Οι μισθοί και οι συντάξεις ποτέ στο παρελθόν δεν επιτρεπόταν να κατασχρθούν από οποιονδήποτε και ειδικότερα πό την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα αυτά έχουν αλλάξει με οδηγίες της ευρωκατοχής. Τραπεζικοί λογαριασμοί ακόμα και θυρίδες σε τράπεζες βρίσκονται ατο απόλυτο έλεος των κατοχικών δυνάμεων.

Από τις αρχές του 2019, η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ περισσότερο, αφού οι πολίτες θα αδυνατούν να καταβάλουν τις υπέρμετρες υποχρεώσεις τους στην εφορία, σε ΕΝΦΙΑ,ΔΕΗ, δάνεια κλπ., ύστερα ακι από την προγραμματισμένη μεγάλη μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων

Σήμερα χιλιάδες φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μέγγενη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για μισθούς και συντάξεις επειδή άφησαν απλήρωτες φορολογικές οφειλές, λόγω αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας. Με τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει πλέον στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η κατάσχεση γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες για χιλιάδες φορολογούμενους ταυτόχρονα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΑΑΔΕ έχει καταφέρει κάθε μήνα να κάνει έως και 17000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ταυτόχρονα.

Ακόμη και τα κατασχετήρια, έχουν φτάσει στο σημείο να κοινοποιούνται ηλεκτρονικά ενώ η διαδικασία επίδοσης μέσω δικαστικού επιμελητή ή υπαλλήλου της εφορίας, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μόνο όταν πρόκειται για κατασχέσεις στις οποίες δεν παρεμβαίνουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη ζήσει 1.076.857 φορολογούμενοι ενώ ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων) βρίσκονται ακόμη 1.757.439 οφειλέτες. Ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στους 4.107.315 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μήνα αύξηση κατά 38.458 φορολογούμενους

Στο μέτωπο των ελέγχων, τον Ιανουάριο, οι εφορίες διενήργησαν 2.100 μερικούς ελέγχους και 513 πλήρεις ελέγχους, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων 47 ελέγχους (μόνο 1 όμως στο μέτωπο πλήρους ελέγχου φρέσκων υποθέσεων) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, 14 ελέγχους.

Η φορολογική διοίκηση ανεβάζει συνεχώς στροφές στο μέτωπο των εισπράξεων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εντατικοποιώντας τις ενέργειές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάιο όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το δημόσιο θα διενεργούνται με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ έχουν αυτοματοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων από τους λογαριασμούς των οφειλετών.

Την ίδια στιγμή προγραμματίζονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο από τις 27 Απριλίου ενώ από την 1η Μαίου οι πλειστηριασμοί για οφειλές στο δημόσιο θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα. Έτσι, για τις 27 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δώδεκα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αφορούν σε οφειλέτες του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι το να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί τόσο με επισπεύδουσες τις τράπεζες όσο και να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί του δημοσίου, θεωρείται θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση η οποία παρά τις αντιδράσεις και τα επεισόδια που προκαλούνται σχεδόν κάθε Τετάρτη, οφείλει να δείξει έργο στους θεσμούς.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Οι χιλιάδες έντιμοι οφειλέτες του δημοσίου και οχι οι κατ’ επάγγελμα “μπαταχτσίδες”, οφείλουν να καταλάβουν ότι, με το καθεστώς της οικονομιής κατοχής που έχει επιβαλλει το 4ο Ράϊχ στη χώρα μας, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα σωτηρίας για τους ίδιους και την πατρίδα μας, μέχρι να την υφαρπάσουν στο σύνολό της. Στο μεσοσδιάστημα που αυτό γίνει κατανοητό από τη συντριπτική πλειοψηφία των κανονικών Ελλήνων πολιτών, μόνο με προσωρινά ημίμετρα μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς η φορολοφική ληστεία που επιβάλλουν οι ανελέητοι Γερμανοί. πιο κάτω παραθέτουμε ορισμένες οδηγίες-συμβουλές για την προσωρινή μάχη του πολίτη για την υπεράσπιση της περιουσίας του.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που θα βρεθούν φέτος στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;

Ναι, έπειτα από την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.

-Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

– Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ, μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.