Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

«Σιδηρούν παραπέτασμα» υψώνει η... καπιταλιστική Ουγγαρία

Η κυβέρνηση νομοθετεί υποχρεωτική 10χρονη παραμονή στη χώρα στους αποφοίτους δημόσιων πανεπιστημίων
«Σιδηρούν παραπέτασμα» υψώνει η... καπιταλιστική Ουγγαρία
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν υψώνει «τείχος» για τους σπουδαγμένους «δημοσία δαπάνη»

Να σταματήσει την «αιμορραγία εγκεφάλων» λόγω κρίσης επιχειρεί με νέο μέτρο η ουγγρική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που ένας στους δύο νέους στην Ουγγαρία σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση τουΒίκτορ Όρμπαν αποφάσισε πως οι Ούγγροι φοιτητές που καταλαμβάνουν θέσεις επιχορηγούμενες από το κράτος στα ουγγρικά πανεπιστήμια θα πρέπει να παραμένουν στην Ουγγαρία έως και για δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η δεξιά κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των γενικών περικοπών και της πολιτικής λιτότητας, τη μείωση των κρατικά επιχορηγούμενων θέσεων στα πανεπιστήμια κατά 40%. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Όρμπαν η χώρα παρουσιάζει πολύ μεγάλο ποσοστό αποφοίτων για τις αντίστοιχες διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια, αποφασίστηκαν σημαντικές περικοπές των κρατικών υποτροφιών σε τομείς όπως τα οικονομικά και η νομική.

Αλλά και όσοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ενίσχυση, θα δεσμεύονται πλέον με παραμονή στη χώρα αντίστοιχη του χρόνου φοίτησής τους και του διαστήματος λήψης της κρατικής επιχορήγησης. Για τους φοιτητές ιατρικής για παράδειγμα, όταν το κόστος της φοίτησης που ανέρχεται σε περίπου 7.175 ευρώ ετησίως καλύπτεται από το κράτος, θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ουγγαρία για μία δεκαετία μετά την αποφοίτησή τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατήγγειλε τη μαζική έξοδο των νέων και τους προέτρεψε να μείνουν στην πατρίδα τους και να φροντίσουν για την οικογένειά τους. Οι μαθητές από την πλευρά τους τονίζουν ότι οι ίδιοι θα ήταν διατεθειμένοι να παραμείνουν στη χώρα, αν τους προσφέρονταν ευνοϊκές συνθήκες και υπήρχαν ευκαιρίες οικονομικής και επαγγελματικής ανέλιξης εντός των συνόρων.

Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για το κατά πόσο η παραπάνω νομοθεσία δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς νόμους για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός Ε.Ε.

Πάντως, οι αντιδράσεις είναι έντονες εκ μέρους των ίδιων των μαθητών, αλλά και των γονέων και καθηγητών και συλλόγων εκπροσώπησης, οι οποίοι έχουν καταθέσει επίσημη ένσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η νέα νομοθεσία αντίκειται στη συνθήκη της Λισσαβόνας. Οι ίδιοι φορείς αφήνουν επίσης αιχμές σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου και εντός της Ουγγαρίας.


Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
ο Ούγγρος πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατήσει στην χώρα του τους νέους και να σταματήσει η διαρροή "εγκεφάλων". 
Οι Έλληνες πολιτικοί τι κάνουν για αυτή τη μάστιγα; Προτιμούν την έξοδο των Ελλήνων από την χώρα μας και την είσοδο λαθρομεταναστών. Δεν είναι που στερούν το όνειρο στους νέους μας, δεν είναι που κλείνουν σχολές, δεν είναι που η ανεργία είναι στο  μέγιστο και δεν πρόκειται κανείς να βρει εργασία, είναι ότι οι λαθρομετανάστες βρίσκουν εργασία και μάλιστα χωρίς καν τις προϋποθέσεις, χωρίς ασφάλιση και με μεγάλη φοροδιαφυγή.  
Ναι οι λαθρομετανάστες είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό που υποστηρίζεται από κάποιους που λένε ότι τους προστατεύουν. Είναι τόσο μεγάλη η βρωμιά και υποκρισία που σιχαθήκαμε όσους εκμεταλλεύονται αυτούς που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο και έρχονται στην χώρα μας να υπηρετήσουν σαν δούλοι το πολιτικό σύστημα της πολυπολιτισμικότητας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)