Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ο εθισμός στην πορνογραφία το ίδιο σοβαρός με τον εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά


Μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge που αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα επιβεβαιώνει ότι η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε φυσικό εθισμό.



Η ερευνήτρια του Cambridge Δρ. Valerie Voon μελέτησε 19 άντρες ηλικίας από 19 έως 34 ετών που προσπάθησαν να σταματήσουν να παρακολουθούν πορνογραφικό υλικό αλλά απέτυχαν, ακόμη και μετά την διάλυση των προσωπικών τους σχέσεων και την απώλεια της δουλειάς τους εξαιτίας της «συνήθειάς» τους αυτής.




Οι ομοιότητες μεταξύ της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς των χρηστών πορνογραφικού υλικού και όσων προσπαθούν να ξεπεράσουν τον εθισμό από χημικές ουσίες έχει τονισθεί εδώ και αρκετό διάστημα από την κοινότητα των επιστημόνων ψυχικής υγείας.



Η Voon εξέτασε τον εγκέφαλο των ανδρών καθώς αυτοί παρακολουθούσαν σκηνές ερωτικού περιεχομένου, και βρήκε ότι οι άνδρες της μελέτης επιδείκνυαν τις ίδιες αποκρίσεις εθισμού όπως οι αλκοολικοί που παρακολουθούσαν διαφημίσεις ποτών, ή οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών όταν τους έδειχναν φωτογραφίες εμπόρων ναρκωτικών.



Η Voon δήλωσε σχετικά: “Όταν ένας αλκοολικός δει μία διαφήμιση ποτού, ο εγκέφαλός του θα αποκριθεί (σ.σ. pentapostagma.gr light up”) και θα διεγερθεί με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Παρατηρήσαμε την ίδια μορφή εγκεφαλικής δραστηριότητας και στους χρήστες πορνογραφικού υλικού”.



Η έρευνα της Voon θεωρείται ότι είναι η πρώτη του είδους της για την μελέτη των πραγματικών σημαδιών του φυσικού εθισμού του εγκεφάλου ως απόκριση στην έκθεση σε πορνογραφικό υλικό.



Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση πορνογραφικού υλικού οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μειωμένη σεξουαλική ανταπόκριση, καθώς και σε βλάβες στην  βραχυπρόθεσμη μνήμη .



ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)