώρα από την "παγίδα χρέους" στην οποία βρίσκεται. Στην ουσία, η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό "σπιράλ", τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους (που επηρεάζει βασικούς αναπτυξιακούς συντελεστές), όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί (ως απόρροια της κρίσης χρέους, που στην πορεία όμως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο) αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας (που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)