Σάββατο 25 Μαΐου 2019

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ……

GEWKWN
 

Αρχηγός Ναυτικού αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης
Ο Τ Α Ν ο τουρκικός στόλος αποβίβασης (και όχι απόβασης) του Αττίλα εισβολέα 20-22 Ιουλίου 1974 μπορούσε να υποστεί πανωλεθρία από τις τορπίλες των υποβρυχίων «Γλαύκος» (S-110) με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Βασίλη Γαβριήλ και «Νηρεύς» (S-111) με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, η διαταγή του αρχηγού Ναυτικού αντιναύαρχου Πέτρου Αραπάκη για απομάκρυνση των δύο υποβρυχίων από τα νερά την Κύπρου έσωσε τον Αττίλα…
Σημειωση:  ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ CIA: ΑΘΗΝΑ  Εμπιστευτικό Σελίδα 2 00155 081658Z
"Ο Αραπάκης σε τελετή αλλαγής διοίκησης είπε :  ότι ο ελληνικός στόλος υπό την καθοδήγησή του ποτέ δεν θα έβγαινε εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων κατά την κρίση του Ιουλίου στην Κύπρο και κανένα ελληνικό υποβρύχιο που βρισκόταν στην περιοχή της Κύπρου κατά την κρίση δεν επρόκειτο να αναλάβει δράση κατά των τουρκικών πλοίων.
Στις 19 Ιουλίου 1974,  μια μέρα πριν από την εισβολή των τούρκων στην Κύπρο και ενώ τα υποβρύχια του ελληνικού στόλου «Κατσώνης», «Νηρεύς», «Γλαύκος», «Πρωτεύς» και «Τρίτων» έχουν αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η Διοίκηση Υποβρυχίων ενημερώνει με το σήμα DY 541 το ΝΑΤΟ και συνεπώς και την Τουρκία. Τα υποβρύχια «Γλαύκος» και «Νηρεύς» είχαν οδηγίες να πλεύσουν προς την Κύπρο και να λάβουν θέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου στα ανατολικά και τα δυτικά της Κερύνειας.
Δηλαδή ενώ τα υποβρύχια θα αναζητούσαν στόχους (τουρκικά πλοία) για να τα πλήξουν, τα τουρκικά πλοία θα γνώριζαν πού βρίσκονται τα ελληνικά υποβρύχια.
Και ενώ τα Ελληνικά υποβρύχιο είχαν την ευκαιρία να βυθίσουν όλον τον αποβατικό στόλο των τούρκων Το υποβρύχιο «Γλαύκος», ενώ βρισκόταν 85 ναυτικά μίλια από την Κύπρο, στις 21 Ιουλίου πήρε εντολή στις 9:30 το βράδυ με το σήμα ΑΝ4658 να επιστρέψει στη Ρόδο.
Ενώ τα υποβρύχια «Γλαύκος» και «Νηρεύς», με κυβερνήτες τους Βασίλη Γαβριήλ και Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, επέστρεψαν στη Ρόδο, έλαβαν νέο σήμα στις 22 Ιουλίου στις 7:30 το απόγευμα (ΑΝ4724) να ξαναπλεύσουν προς την Κύπρο. Οι εντολές που είχαν λάβει ήταν να μην επιτεθούν εναντίον των Τούρκων αν πρώτα δεν λάμβαναν οδηγίες……
Ωστόσο, όταν έφτασε μια ανάσα από τα τουρκικά σκάφη, στα 45 ναυτικά μίλα από την Κύπρο στις 23 Ιουλίου στις 7:00 το απόγευμα, διατάχθηκε να επιστρέψει και πάλι πίσω στη Ρόδο.
Σημείωση GEWKWN:  Με αυτά που διαβάσατε μέχρι εδώ ( έχει και άλλα ) δεν ξέρετε τι να κάνετε, να κλάψετε η να γελάσετε,  για όλους εμάς όμως που πολεμούσαμε εναντίων των εισβολέων, ζούσαμε μια τραγωδία χωρίς  βοήθεια  από αέρα και θάλασσα,   αντιμετωπίσαμε την τουρκική αεροπορία μόνο με αντιαεροπορικά, τα περισσότερα του Β. Παγκοσμίου πολέμου, μας βομβάρδιζε η τουρκική αεροπορία και εμείς κοιτάζαμε με αγωνία τον ουρανό να δούμε τα Ελληνικά μαχητικά ,  που δεν ηλθαν ποτέ…….
Στη δεύτερη φάση της εισβολής τον Αύγουστο του 1974, όταν οι Τούρκοι πια είχαν φτιάξει ισχυρό προγεφύρωμα και έλεγχαν την Κερύνεια και τη γύρω περιοχή, η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να στείλει και πάλι στην Κύπρο τα υποβρύχια «Τρίτων» και «Πρωτεύς». Το σήμα ΑΝ140600/8 δόθηκε στις 14 Αυγούστου στις 5:00 το πρωί. Τα υποβρύχια ξεκίνησαν και όταν στις 21:50 το βράδυ έπλεαν προς την Κύπρο, πήραν νέο σήμα (ΑΝ5931) να επιστρέψουν και πάλι πίσω. Ήταν η τρίτη φορά που η Αθήνα αποφάσιζε να εμπλακεί σε επιχειρήσεις στην Κύπρο με τα σύγχρονα για την εποχή υποβρύχια που διέθετε ο ελληνικός στόλος και για τρίτη φορά δίσταζε.
Και εμείς οι Έλληνες της Ελληνικής Κύπρου τραγουδούσαμε εδώ και χρόνια το………
Καρτερούμεν τα καράβια.
Την ημέρα καρτερούμεν που καράβια Ελληνικά
στ'ακρογιάλια μας θα φτάσουν απ'τη μάνα τη γλυκειά.
Λαχταρούμε να ειδούμε να φανούνε στη στεριά
για να φέρουν στο νησί μας την πανώρια λευτεριά.
Γλυκοστόλιστα τραγούδια με χαρούμενη καρδιά
θε να λαλλούμε όλοι τότε νέοι, γέροι και παιδιά.
Και ψηλά τα κουρφοβούνια, χαμηλά οι ρεματιές
θ'αντηχούν απ'τα τραγούδια, τους χορούς και τις φωνές.
Στα χωριά, στις πολιτείες στα ψηλά καμπαναριά
η γαλάζια μας σημαία θα στολίζει με χαρά.
Σαν θα έρθουν τα καράβια απ'τη μάνα τη γλυκειά
θα μας φέρουν να γευτούμε τη γλυκειά μας λευτεριά.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ…… Ηλθαν, είδαν και... απήλθαν, ένα πράγμα όμως να ξέρετε όλοι εσείς οι Ελληνόφωνοι,  ότι εμείς γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε Έλληνες

