Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Καταρρέει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Η Volkswagen θα πληρώσει πρόστιμο 1 δισ. ευρώ για το «Dieselgate»
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Σ ε... τροχιά αυτοκαταστροφής βρίσκεται πλέον η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, καθώς το «Dieselgate», το σκάνδαλο παραποίησης των τιμών ρύπων, συνεχίζει να «στοιχειώνει» τη Volkswagen.
Η εταιρία με ανακοίνωσή της αποδέχθηκε να πληρώσει το πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 1 δισ. ευρώ, που της επιβλήθηκε για την υπόθεση από τις γερμανικές Αρχές, αφού πρώτα η Εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ απέδειξε τις παραλείψεις της VW στο σκάνδαλο, αφήνοντάς την βέβαια εκ νέου εκτεθειμένη στα μάτια της διεθνούς αγοράς.


Η Volkswagen τόνισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση, καθώς θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή «αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό βήμα» για να ξεπεραστεί η κρίση των τελευταίων ετών - μια κρίση που ξέσπασε το 2015, όταν η εταιρία παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό το οποίο παραποιούσε τα αποτελέσματα στους ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων σε σύνολο σχεδόν 11.000.000 οχημάτων της, που πωλήθηκαν σε όλον τον κόσμο.

Την ώρα, όμως, που ο «πέλεκυς» έπεφτε βαρύς πάνω στη VW, Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν παράλληλα έρευνες για απάτη, χειραγώγηση μετοχών και αναληθείς διαφημίσεις σε βάρος στελεχών της Volkswagen και των θυγατρικών της, Audi και Porsche, όπως επίσης και εξονυχιστικές έρευνες εναντίον στελεχών της Daimler και της εταιρίας οικιακών συσκευών Bosch. Πιο συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες εναντίον του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της VW Μάρτιν Βίντερκορν, του διαδόχου του στη θέση αυτήν Μάρτιν Μίλερ και του νυν προέδρου της εταιρίας Χέρμπερτ Ντις. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, όπου το σκάνδαλο είχε λάβει κολοσσιαίες διαστάσεις, έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος οκτώ στελεχών της VW, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Βίντερκορν, που κατηγορείται για «απάτη» και «συνωμοσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο του 1 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται στα άλλα 25,8 δισ. ευρώ που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει μέχρι στιγμής επιμερίσει, προκειμένου να καλύψει το κόστος το οποίο σχετίζεται με την παραδοχή της το 2015 ότι χειραγώγησε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων. Το γεγονός αυτό, όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, θα πλήξει σοβαρά την κερδοφορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)