Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σοβαρούς φόβους για κατάρρευση των Ιδρυμάτων διατυπώνει και η ΠΟΣΔΕΠ, εξαιτίας της απώλειας 40% του προσωπικού τους

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ * ΛΟΥΚΕΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΑ 8 ΑΕΙ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 1.349 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Επέζησε της Κατοχής και της δικτατορίας και κινδυνεύει σήμερα

«Παρακαλούμε θερμώς να προστατέψετε το αρχαιότερο και ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως».
Ο πρύτανης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, απευθύνει δραματική έκκληση στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ζητώντας του να παρέμβει προσωπικά, ώστε να ανακληθεί η απόφαση που καταργεί 1.349 θέσεις σε 8 πανεπιστήμια.
Η σχετική υπουργική απόφαση για τη διαθεσιμότητα κατά κλάδο και ειδικότητα στα 8 Ιδρύματα εκδόθηκε χθες, ενώ τα πανεπιστήμια αντιδρούν το ένα μετά το άλλο, βάζοντας «λουκέτο» για να δηλώσουν την απόλυτη αδυναμία λειτουργίας τους. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η απώλεια στο διοικητικό προσωπικό τους συνοδεύεται με τη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των τελευταίων ετών.
Σοβαρούς φόβους για κατάρρευση των Ιδρυμάτων διατυπώνει και η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) εξαιτίας της απώλειας 40% του προσωπικού τους και ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του εξηγήσει από κοντά την κατάσταση που βιώνουν τα πανεπιστήμια.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι σήμερα αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη κρίση της ιστορίας του, την ολοσχερή αδυναμία λειτουργίας στο προσεχές διάστημα ως κέντρου εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, την αδυναμία προσφοράς σπουδών ποιότητας, την αδυναμία ολοκλήρωσης των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναστολή παροχής του ιατρικού έργου των πανεπιστημιακών κλινικών και της εκπαίδευσης των φοιτητών σε αυτές και την αδυναμία παροχής της οποιασδήποτε διοικητικής υποστήριξης στους φοιτητές του πανεπιστημίου». 

