Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. …….Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ


GEWKWN

- Τα… κλειδωμένα έγγραφα
Ποιους προστατεύει η Βρετανία για να σφραγίσει έγγραφα μέχρι το 2080;  Οι Βρετανοί δεν άνοιξαν τους φακέλους για το ΑΚΕΛ ( κομμουνιστικό κόμμα Κύπρου ), όχι για λόγους εθνικής ασφάλειας, που χρησιμοποιούν συνήθως, αλλά για λόγους… υγείας
διερωτόμαστε ποιον ή ποιους προστατεύει η Βρετανία για να αποφασίσουν κάποιοι στο Φόρεϊν Όφις το 2012/2013, και ενώ τα έγγραφα αυτά είχε αποφασιστεί να αποδεσμευθούν, να τα ξανα-αμπαρώσουν μέχρι το 2080; Τι περιέχει ο φάκελος αυτός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ασφάλειά μας και που σχετίζεται με τις σχέσεις ΑΚΕΛ και ΕΟΚΑ;
Προσέξαμε ότι και σε φάκελο με τίτλο «Δραστηριότητες Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τις 2 Αυγούστου  1954-56», ο οποίος είναι αποδεσμευμένος, πάρα πολλά έγγραφα είτε αφαιρέθηκαν με σημείωση ότι και αυτά παραμένουν απόρρητα για 120 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2080, είτε ότι απλά διατηρούνται απόρρητα είτε έχουν ορισμένες παραγράφους μαυρισμένες.

Απόρρητο ντοκουμέντο συνομιλίας μεταξύ βρετανού πρωθυπουργού Γουίλσων και Μακάριου στις 2,30 μ.μ της 17ης Ιουλίου 1974. Μεταφράζουμε το επίμαχο απόσπασμα:
Ο Ε. Μπαρουτσού διετέλεσε υπεύθυνος των Κυπριακών υποθέσεων στο τουρκικό υπ. Εξωτερικών. Ο Μπαρουτσού είχε δημοσιεύσει στην τουρκική Μιλλιέτ μια σειρά από αποκαλύψεις τις οποίες ανα-δημοσίευσε το 1993 η εφημερίδα της Κύπρου «Σημερινή». Τίτλος των δημοσιευμάτων του Μπαρουτσού « Το συγκλονιστικό παρασκήνιο της εισβολής». Στην έκδοση της 12ης Ιουλίου 1993 σελ. 5 αναφέρονται τα πιο κάτω σχετικά με την μετάβαση του Ετσεβίτ και της συνοδείας του στο Λονδίνο στις 17 Ιουλίου 1974,

«… ΄Οταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, επικοινώνησα τηλεφωνικώς με την αντιπροσωπία μας στα Ηνωμένα ΄Εθνη και ζήτησα να έλθουν σε επαφή με τον Μακάριο. Ο Μακάριος είχε ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιδίωξή μας ήταν να πείσουμε το Μακάριο να μην καταφερθεί εναντίον της Τουρκίας κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
»Πράγματι ο Οσμάν Ολτσάι έδωσε οδηγίες στην αντιπροσωπία και ήλθε σε επαφή με το Μακάριο. Αυτός χάρηκε πάρα πολύ από την πρωτοβουλία του Ολτσάι και παρακάλεσε την τουρκική αντιπροσωπία να διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και υποχρέωσής του.
»Ο Μακάριος είχε πέσει στη θάλασσα και αναζητούσε σανίδα σωτηρίας. ΄Εβλεπε την Τουρκία σαν δύναμη σωτηρίας. Έπρεπε λοιπόν να εκμεταλλευθούμε την αδυναμία του πράγμα που έγινε. Φθάσαμε νύχτα στο Λονδίνο και πήγαμε κατευθείαν στην πρωθυπουργική κατοικία. Ο Χάρολτ Ουίλσον συμφώνησε να μας δεχθεί σε δείπνο εργασίας…».
Σημείωση GEWKWN :  Την ημέρα της εισβολής των τούρκων οι κομμουνιστές πανηγύριζαν ότι ήρθαν οι τούρκοι να τους σώσουν…
Στις 14 Αυγούστου 1974,  ο Κ. Καραμανλής μετά από μεγάλες πιέσεις ζήτησε από τους Βρετανούς κάλυψη να στείλει αεροπορικώς από την Κρήτη ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς μια δύναμη 10.000 ανδρών στην Κύπρο,   Από αμερικανικό δε έγγραφο ημερ. 15 Αυγούστου 1974, βρήκα ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κίσιγκερ, ο Κάλαχαν του είπε για το ελληνικό αίτημα μέσω Μαύρου και την απόρριψή του. Όμως πρόσθεσε και τούτο: «Του έστειλα (του Μαύρου) μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους που εξήγησα. Ένας λόγος που ενδιαφέρει είναι ότι όταν είδα τον Μακάριο το πρωί, τον ρώτησα ποια ήταν η άποψή του, αν μας εζητείτο να κάνουμε κάτι τέτοιο και μου είπε, μα τι θα έκαναν τα στρατεύματα αν πήγαιναν εκεί. Έτσι ήμουν στη θέση να δώσω οδηγίες στον πρέσβη μας (στην Αθήνα) ότι ο Μακάριος δεν έβλεπε λόγο για κάτι τέτοιο. Έτσι νομίζω μπορούμε να θεωρούμε το θέμα αυτό νεκρό».

