Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Η τσακιστή δεκάρα του κ. Φίλη και οι μισθοί των ιερέων

Του Γιώργου Θεοχάρη
Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρώην Υπουργός κ. Φίλης χθες στο ΒΗΜΑ, υποστήριξε ότι η Ελληνική Πολιτεία «δεν οφείλει δεκάρα τσακιστή στην Εκκλησία»!

Διαβάστε την χαρακτηριστική απάντηση του κ. Φίλη:
Ποια είναι τα προβληματικά σημεία κατά τη γνώμη σας;
«Το προβληματικό είναι ότι μιλάμε για την περιουσία της Εκκλησίας και για οφειλές της Πολιτείας χωρίς να υπάρχει κανένα νούμερο στο τραπέζι. Ρωτήστε τον Αρχιεπίσκοπο “Ποιο είναι, Μακαριότατε, το ακριβές ποσό που υποστηρίζετε ότι σας οφείλει το κράτος;”, να δούμε τι θα απαντήσει. Τίποτα, κανένα νούμερο δεν μπορεί να σας δώσει. Χωρίς έγκυρα στοιχεία, επικυρωμένα από τα αρμόδια κρατικά όργανα, δεν μπορούμε να πάρουμε καμία πολιτική απόφαση, ούτε βέβαια να αλλάξουμε αβασάνιστα την πάγια θέση της ελληνικής Πολιτείας ότι δεν οφείλει δεκάρα τσακιστή στην Εκκλησία. Γι’ αυτό έχω υποστηρίξει να
περιμένουμε το Κτηματολόγιο, τα αποτελέσματα του σχετικού έργου του ΕΣΠΑ και άλλες μελέτες που πρέπει να υπάρξουν, ώστε να βαδίσουμε επί σταθερής βάσεως για την τελική συμφωνία και να κάνουμε τους σωστούς λογαριασμούς. Το “πίστευε και μη ερεύνα” και τα church statistics δεν μπορεί να είναι οι θεμέλιοι λίθοι επί των οποίων θα οικοδομήσουμε τις νέες σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας».
H θέση αυτή δεν είναι θέση μόνο του κ. Φίλη, αλλά πάγια θέση της Ελληνικής Πολιτείας. Πάντοτε η Πολιτεία είχε την αίσθηση ότι η εκκλησιαστική περιουσία είναι κάτι που μπορεί όποτε θέλει να το αρπάζει εν ονόματι του λαού, χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή, όπως λέει ο κ. Φίλης, και ο εκάστοτε Φίλης, αριστερός ή δεξιός.
Μην λησμονούμε τί συνέβη στο Άγιον Όρος.
Η Πολιτεία άρπαξε στην δεκαετία 1924-1934 γύρω στα 1.500.000 στρέμματα από τις Μονές του Αγίου Όρους, δήθεν για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Από αυτήν την αμύθητης σήμερα αξίας μοναστηριακή περιουσία, μοίρασε στους πρόσφυγες και στους ντόπιους ακτήμονες ούτε ένα 20%.
Το υπόλοιπο 80% το Κράτος το κράτησε για πάρτη του, αφήνοντάς το φυσικά αναξιοποίητο. Ξεχάστηκαν και οι Μονές, και τα φιρμάνια, και τα χρυσόβουλα, και οι ακτήμονες, και οι πρόσφυγες, και η Μικρασιατική καταστροφή!
Στις Μονές, αντί να τις αποζημιώσει για όλα τα μετόχια, συμφώνησε να δίνει κάθε χρόνο κάτι ψίχουλα.
Πέρασαν όμως λίγα χρονάκια, και ήλθαν οι Φίληδες της δεκαετίας του 1940, οι οποίοι και αυτοί σκέφθηκαν χονδροειδώς ότι το Κράτος «δεν οφείλει δεκάρα τσακιστή» στις Μονές για τα 1,5 εκατομμύρια στρέμματα μετόχια!
Έτσι σιγά σιγά βάφτισαν την ψιχουλοειδή αποζημίωση σε «χορηγία» του Κράτους, την οποία όχι μόνο δεν αναπροσάρμοζαν, αλλά οι εκάστοτε Φίληδες της «τσακιστής δεκάρας» άρχιζαν να κόβουν κατά βούληση, με αποτέλεσμα να φτάσουν και οι Μονές του Αγίου Όρους στην τσακιστή δεκάρα, ως αποζημίωση των απαλλοτριώσεών των μετοχίων τους!
Δεν πρέπει λοιπόν και ο Μακαριώτατος να έχει καμία αμφιβολία: αύριο ή μεθαύριο ο εκάστοτε Φίλης θα αναγνωρίζει στην Εκκλησία επίσης την ίδια τσακιστή δεκάρα ως επίδομα για τους ιερείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)