Πληθυσμός 135.000
Τα παραπάνω αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε χθες προς τον πρωθυπουργό ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. «Στη μακρόχρονη πορεία του, σχεδόν παράλληλα προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιβίωσε σε εξαιρετικά δυσχερείς καταστάσεις, όπως η γερμανική Κατοχή του 1940 και η Δικτατορία του 1967. Πρέπει όλοι μας να πιστέψουμε ότι και σήμερα με την επικράτηση της κοινής λογικής στους διδάσκοντες, τους φοιτητές, τους εργαζομένους και κυρίως στους καθ' ύλην αρμοδίους στην πολιτεία θα βρεθεί η πρέπουσα λύση».
Το υπουργείο Παιδείας, συνεχίζει ο πρύτανης, γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, το φοιτητικό πληθυσμό του ΕΚΠΑ, που είναι 107.000 προπτυχιακοί φοιτητές, 11.000 μεταπτυχιακοί και 17.000 υποψήφιοι διδάκτορες, δηλαδή συνολικά 135.000 και όχι 30.000, όπως ανακριβώς διαδίδεται. Το υπουργείο Παιδείας, επίσης, γνώριζε καλά ότι τα τελευταία χρόνια, από το ένα μέρος ο αριθμός των τμημάτων και των φοιτητών μεγάλωνε, με αποφάσεις της πολιτείας ερήμην του πανεπιστημίου, και από το άλλο το προσωπικό έβαινε μειούμενο, ενώ και η τακτική χρηματοδότηση μειώθηκε τα τελευταία έτη κατά 52,5%.
Κι ενώ γνώριζε όλα τα παραπάνω, καταλήγει ο κ. Πελεγρίνης, «αγνόησε τις εκκλήσεις μας και προχώρησε έξω από το πνεύμα του Συντάγματος, παραβιάζοντας κάθε έννοια αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να πλήττεται πλέον η ακαδημαϊκή λειτουργία και οι υποστηρικτικές δράσεις του πανεπιστημίου από την επαπειλούμενη απομάκρυνση από αυτό του ζωτικού προσωπικού, απολύτως αναγκαίου για τη λειτουργία του».
Την ανάκληση της απόφασης της διαθεσιμότητας ζητεί και η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που συνήλθε εκτάκτως χθες δηλώνοντας ότι το Ιδρυμα έχει περιέλθει σε πραγματική αδυναμία της λειτουργίας του μετά την εξέλιξη αυτή και αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές του μέχρι την Παρασκευή.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητεί ακόμη να εξουδιοδοτηθεί ο πρύτανης να αντιμετωπίσει την ανατροπή των δυσμενών εξελίξεων που θα προκύψουν ως σοβαρό ενδεχόμενο από την υποβολή των παραιτήσεων όλων των διοικητικών οργάνων του Ιδρύματος από τα διοικητικά τους αξιώματα, από κοινού με τα αντίστοιχα όργανα διοίκησης όλων των θιγόμενων ΑΕΙ.
Στα αρμόδια δικαστήρια θα προσφύγει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος δηλώνει ότι είναι η δεύτερη φορά που σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους επιβάλλεται το μέτρο της διαθεσιμότητας στο Ιδρυμα, γεγονός που προκαλεί αίσθημα αδικίας. Δηλώνει επίσης την αντικειμενική αδυναμία της διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ.
Με ομόφωνο ψήφισμά της και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών διαπιστώνει την αδυναμία της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος σήμερα και αύριο, μεταθέτει την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου κατά μία εβδομάδα και εξουσιοδοτεί τον πρύτανη να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά των διοικητικών αποφάσεων με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος.
Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε χθες και η ΠΟΣΔΕΠ διατυπώνοντας τους φόβους της ότι «τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εξαιτίας της μείωσης κατά 40% του προσωπικού τους».
Ακόμη κι αν υποθέσουμε, αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ στην επιστολή της, ότι έχουμε πλεονάζον προσωπικό, δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να λειτουργήσουμε με 40% λιγότερο προσωπικό.
Τραγικά μειωμένη χρηματοδότηση
Η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει στην επιστολή της ότι τα πανεπιστήμια με την τραγικά μειωμένη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών δεν έχουν την πολυτέλεια περαιτέρω μείωσης των πόρων τους και ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να του εκθέσει από κοντά την κατάσταση.
Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα, το υπουργείο Παιδείας συνέστησε Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με έδρα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο θα επιλέξει τους 1.349 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κι εκείνους που θα μετακινηθούν ενδοϊδρυματικά στα 25 Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρόκειται για τις 646 θέσεις κατανεμημένες σε 25 Ιδρύματα, οι οποίες θα καλυφθούν από το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα.
Οι Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού κάθε Ιδρύματος από τα 8 που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα καλούνται τώρα να υποβάλουν εντός προθεσμίας 15 ημερών στην ψηφιακή φόρμα του ΑΣΕΠ τα προσόντα όλων των υπαλλήλων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα. Μετά την υποβολή των στοιχείων, το ΑΣΕΠ θα μοριοδοτήσει και θα συντάξει πίνακες κατάταξης που θα αποστείλει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων εξέδωσε χθες και η Σχολή Καλών Τεχνών, στο οποίο διατυπώνεται η σημερινή δεινή κατάσταση των Ιδρυμάτων εξαιτίας της ασφυκτικής υποχρηματοδότησης στην οποία η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών εγγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης.
* «Ανοίξτε τις Σχολές κι αφήστε τα Ιδρύματα ήσυχα από πολιτικά παιχνίδια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ και προσθέτει: «Τα πανεπιστήμια έχουν συγκεκριμένο ρόλο και πρέπει αυτόν να υπηρετούν. Δεν μπορεί να γίνονται μέσο στα χέρια όσων επιδιώκουν την πολιτική ένταση. Οσο θεμιτό είναι το δικαίωμα στην απεργία, άλλο τόσο ιερό είναι το δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Τα λουκέτα όμως στις σχολές οδηγούν τη γενιά μας σε αδιέξοδο και τις οικογένειές μας σε οικονομικό μαρασμό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)