Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η Παγκόσμια Τράπεζα θέλει να καταργήσει το Δημόσιο!

Η Εύα Καϊλή διοργανώνει ημερίδα για να προωθήσει το πρόγραμμα Blockchain, εργαλείο της νέας τάξης πραγμάτων
Από τη
Μαρία Παναγιώτου
Το σχέδιο παγκόσμιας διακυβέρνησης ακούγεται τις περισσότερες φορές στ' αυτιά μας ως κάτι εντελώς φουτουριστικό κι άκρως συνωμοσιολογικό. Κι όμως, όπως αποκαλύπτεται, τέτοια σχέδια και αληθινά είναι και αφορούν το κοντινό μας... αύριο.
Στα μέσα Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα ημερίδα με τίτλο «Από το Δίκαιο των Συμβάσεων στα “Εξυπνα Συμβόλαια” - Η τεχνολογία του Blockchain, οι εφαρμογές και η ευρωπαϊκή πολιτική». Σε αυτήν πρωτοστατεί η
ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, η οποία φαίνεται πως έχει επωμιστεί τον δύσκολο ρόλο να μας βάλει στον δρόμο της «προόδου» και να μας αποδείξει ότι το συμφέρον μας είναι να τελειώνουμε με το αναχρονιστικό «Δίκαιο» και να γνωρίσουμε επιτέλους τον απλό και σοφό κόσμο των «έξυπνων συμβολαίων».
Κατάλυση
Πώς θα το κάνουμε αυτό; Καταργώντας δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες ακόμη και κτηματολόγους, που μας έτρωγαν τη ζωή και τα λεφτά και μπαίνοντας σε μια νέα φάση, όπου όλες οι συναλλαγές μας θα αποθηκεύονται ψηφιακά σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα.
Δική της ήταν, εξάλλου, και η νομοθετική πρόταση που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, που ακούει στο όνομα blockchain, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, ενώ είχε συμμετάσχει και σε ακόμη μία εκδήλωση στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη διάδοση αυτού του προγράμματος. Η ρητορική γύρω από τη νέα τεχνολογία είναι πως με την εξαφάνιση όλων αυτών των ενδιάμεσων, που προέρχονται κυρίως από τον νομικό κόσμο (αλλά όχι μόνο), θα μειωθούν τα κόστη στις συναλλαγές, οι κρυφές χρεώσεις, τα λάθη και η ταλαιπωρία.
Στα χέρια λίγων
Ποια είναι η πραγματικότητα; Οτι η νέα τεχνολογία θα μας υποχρεώσει να βάλουμε ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς θα κάνει τις συναλλαγές μας επισφαλείς και θα συγκεντρώσει όλα τα παγκόσμια δεδομένα στα χέρια μιας ομάδας πανίσχυρων ανθρώπων.
Τι είναι, όμως, ακριβώς το blockchain; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο προσομοιάζει με το ίντερνετ και το οποίο δημιουργεί μία αλυσίδα από υπολογιστικά φύλλα, στα οποία καταχωρίζονται οι συναλλαγές αντί να εκτελούνται και να τηρούνται από έναν κεντρικό οργανισμό, μία εταιρία ή μία δημόσια υπηρεσία. 
Με αυτό παρακάμπτονται όλες οι δημόσιες Αρχές που μέχρι σήμερα παρείχαν εγγύηση για την ορθή εκτέλεση των συναλλαγών αλλά και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Θεωρητικά το blockchain αυτοπροστατεύεται από σφάλματα και δόλιες ενέργειες, παρέχοντας κωδικούς αποκρυπτογράφησης. 
Φυσικά, ούτε το ίδιο το σύστημα δεν αποκλείει την κλοπή και αλλοίωση των στοιχείων από χάκερ ή γιατί όχι... ακόμη και από τους ίδιους δημιουργούς του - λέμε εμείς. Οσοι προωθούν την εφαρμογή του, ευαγγελίζονται ακόμη πως η προστασία μας προκύπτει από το γεγονός ότι δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη μιας ενδιάμεσης «έμπιστης» Αρχής, γιατί η εμπιστοσύνη των συναλλασσόμενων μερών θα βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση. 
Αλλά ακριβώς αυτός είναι και ο κίνδυνος που εγκυμονεί η νέα τεχνολογία. Τους αλγόριθμους ποιος θα τους δημιουργεί; Με ποιους σκοπούς και κυρίως με ποια στόχευση;
----
Συναλλαγές αποκλειστικά σε κρυπτονομίσματα
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι συναλλαγές μας θα γίνονται αποκλειστικά σε κρυπτονομίσματα, δηλαδή κυρίως σε Bitcoins, ενώ θα εκτελούνται μέσω Smart Contracts (έξυπνα συμβόλαια), στα οποία θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των συναλλασσομένων και το αποδεικτικό της συναλλαγής τους σε κρυπτονόμισμα.
Για να το πούμε πιο απλά: Θέλετε, για παράδειγμα, να κάνετε μία μεταβίβαση ακινήτου. Η πράξη θα καταχωρίζεται σε αυτό το πρόγραμμα, θα πληρώνετε σε κρυπτονόμισμα και τα στοιχεία της συναλλαγής θα φυλάσσονται -τρόπος του λέγειν- εκεί και μόνο εκεί. Κι επειδή δεν θα υπάρχει κανένας από τον νομικό κόσμο να εγγυάται την εγκυρότητα της πράξης σας, θα έρχεται μία από τις πολυεθνικές εταιρίες-κολοσσούς να σας πουλά μία ωραία ασφάλεια τίτλων (title insurance), την οποία φυσικά θα πληρώνετε για μια ολόκληρη ζωή προκειμένου να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Κι αν το πάγιο κόστος που υπήρχε μέχρι σήμερα για μια τέτοια συναλλαγή σας φαινόταν υψηλό, το νέο κόστος θα μοιάζει πραγματικά αβάσταχτο, ενώ το Δημόσιο θα απολέσει ένα σημαντικό έσοδο.
----
Εχουν υπογραφεί ήδη συμβόλαια με την Google και την Oracle
Σε πρόσφατο συνέδριο της European Land Registry Association (ELRA, με έδρα τις Βρυξέλλες) που διοργανώθηκε στη Βαρσοβία και στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τις εταιρίες Google και Oracle, προκειμένου να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση του Βlockchain και στην Ευρώπη.
Φυσικά το σύστημα δεν έχει δημιουργηθεί μόνο για τις πράξεις που αφορούν την ιδιοκτησία, αλλά για όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Επέκταση
Οι τράπεζες αναμένεται να είναι από τις πρώτες που θα το χρησιμοποιήσουν, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί στον τομέα των μεταφορών, της παροχής ενέργειας, της εκπαίδευσης και σε όποιον άλλο τομέα σχετίζεται με τη διαχείριση δεδομένων.
Εν ολίγοις, όλη η ελληνική έννομη τάξη όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πάει περίπατο. Το ελληνικό κράτος δεν θα κρατά καμία απόδειξη για τις συναλλαγές μας, αφού αυτές θα φυλάσσονται στο κεντρικό σύστημα το οποίο ελέγχει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Και μπορεί σε σχετικές δηλώσεις της η κυρία Καϊλή να χαρακτηρίζει το πρόγραμμα που προωθεί μέσο εκδημοκρατισμού, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη: αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια εθνικής κυριαρχίας που έχουν γνωρίσει ποτέ τα κράτη στα οποία θα εφαρμοστεί. Κι αναμένεται να είναι πολλά. Μεταξύ αυτών, και το δικό μας.

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)