Αποχαρακτηρισμένα Αμερικανικά έγγραφα
πρακτικά της ελληνοαμερικανικής συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι, στις 30 Ιουλίου 1975.

«Καραμανλής: Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κατάσταση (σ.σ.: εννοεί το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτησή του) δεν έχει τύχει ορθών χειρισμών. Όλοι ξέρουμε πώς να καταλήξουμε σε λύση γι’ αυτό το μικρό πρόβλημα (  σημείωση , «ο μεγάλος ηγέτης»  αποκαλεί την εισβολή των τούρκων τους σκοτωμούς και το ξεκλήρισμα, το αποκαλεί ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ).
Και συνεχίζει ο «μεγάλος ηγέτης….»   και λύση υπάρχει -δεν είναι σαν τη Μέση Ανατολή- αλλά σε κάθε περίπτωση αν μια λύση εξευρεθεί όλοι οι κίνδυνοι αυτόματα θα εξαφανισθούν. Στο κάτω-κάτω είναι ένα μάλλον μικρό πρόβλημα. Έχω υιοθετήσει μια θέση. Είμαι έτοιμος να ικανοποιήσω τουρκικές απαιτήσεις. Έχω αποδεχθεί μια γεωγραφική ομοσπονδία. Είμαι έτοιμος να αποδεχθώ και τις δύο ζώνες, αλλά με τον όρο ότι αρκετά εδάφη θα επιστραφούν, ώστε τα εδάφη τους (σ.σ.: των Τούρκων) να είναι χονδρικά ισοδύναμα ή να έχουν κάποια αντιστοιχία με το ποσοστό του πληθυσμού τους. Μπορεί να είναι 1, ή 2 ή 3% πάνω από το ποσοστό τους. Αυτό θα διευκολύνει την επιστροφή προσφύγων. Είμαι διατεθειμένος να δώσω στους Τούρκους όποιες ομοσπονδιακές εξουσίες θέλουν. Μπορώ τώρα να επιβάλω μια τέτοια λύση. Είμαι αρκετά ισχυρός στην Αθήνα και μπορώ να ελέγξω τον Μακάριο. Υπουργός Εξωτερικών (σ.σ.: Κίσινγκερ): Αν μπορείτε, τότε είστε ο μόνος.    Καραμανλής: Εάν οι Τούρκοι δεν κινηθούν τώρα, σε μερικούς μήνες μπορεί να είναι αδύνατο. Πρέπει να πείσετε τους Τούρκους».

οι Αρχηγοί του Επιτελείου, αντί να κάνουν το στρατιωτικό τους καθήκον αποφάσισαν να παίξουν το ρόλο του πολιτικού και ξεκίνησαν αγώνα διαβουλεύσεων απ’ευθείας από τους Αμερικανούς.

Αντί να διαταχθεί συγκέντρωση ικανών μονάδων για άμεση προώθηση τους με σκοπό την ολομέτωπη επίθεση προς το υπάρχον προγεφύρωμα στο χώρο της απόβασης και ενώ οι κατώτεροι αξιωματικοί της πρώτης γραμμής στη Κύπρο ζητούσαν διαταγές, βλέποντας του Τούρκους να τους βομβαρδίζουν, ο μεν Αραπάκης  (Α/ΓΕΝ), διατάζει τα 2 σύγχρονα υποβρύχια Λαύκος & Νηρεύς, τα οποία πορευόντουσαν προς τον χώρο της εισβολής για προσβολή του αποβατικού στόλου να γυρίσουν στη Ρόδο, ο δε Παπανικολάου (Α/ΓΕΑ), δίνει εντολή να μην απογειωθούν τα σύγχρονα Phantoms.

Πηγές : – Φανούλας Αργυρού ( Δημοσιογράφος )
           :    paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)