Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Π. Πιτσινέν: «Περισσότερο ληστοσυμμορίτες, παρά ισλαμιστές»

Ο Βέλγος Πιέρ Πιτσινέν φτάνει στη χώρα του, μετά την απελευθέρωσή του. Φωτογραφία: ANDREAS SOLARO / AFPΤι λέει ο Βέλγος εκπαιδευτικός που απελευθερώθηκε μετά από πέντε μήνες
Μπήκε στη Συρία στις 6 Απριλίου, συνελήφθη από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (αντάρτες), τον παρέδωσαν στην ταξιαρχία Αμπού Άμαρ, κρατήθηκε πέντε μήνες, υπέστη εξευτελισμούς και σκληρή σωματική βία, και αφέθηκε ελεύθερος την Κυριακή. Ο Πιέρ Πιτσινέν, Βέλγος εκπαιδευτικός, λέει σήμερα: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι μισότρελοι, περισσότερο ληστοσυμμορίτες παρά ισλαμιστές».
Ο Βέλγος Πιέρ Πιτσινέν φτάνει στη χώρα του, μετά την απελευθέρωσή του. Φωτογραφία: ANDREAS SOLARO / AFP Στην σελίδα του στο διαδίκτυο, έχει ανεβάσει πολύ υλικό από τον εμφύλιο σπαραγμό στη Συρία, που το περιγράφει "Ταξίδι στην Κόλαση".
http://www.pierrepiccinin.eu/ http://www.pierrepiccinin.eu/
Ο Πιέρ Πιτσινέν απήχθη τον Απρίλιο στη Συρία και απελευθερώθηκε την Κυριακή μαζί με τον ιταλό δημοσιογράφο Ντομένικο Κίρικο. Μιλώντας την Δευτέρα στον βελγικό ραδιοσταθμό Bel RTK, δήλωσε ότι υπέστη "πολύ σκληρή σωματική βία" στη διάρκεια της κράτησής του, η οποία υπήρξε "μια τρομακτική οδύσσεια σε όλη τη Συρία".
"Σωματικά, πάω καλά, παρά τα βασανιστήρια που υποστήκαμε, ο Ντομένικο κι εγώ. Μερικές φορές η σωματική βία ήταν πολύ σκληρή. Ταπεινώσεις, ύβρεις, εικονικές εκτελέσεις. Ο Ντομένικο υπέστη δύο εικονικές εκτελέσεις με περίστροφο", είπε. Οι πέντε μήνες κράτησης "ήταν μια τρομακτική οδύσσεια σε όλη τη Συρία. Μας μετακινούσαν πολύ, σε πολλά μέρη (...) Δεν μας κρατούσε πάντα η ίδια οργάνωση, υπήρχαν οργανώσεις που ήταν πολύ βίαιες, πολύ αντιδυτικές, με αντιχριστιανούς ισλαμιστές".
"Προσπαθήσαμε δύο φορές να δραπετεύσουμε. Μια φορά επωφεληθήκαμε από την προσευχή και αρπάξαμε δύο Καλάσνικοφ (...) Επί δύο ημέρες, τρέχαμε στην ύπαιθρο πριν μας ξαναπιάσουν και μας τιμωρήσουν πολύ σοβαρά γι' αυτή την απόπειρα απόδρασης", αφηγήθηκε ο Πιτσινέν
Οι Πιέρ και ο Ντομένικο ταξίδευαν μαζί και μπήκαν στη Συρία στις 6 Απριλίου από το Λίβανο.
"Δύο ημέρες αργότερα, είπε στην εφημερίδα Le Soir, ήμασταν στο Κουσέιρ (κεντρική Συρία) και εκεί μας συνέλαβε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και μετά μας παρέδωσε στην ταξιαρχία Αμπού Άμαρ, που έχει το όνομα του αρχηγού της. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μισότρελοι, περισσότερο ληστοσυμμορίτες παρά ισλαμιστές, λίγο πολύ ενσωματωμένοι στο κίνημα Αλ-Φαρούκ, μια από τις κύριες οργανώσεις των ανταρτών, παρόλο που τελευταία έχει λίγο διασπαστεί".
Μιλαέι για τη συριακή επανάσταση - έχει ταξιδέψει άλλωστε επτά φορές στη Συρία- και λέει πως "γνωρίζει μια πολύ σημαντική εξέλιξη εδώ και επτά, οκτώ μήνες": "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ισλαμιστικά κύματα ή κύματα ληστοσυμμοριτισμού από ορισμένες οργανώσεις που λυμαίνονται τα εδάφη. Πιστεύω πως έχει γίνει πολύ επικίνδυνο για τους δυτικούς να αποτολμήσουν κάτι στη Συρία στις σημερινές συνθήκες μιας επανάστασης που βρίσκεται σε πλήρη διάλυση και που στρέφεται σε άλλα πράγματα".
Ντ. Μ. newsroom enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)