Αρχηγός Αεροπορίας αντιπτέραρχος  Αλέξανδρος Παπανικολάου
Ο Τ Α Ν η καθηλωμένη τρεις μέρες από Σάββατο 20ή Ιουλίου 1974 έως Δευτέρα 21, στην ακτή αποβίβασης στο Πέντε Μίλι, ταξιαρχία Τσακμάκ του Αττίλα, μπορούσε να υποστεί πανωλεθρία από τα έξι υπερσύγχρονα Φάντομ (F-4) και τα 18 παλαιότερα F-84F της πολεμικής αεροπορίας, που ανέμεναν πανέτοιμα τη διαταγή απογείωσης στ’ αεροδρόμια της 115 Πτέρυγας Μάχης στην Κρήτη, η διαταγή του αρχηγού Αεροπορίας αντιπτέραρχου Αλέξανδρου Παπανικολάου να σβήσουν τις μηχανές τους έσωσε τον Αττίλα…

Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός  Γρηγόριος Μπονάνος
Ο Τ Α Ν την Παρασκευή 19 Ιουλίου 1974, που ο τουρκικός στόλος εισβολής πλησίαζε τις ακτές της Κερύνειας, ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος από την Αθήνα και ο αρχηγός του πραξικοπήματος στην Κύπρο, επικεφαλής του ΓΕΕΦ, ταξίαρχος Μιχαήλ Γεωργίτσης απαγόρευαν στον διοικητή του 251 Τάγματος Πεζικού της Κερύνειας αντισυνταγματάρχη Παύλο Κουρούπη ν’ αναπτύξει τους λόχους του στις προβλεπόμενες θέσεις μάχης στις ακτές, κι απαγόρευαν στο 70 Τάγμα Μηχανικού να στρώσει ναρκοπέδιο στο Πέντε Μίλι κι απαγόρευαν στο μόνο μηχανοκίνητο τάγμα 286ΜΤΠ του αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Μπούτου να σπεύσει από τη νύκτα στην Κερύνεια, οι απαγορεύσεις τους κι οι διαταγές τους έσωσαν και διευκόλυναν τον Αττίλα…

Πηγές : Λάζαρος Μαύρος  ( δημοσιογράφος )
            : πλωτάρχης Γαβριήλ
            : GEWKWN

ΠΡΟΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
Σχετική εικόνα
«Δεν είναι η πρώτη φορά που μας πουλήσατε,
το ΄χετε ξανακάνει χρόνια πριν σ’ άλλους αιώνες,
όταν μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες […],
τώρα μας ρίξατε στους Τούρκους,
το αίμα πότισε τη γη κι αλυσοδέσανε
βαριά τον Πενταδάκτυλο»…
(Μιχ. Πασιαρδή «Είμαστε Έλληνες» 1974)

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)