Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Τιμήθηκε στην Αθήνα η μνήμη των απελευθερωτών της Χιμάρας και του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, εκδήλωση μνήμης για την επέτειο απελευθέρωσης της Χιμάρας στο μνήμα του Συνταγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρου Σπυρομήλιου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών
Κατά την επιμνημόσυνη δέηση με την οποία άρχισε η εκδήλωση, ο π. Θωμάς μνημόνευσε τον Αρχηγό Σπυρομήλιο και τους αγωνισαμένους για την απελευθέρωση της Χιμάρας καθώς και τους εθνομάρτυρες Αριστοτέλη Γκούμα και Κωνσταντίνο Κατσίφα.
"Μακάρι και εμείς να δώσουμε την ζωή μας και το αίμα μας για την σημαία μας
και την πατρίδα μας την Ελλάδα, οι Βορειοηπειρώτες και τότε και τώρα και πάντα θα είμαστε Έλληνες με όλη την καρδία μας, όπως το δείξαμε και το δικτατορικό καθεστώς. Ήταν δύσκολα σε αυτό το καθεστώς και δεν προδώσαμε την πίστη μας, μείναμε Έλληνες και θα πεθάνουμε Έλληνες... Αυτό να το ακούσουν όλοι", είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο π. Θωμάς.
Ο κ. Νίκος Κολίλας, ανιψιός του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, διάβασε το ιστορικό της απελευθέρωσης της Χιμάρας από τους Χιμαραίους και Κρήτες εθελοντές υπό την ηγεσία του Σπύρου Σπυρομήλιου στις 5 Νοεμβρίου 1912. 
Ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου κ. Δημήτρης Περδίκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε ότι η Β. Ήπειρος απελευθερώθηκε τρεις φορές από τον Ελληνικό Στρατό αλλά οι μεγάλες δυνάμεις την επιδίκαζαν στην Αλβανία. Όπως ανέφερε, αν και το αλβανικό κράτος αναγνώρισε την αυτονομία της περιοχής δεσμευόμενο ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα του Ελληνισμού εντούτοις συνεχίζει να καταπατά κάθε έννοια δικαίου με αποκορύφωμα την δολοφονία του 35χρονου Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος για τον Εθνομάρτυρα που έπεσε ηρωικά την 28η Οκτωβρίου 2018. 




Στεφάνια κατέθεσαν:  

- Ο πρόεδρος της Αδερφότητας Κρητών Πειραιά "Η Ομόνοια" κ. Θεόδωρος Τσόντος, απόγονος της οικογένειας του Αρχηγού Κορυτσάς στον Αυτονομιακό Αγώνα 1914 Γεώργιου Τσόντου - Βάρδα.  

- Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ Ναπολέων Ζέρβας, κ. Δημήτριος Γερογιάννης



- Ο εκπρόσωπος της κυπριακής φοιτητικής οργάνωσης ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ Θεόδωρος Γεωργίου



- Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Κονταρίδης 


- Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Δρ. Ιωάννης Αθανασιάδης
- Ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου κ. Δημήτριος Περδίκης


Η εκδήλωση στο μνήμα του Σπύρου Σπυρομήλιου ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο
Ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Κατά την διάρκεια της πορείας κυριάρχησε το σύνθημα: "ΚΑΤΣΙΦΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ"

Ακούστηκαν επίσης πολλές φορές συνθήματα για την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου και κατά της πολιτικής των πρωθυπουργών Ελλάδας και Αλβανίας, Αλέξη Τσίπρα και Έντι Ράμα.

H πορεία ολοκληρώθηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με τον εθνικό ύμνο. 












To ρεπορτάζ του EURONEWS για τις εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)