Κατερίνα Πάντα
Ηδη οι πρώτες ειδοποιήσεις για μεταβίβαση των κόκκινων δανείων οφειλετών που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 6 μηνών μαζί με όλα τους τα προσωπικά δεδομένα στην εταιρεία CEPAL, φτάνουν.Θα ακολουθήσουν & άλλα ονόματα διαχειριστών κόκκινων δανείων, όπως Manco, FPS, Alvarez & Marsal, LXM, Kaican, Centerbridge κλπ.
Προς το παρόν η πρώτη που πήρε άδεια από την ΤτΕ είναι η Cepal & ήδη τράπεζες όπως η Alpha έχουν μεταβιβάσει σημαντικό ποσοστό των κόκκινων δανείων τους συμμετέχοντας ταυτόχρονα και στο σχήμα.Το αρχικό ποσό των κόκκινων δανείων που μεταβιβάζει υπολογίζεται περί το 1,5 δις.
H Cepal Hellas Financial Services S.A. είναι η τέως Aktua Hellas, το σχήμα που συγκρότησε η Alpha Bank με τον ισπανικό όμιλο Aktua κατέχοντας 45% και 55% αντίστοιχα αλλά η Αktua εξαγοράστηκε από το Lindorff Group, το οποίο με τη σειρά του ελέγχεται από το Nordic Capital Fund & σχημάτισαν ένα JOINT VENTURE.Ακολουθεί μία από τα ίδια σε σχήμα JOINT VENTURE με άλλα funds και για τις υπόλοιπες τράπεζες.Που σημαίνει ότι τα funds συμμαχούν με μία ή περισσότερες τράπεζες με στόχο τη διαχείριση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων & κάθε είδους οφειλέτη, προσφέροντας χρήμα και τεχνογνωσία στις τράπεζες, αλλά και προσβλέποντας στην αποκόμιση σημαντικών υπεραξιών στο μέλλον.
Από την άλλη, οι τράπεζες ως ένα βαθμό πουλάνε τα κόκκινα δάνεια στον εαυτό τους μέσω του joint venture, έτσι ώστε να ξεφύγουν ως τραπεζικά ιδρύματα από τους όποιους νομικούς περιορισμούς & ταυτόχρονα συμμετέχοντας στο εισπρακτικό know how των funds.Εν ολίγοις στην πλειονότητα των περιπτώσεων, έχουν εξαγοράσει έναντι πινακίου φακής τα κόκκινα δάνεια προσβλέποντας σε κατασχέσεις όπου υπάρχει ενυπόθηκο εμπράγματο δικαίωμα, ενώ σε κάποια επιχειρηματικά δάνεια (όπου εκτιμήσουν βιωσιμότητα) μπαίνουν εταιρικοί συμμέτοχοι & είτε κρατούν την εταιρεία ως έχει, είτε την κομματιάζουν και την πωλούν κομμάτι-κομμάτι, όπου αφορά ομίλους.
Είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον μια τριακονταετία και περισσότερο στις ΗΠΑ και στις Βόρειες χώρες από τους λεγόμενους Sharks του είδους, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει οικονομική κρίση.Εδώ θα γενικευτεί λόγω περιστάσεων.
Το διάστημα που διανύσαμε, ήταν η «ηρεμία» πριν την καταιγίδα.Τα κόκκινα δάνεια Ελλάδας-Ιταλίας-Κύπρου, αποτελούν το πιο hot plan & τη παιδική χαρά των funds & των εξειδικευμένων δικηγορικών γραφείων ανά τον κόσμο.
Και ίσως προς τα τέλη του του 2019 οι τράπεζες να κάνουν τον απολογισμό τους από το τι μάζεψαν σε κόκκινα δάνεια & να προβούν στην αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το ποσοστό που μένουν υποκεφαλαιοποιημένες.
Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΚΤ όταν τις «πέρασε» στα πρόσφατα stress tests, πάντα σε συνεννόηση με τις τράπεζες.Οι καταθέτες μέχρι τότε δεν φαίνεται να κινδυνεύουν από bail in & μόνο αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να πετύχουν τις προσδοκώμενες ΑΜΚ, τότε το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι..Γιατί μεταξύ άλλων ΚΑΙ αυτό απορρέει από την χρεοκοπία μιας χώρας, όσο κάποιοι υπαίτιοι απολαμβάνουν την ζεστούλα των offshore τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)