Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Γερμανία: Άμεση επαναπροώθηση προσφύγων στη Μεσόγειο (Αφρική)

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θέλει οι Αρχές να σταματούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη θάλασσα και να τους στέλνουν στην Αφρική προκειμένου να μην φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Σε μια στροφή 180 μοιρών για τη χώρα που έχει ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα παροχής ασύλου, το γερμανικό υπουργείο εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το αυστραλέζικο σύστημα, βάσει του οποίου οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη θάλασσα στέλνονται σε καταυλισμούς σε τρίτες χώρες μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου.

«Η εξάλειψη της πιθανότητας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τους πρόσφυγες να αποφύγουν να ξεκινήσουν για αυτό το επικίνδυνο ταξίδι το οποίο κάνουν διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη μια εκπρόσωπο του υπουργείου.
«Στόχος θα πρέπει να είναι να πάψουν να έχουν λόγο ύπαρξης οι οργανώσεις των διακινητών και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες από το επικίνδυνο για τη ζωή τους ταξίδι», προσθέτει.

Η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη Μεσόγειο --η πλειονότητα των οποίων έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη-- να στέλνονται στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή σε άλλη χώρα της βόρειας Αφρικής, ώστε να υποβάλλουν εκεί την αίτηση για παροχή ασύλου. Στην περίπτωση που αυτή γίνει δεκτή, θα μεταφέρονται με ασφάλεια στην Ευρώπη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δέχεται πολλές επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας της για την πολιτική της των ανοικτών θυρών απέναντι στους πρόσφυγες, με το κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, να χάνουν πολλές ψήφους από το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις περιφερειακές εκλογές.
Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένα σχέδια ή συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόταση, όμως ήδη Γερμανοί πολιτικοί από την αντιπολίτευση το έχουν καταδικάσει.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke (Αριστερά), δήλωσε ότι θα αποτελέσει «ανθρωπιστικό σκάνδαλο και ένα ακόμη βήμα προς την εξάλειψη του δικαιώματος σε άσυλο», αναφέρει η Welt am Sonntag.
Ο Ρίξινγκερ πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου θα πρέπει να υποβάλλονται στη Γερμανία προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι αιτούντες έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια, ενώ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των προσφύγων από την Αυστραλία «απολύτως απαράδεκτη».
Από την πλευρά της η επικεφαλής των Πράσινων Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρντ σχολίασε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν να είναι μια μολυσματική ασθένεια που πρέπει να κρατηθεί μακριά».

«Το να στερεί κανείς το δικαίωμα σε μια δίκαιη μεταχείριση από τους ανθρώπους που έχουν τραπεί σε φυγή είναι τόσο από άποψη μεταναστευτικής πολιτικής όσο και από νομική άποψη περισσότερο από αμφίβολο», πρόσθεσε η ίδια.
Περισσότεροι από 2.200 πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ 10 σοροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό λιμενικό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, φέτος μέχρι στιγμής 159.496 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης και 4.220 έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τους 3.777 νεκρούς στο σύνολο της περσινής χρονιάς.

koutipandoras.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)