Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Η Volkswagen πληρώνει για το «Dieselgate»

Ανοίγει ο δρόμος για 30.000 Ελληνες (κατόχους VW, Audi, Skoda, Seat, Porsche) να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, δικαστικά
Να τερματίσει την αστική διαμάχη με καταναλώτρια που είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημίωση για το παράνομο λογισμικό που είχε εγκατασταθεί στο όχημα το οποίο αγόρασε από αντιπροσωπία της Volkswagen, αποφάσισε ο γερμανικός όμιλος, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για νέες διεκδικήσεις από ζημιωμένους αγοραστές. Συγκεκριμένα, η γερμανική
αυτοκινητοβιομηχανία παραιτήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από το δικόγραφό της, ρίχνοντας αυλαία στο πολύκροτο «Dieselgate» στην Ελλάδα. 
Η αγοράστρια συγκεκριμένου αυτοκινήτου της εταιρίας, αξίας 14.000 ευρώ, είχε προσφύγει αρχικά στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, αξιώνοντας αποζημίωση λόγω εξαπάτησης. Το δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 5286/2017 απόφασή του δικαίωσε την κάτοχο του οχήματος Volkswagen, κρίνοντας ότι το παράνομο λογισμικό καθιστούσε μειωμένης αξίας μεταπώλησης το αυτοκίνητο και εκτός οικολογικών επιλογών του καταναλωτή, και επιδίκασε αποζημίωση ύψους 5.200 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί διόρθωση λογισμικού από την κατασκευάστρια εταιρία.

Ο γερμανικός κολοσσός είχε αρχικά ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ωστόσο στη συνέχεια παραιτήθηκε του δικογράφου του, αποδεχόμενος ότι η αγοράστρια πρέπει να αποζημιωθεί. «Πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη. Τελεσίδικα πλέον η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθήνας είναι σε ισχύ» τόνισε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της καταναλώτριας Ηλίας Μπέτζιος, προσθέτοντας πως η εντολέας του νιώθει ικανοποίηση από την απόφαση της κατασκευάστριας εταιρίας να παραιτηθεί.
Πόσους αφορά 
Το σκάνδαλο «Dieselgate» ξέσπασε το 2015, προκαλώντας τριγμούς στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ επηρέασε και τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 30.000 αυτοκίνητα VW, Audi, Skoda, Seat και Porsche που φέρουν το παράνομο λογισμικό παραποίησης των εκπομπών ρύπων, εκ των οποίων τα 20.000 έχουν εισαχθεί από επίσημη εισαγωγική και τα υπόλοιπα είτε από ανεξάρτητες εμπορίες είτε από ιδιώτες.

Η χθεσινή εξέλιξη αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις, καθώς πλέον ανοίγει ο δρόμος για να ακολουθήσουν νέες διεκδικήσεις από τους κατόχους των οχημάτων με το συγκεκριμένο λογισμικό.
«Χαστούκι» και στη Γερμανία
 Ακόμη μία απόφαση-χαστούκι για την Volkswagen, που είναι αντιμέτωπη με πληθώρα νομικών μαχών για το σκάνδαλο του «Dieselgate», ήρθε χθες από γερμανικό δικαστήριο, που αποφάσισε ότι η εταιρία πρέπει να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη ενός Golf το σύνολο του αντιτίμου που κατέβαλε για την αγορά του αυτοκινήτου το 2012 και στο οποίο είχε εγκατασταθεί παράνομο λογισμικό για την παραποίηση των μετρήσεων ρυπογόνων εκπομπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)