Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Το τρομακτικό ρομπότ που αλλάζει εκφράσεις όταν συνομιλεί με ανθρώπους

Σχόλιο ιστολογίου:
δεν μας έφταναν τα εθνικά προβλήματα, έχουμε και την αρρωστημένη τεχνητή νοημοσύνη, αυτή που επιδιώκουν να κυριαρχήσει τον ανθρώπινο νου, αυτή που ο διαχειριστής της θα κυριαρχήσει την ανθρωπότητα. 

Το τρομακτικό ρομπότ που αλλάζει εκφράσεις όταν συνομιλεί με ανθρώπους
Του Γιάννη Γορανίτη
Ο Furhat είναι ένα ανδροειδές που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μοιάζει με όλα (τα ρομπότ και τους ανθρώπους!). Γι’ αυτό και φέρεται έτοιμο να αλλάξει τα δεδομένα στην ρομποτική. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η Furhat Robotics, το σουηδικό startup που το αναπτύσσει.
Το ρομπότ αντιλαμβάνεται και αλληλοεπιδρά με τους ανθρώπους σκανάροντας το πρόσωπό τους. Επίσης, ακούει, μιλάει και αντιδρά, ενώ παράλληλα διατηρεί οπτική επαφή, μέσω των ενσωματωμένων καμερών. Ο Furhat, μάλιστα, συνδυάζει τεχνολογίες των ψηφιακών βοηθών τύπου Siri ή Alexa με τις λειτουργίες των ανθρωποειδών ρομπότ.

Το αν μη τι άλλο τρομακτικό ρομπότ λανσάρεται ως η «πιο εξελιγμένη πλατφόρμα κοινωνικής ρομποτικής» αλλά και ένα αξιοπρόσεκτο δείγμα των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλαγή προσώπου ανάλογα με την περίσταση
Το στοιχείο που καθιστά τον Furhat τόσο ξεχωριστό είναι ότι αλλάζει χαρακτηριστικά και εκφράσεις προσώπου κατά βούληση. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ενσωματώνει ένα σύστημα ευρυγώνιας προβολής, χάρη στο οποίο εμφανίζει κινούμενα πρόσωπα, ενώ δεν υπόκειται στους μηχανικούς περιορισμούς άλλων τεχνολογιών.
Είναι προρρυθμισμένος ώστε να χαμογελάει ή να κάνει γκριμάτσες, ενώ τα φρύδια του κινούνται προς τα πάνω ή προς τα κάτω αναλόγως με τις αντιδράσεις του συνομιλητή του. Καταλαβαίνει και μιλάει περισσότερες από 30 γλώσσες, και υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα φωνών υψηλής ποιότητας. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να ηχογραφήσει τη δική του φωνή και να ακούσει τον Furhat να μιλάει με αυτή.

Προς το παρόν η συσκευή διατίθεται για εμπορική χρήση, χωρίς να διευκρινίζεται η τιμή της. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εξυπηρέτηση πελατών, να λειτουργήσει ως ρομπότ «συντροφιάς», αλλά και ως εκπαιδευτής, (ακόμη και ως δάσκαλος ξένων γλωσσών). Ήδη έχει δοκιμαστεί για διάφορες εφαρμογές από τη Disney, την Honda, την Intel κ.ά.
Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η αξιοποίηση του Furhat από μια εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την αντικειμενική αξιολόγηση των αιτούντων εργασία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την εμφάνισή τους.

Αποτυχία λόγω botox!
Παρότι κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του, τα ποσοστά επιτυχών αλληλεπιδράσεων με ανθρώπους ήταν συντριπτικά, το ρομπότ απέτυχε να επικοινωνήσει με μια γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μπότοξ. Όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας αυτή ήταν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο Furhat δεν κατόρθωσε να αναγνωρίσει τις αλλαγές στις ανθρώπινες εκφράσεις, και κατά συνέπεια δεν αλληλοεπέδρασε σωστά.
«Το επίπεδο μέτωπο και το τεντωμένο δέρμα του υποκειμένου, φαίνεται ότι μπορεί να ξεγελάσουν ακόμη και την πλέον προηγμένη τεχνολογία», δήλωσε εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρείας. Έπειτα από την αναπροσαρμογή του λογισμικού, βέβαια, το πρόβλημα επιλύθηκε και το ρομπότ συνέχισε να αλληλοεπιδρά κανονικά με ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε διορθωτικές και κοσμητικές θεραπείες.
Περισσότερες πληροφορίες στο website της Furhat Robotics.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)