Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ζάχαρη: Τελικά δεν παχαίνει όταν ελέγχουμε τις συνολικές μας θερμίδες


Τον μύθο ότι η ζάχαρη παχαίνει έρχεται να διαψεύσει νέα μελέτη, που “είδε” το φως της δημοσιότητας, η οποία απενοχοποιεί τον “συνήθη ύποπτο" για την πρόσληψη ανεπιθύμητου βάρους.
Σύμφωνα με την έρευνα, η απώλεια βάρους είναι εφικτή, εάν κάποιος καταναλώνει τις συνήθεις ποσότητες ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα φρουκτόζης (HFCS) ή άλλων γλυκαντικών υλών με θερμίδες, εφόσον η συνολική πρόσληψη θερμίδων μειώνεται.
        Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, που προέρχεται από τις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition τον Αύγουστο, είναι σημαντικά για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος αλλά δεν θέλουν να κόψουν τη ζάχαρη ή άλλα προστιθέμενα σάκχαρα στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν.Αντικείμενο της έρευνας ήταν η μελέτη της επίδρασης τεσσάρων υποθερμιδικών διαιτών, οι οποίες περιείχαν διαφορετικά επίπεδα ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας φρουκτόζης στην απώλεια βάρους και σε άλλες σχετικές παραμέτρους.
        Στη μελέτη συμμετείχαν 247 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα ηλικίας 25 - 60 ετών. Μετά από 12 εβδομάδες σε υποθερμιδική (μειωμένες θερμίδες) δίαιτα, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι είτε η ζάχαρη είτε η φρουκτόζη τύπου HFCS εμπόδισαν την απώλεια βάρους όταν η ποσότητα των συνολικών θερμίδων μειώθηκε.
        Η έρευνα επισημαίνει ότι υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με τα πρόσθετα σάκχαρα, ιδιαίτερα για το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας φρουκτόζης και έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους να παραβλέπουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία "μαγική συνταγή", όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους.
        «Η έρευνά μας καταρρίπτει το "διασυρμό" του σιροπιού καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα φρουκτόζης HFCS στη διατροφή» δήλωσε ο James M. Rippe, MD, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, επισημαίνει ότι "Η μείωση της κατανάλωσης θερμίδων, μαζί με άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή, είναι το πιο σημαντικό όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους". 
       Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη http://www.nutritionj.com/content/11/1/55/abstract

(Εστάλη από τον κύριο Γιάννη Γ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)