Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΛΙΒΑΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ  ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  

Που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 17.30
στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει

Ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος κ. CHRISTOPHE LE RIGOLEUR



Ομιλητές, με αλφαβητική σειρά:

·     ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ,

πρώην Πρύτανης    του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

·     JEAN-ERIC GICQUEL,

καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Université de Rennes 1

·     ΓIΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΑΣ,

δικηγόρος, «Δημοβούλιο Πολιτών»

·     ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΝΤΕΡΗΣ,

   διδάκτωρ νομικής – δικηγόρος  «Πρωτοβουλία για Ρ.Σ.Α.»

·     ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ,

καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ 



Συντονιστής:

·     ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΒΙΔΗΣ, 

δημοσιογράφος



Για τη μετάφραση:

·     CAROLINE LUIGI                             


Παράλληλα με το οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο φευ επιδεινώνεται διαχρονικά, η χώρα μας αντιμετωπίζει και ένα οξύτατο θεσμικό πρόβλημα, που εστιάζεται στο Σύνταγμα. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974, κυριάρχησε   σταδιακά ένα κλίμα διαφθοράς, που έθεσε το λαό στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και κατοχύρωσε, προνόμια, ασυλίες, ατιμωρησία, έλλειψη ελέγχου και λογοδοσίας. Το Σύνταγμα, όχι μόνο δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει αυτήν την κατάπτωση, αλλά επιπλέον την υπέθαλψε. Η Ελλάδα, γι αυτό, χρειάζεται επειγόντως ένα νέο Σύνταγμα, και όχι απλώς αναθεώρησή του, το οποίο να προέλθει με τη συμμετοχή του λαού, και το οποίο να θεραπεύσει τις δραματικές παθογένειες του παρόντος. Το νέο αυτό Σύνταγμα, επιβάλλεται να καθιερώσει την πλήρη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την απόλυτη διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, τον έλεγχο και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων το ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας. Να θεσπίσει, ακόμη, συνθήκες πλήρους διαφάνειας και αξιοκρατίας στο δημόσιο βίο, κατάργησης της απαράδεκτης ασυλίας και ατιμωρησίας των πολιτικών, χάρη στη σύντομη παραγραφή, και πάνω απ’ όλα  να προβλέπει τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων, για σοβαρά ζητήματα,  ώστε να γίνεται γνωστή η γνώμη και η θέληση του λαού, και εκτός περιόδου βουλευτικών εκλογών. Οι διοργανωτές της αποψινής ημερίδας είναι πεπεισμένοι ότι η υλοποίηση των παραπάνω  απαιτεί νέο Σύνταγμα και όχι απλή αναθεώρηση του παρόντος, για να είναι ένα Σύνταγμα του λαού και για το λαό. Το νέο αυτό Σύνταγμα, εξάλλου πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, που θα  συνδράμει, αποφασιστικά και στην επίλυση των ζοφερών οικονομικών μας προβλημάτων.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη



Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

Στο ιστολόγιο μας έχουμε εκφράσει πολλές φορές την άποψη μας, ότι δεν είναι αναγκαία η αλλαγή του Συντάγματος της Ελλάδος αλλά μόνο η εφαρμογή του στην παρούσα φάση.

Δεν μπορεί να υπάρχουν νόμοι που είναι αντίθετοι με το Σύνταγμα και όμως να είναι σε ισχύ και να συζητάμε για αλλαγή του Συντάγματος. Έτσι θα ήταν συμφέρον μας να επικεντρωθούμε στο να μην καταργηθεί το Σύνταγμα, αλλά να γίνει πιο ισχυρό λαμβάνοντας το υπόψη μας σε όλα τα νομοθετήματα.

Σε αυτό το σημείο θα επιθυμούσαμε να αναφερθούμε σε μερικά κομμάτια του Συντάγματος που δεν είναι εφαρμόσιμα σήμερα:


Άρθρο 1:

1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Σχόλιο: όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό ;;; 


άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος:

1. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
Σχόλιο: σε αυτό το άρθρο στηρίχτηκε το ανώτατο δικαστήριο και αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση γα χρέη προς το Δημόσιο.

Άρθρo 6
1. Kανένας δεν συλλαμβάνεται oύτε φυλακίζεται χωρίς αιτιoλoγημένo δικαστικό ένταλμα, πoυ πρέπει να επιδoθεί τη στιγμή πoυ γίνεται η σύλληψη ή η πρoφυλάκιση. Eξαιρoύνται τα αυτόφωρα εγκλήματα. 


Άρθρo 4

1. Oι Έλληνες είναι ίσoι ενώπιoν τoυ νόμoυ.
2. Oι Έλληνες και oι Eλληνίδες έχoυν ίσα δικαιώματα και υπoχρεώσεις.
3. Έλληνες πoλίτες είναι όσoι έχoυν τα πρoσόντα πoυ oρίζει o νόμoς. Eπιτρέπεται να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μόνo σε περίπτωση πoυ κάπoιoς απέκτησε
εκoύσια άλλη ιθαγένεια ή πoυ ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη πρoς τα εθνικά συμφέρoντα, με τις πρoϋπoθέσεις και τη διαδικασία πoυ πρoβλέπει ειδικότερα o νόμoς.
4. Mόνo Έλληνες πoλίτες είναι δεκτoί σε όλες τις δημόσιες λειτoυργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις πoυ εισάγoνται με ειδικoύς νόμoυς.
5. Oι Έλληνες πoλίτες συνεισφέρoυν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλoγα με τις δυνάμεις τoυς.
Σχόλιο: η παράγραφος  2 έρχεται σε αντίθεση με την Βουλευτική ασυλία.
Παράγραφος 5, η συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη πραγματοποιείται ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Δεν μπορεί ο άνεργος να πληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ  κλπ φόρους.


 άρθρο 22, εδάφιο 4 ξεκαθαρίζει πότε η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση:
Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών.
Σχόλιο: το Σύνταγμα της Ελλάδος, λοιπόν, δίνει το δικαίωμα στους κυβερνώντες να επιτάξουν τις προσωπικές υπηρεσίες του Έλληνα (να τον υποχρεώσουν να προσέλθει στην εργασία του παρά τη θέλησή του, δηλαδή) σε τρεις πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις: πόλεμος, θεομηνία, κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Η επιστράτευση κατά την διάρκεια απεργίας αντιτίθεται στο Σύνταγμα.


Άρθρο 26 
1. Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
3. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια· οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

Άρθρο 120
  1. Το Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την Ε’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Ιουνίου 1975.
  2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
  3. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
  4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.


Άρθρο 51:
2. Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.
3. Οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. Ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.
5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Άρθρο 52
Η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)