Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Γυρίζει σελίδα για το «Ελ. Βενιζέλος» Σε Καναδικά χέρια πλέον η Hochief Airport

Γυρίζει σελίδα για το «Ελ. Βενιζέλος»
Την πώληση του 55% του ΔΑΑ θα επιχειρήσει η κυβέρνηση
Νέα σελίδα γυρίζει για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς η HOCHTIEF, η οποία είχε το μάνατζμεντ του αεροδρομίου από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, ανακοίνωσε και τυπικά την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της, Hochief Airport, διαχειρίστριας του «Ελ. Βενιζέλος» στην Καναδική PSP Investments.

Ως εκ τούτου, η κατασκευαστική εταιρία της Έσσης παύει πλέον να ελέγχει τα έξι αεροδρόμια της Hochief Airport σε Αθήνα, Τίρανα, Βουδαπέστη, Μελβούρνη, Ντίσελντορφ και Αμβούργο, τα οποία περνούν στον έλεγχο του επενδυτικού βραχίονα των «ευγενών» ταμείων του Καναδά.


Σύμφωνα με τα ανακοίνωση της HOCHTIEF, η εταιρία ολοκλήρωσε με επιτυχία την πώληση του χαρτοφυλακίου των αεροδρομίων. Θα λάβει μετρητά ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση του χρέους και επενδύσεις στο πυρήνα των δραστηριοτήτων της. Όλες οι μετοχές της HOCHTIEF AirPort μεταβιβάστηκαν στην PSP Investments και η συναλλαγή ενεργοποιείται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2013. Εκ του τιμήματος των 1,1 δισ. ευρώ, ήδη 308 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί από τους Καναδούς στην Έσση για την μεταβίβαση των μετοχών του αεροδρομίου του Σίδνευ από τον Αύγουστο. Λαμβάνοντας υπόψη συμμετοχές μειοψηφίας 400 εκατ. ευρώ, ο μέγεθος της συμφωνίας προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

«Ολοκληρώσαμε γρήγορα μία σύνθετη διαδικασία πώλησης και νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία του χρονοδιαγράμματός μας. Αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο του να γίνουμε ο πλέον κερδοφόρος όμιλος υποδομών στον κόσμο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της HOCHTIEF, κ. Μαρσελίνο Φερνάντεθ Βέρντες. Στόχος της διοίκησης Βέρντες είναι η επίτευξη σημαντικής υψηλότερης κερδοφορίας και ρευστότητας επί τη βάσει ευέλικτων δομών, με στόχο την διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους. Η πώληση του χαρτοφυλακίου των αεροδρομίων δεν αναμένεται να επηρεάσει τα κέρδη της εταιρίας, σημειώνεται.

Ανοίγει το πεδίο για πώληση από την Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον των Καναδών για την εξαγορά τόσο του μεριδίου του δημοσίου που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (30%) όσο και του εναπομείναντος ποσοστού του κράτους στο «Ελ. Βενιζέλος» (25%). Οι Καναδοί φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο της εξαγοράς όλου του «πακέτου», όμως η διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων της πιθανής συναλλαγής είναι μακριά. Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι η μεταβίβαση των ποσοστών θα προχωρήσει με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα και μείωση των τελών του «Ελ. Βενιζέλος».

Η PSP Investments, διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει μερίδια σε τράπεζες, χρυσωρυχεία, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, εταιρείες παραγωγής ενέργειας, διαχειριστές υποδομών και εταιρείες real estate, το οποίο φτάνει σε αξία σχεδόν τα 50 δισ. ευρώ. Ιδρύθηκε με πράξη της καναδικής Βουλής το 1999, με αρμοδιότητα την επένδυση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία του Καναδικού δημοσίου τομέα και λειτουργεί από το 2000 με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γκόρντον Φυφ. Σύμφωνα με τις οικονομικά αποτελέσματα της PSP, το 2012 η περιουσία της αυξήθηκε κατά 5 δισ. ευρώ, η αξία του χαρτοφυλακίου προσέγγισε τα 50 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από επενδύσεις ανήλθαν σχεδόν σε 1,3 δισ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)