Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Το ΣτΕ βάζει «φρένο» στα υπέρογκα φορολογικά πρόστιμα

Την υποχρέωση όχι μόνο να βεβαιώνουν, αλλά και να τεκμηριώνουν τα πρόστιμα που επιβάλλουν, αναλαμβάνουν στο εξής οι ελεγκτές της εφορίας, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου προβλέπει ότι, όταν οι ελεγκτές εντοπίζουν σε φορολογούμενο περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα, δεν επαρκεί απλώς να το αποδίδουν σε φοροδιαφυγή κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, όπως συνήθως κάνουν, αλλά θα πρέπει να το τεκμηριώνουν, κάνοντας ενδελεχείς ελέγχους σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή στο ΣτΕ ενός οικονομολόγου και της δικγηγόρου συζύγου του, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ επειδή είχαν λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.

Οι ελεγκτές, αφού δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την πηγή του εισοδήματος, αποφάσισαν ότι η προσαύξηση είναι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα απόκρυψης εισοδημάτων από την εργασία τους και προχώρησαν στην επιβολή εξαιρετικά μεγάλων προστίμων, χωρίς προηγουμένως να ερευνήσουν επαρκώς τις τραπεζικές συναλλαγές.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)