Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Φορολογικό σύστημα... αλά αμερικάνικα - Τι αλλάζει

Και φέτος θα συνεχιστεί το σαφάρι αποδείξεων για τους φορολογούμενους. Έκπτωση όλων των δαπανών από το δηλωθέν εισόδημα. Ποιο το γενικό πλάνο του ΥΠΟΙΚ για το νέο φορολογικό σύστημα
Νέο φορολογικό σύστημα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα Σάββατο η εφημερίδα "Το Έθνος", είναι βασισμένο στα αμερικανικά πρότυπα.
Έτσι, σύμφωνα με το γενικό πλάνο, το νέο φορολογικό θα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα των φορολογούμενων θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες.
Από το σύστημα θα εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και στην αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Όπως αναφέρει και το Έθνος, το καθαρό|ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%.
Επειδή όμως, το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
Οι δαπάνες θα εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.
Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες, που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ (δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.) αλλά και όσες παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το κυνήγι των αποδείξεων, ώστε να γλιτώσουν φόρους.

Σχόλιο ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
η φορολογική αστάθεια και οι συνεχόμενες μεταβολές το μόνο που δείχνει είναι ότι οι φωστήρες της κυβέρνησης (ή κυβερνήσεων) είναι ερασιτέχνες και κάθε φορά δοκιμάζουν νέες τεχνικές. 
Είναι φοβερό να πιστεύουν ότι με αυτά που γράφονται στο άρθρο θα καταφέρουν να πατάξουν την φοροδιαφυγή. Δεν είναι μόνο ερασιτέχνες αλλά και άσχετοι ή μήπως ο στόχος τους είναι ότι με την προσκόμιση όλων των αποδείξεων θα μπορούν να γνωρίζουν τις συνήθειες μας, την προσωπική μας ζωή και το πως ζούμε. 
Κάποιος πρέπει να τους φωνάξει δυνατά στο αυτί τους, η δουλειά του Έλληνα φορολογούμενου δεν είναι να μαζεύει αποδείξεις ούτε να γίνεται ρουφιάνος, η δικιά τους ανικανότητα ελέγχου των επιχειρήσεων μεταβιβάζεται στον πολίτη με τον πιο χαζό τρόπο.
Τζιμάνια της κυβέρνησης τι νομίζετε με τις αποδείξεις θα μηδενίσετε τα έσοδα που χάνετε από τις offshore ή από τις μεγάλες εταιρίες που πληρώνουν το ελάχιστο φόρο, το άδικο φορολογικό σύστημα που ετοιμάζετε είναι προσαρμοσμένο για να πληρώνει μόνο ο πολίτης με χαμηλά εισοδήματα καθώς και το πλήρη έλεγχο τον οικονομικών του.
Μήπως θα πρέπει να ζητάμε και απόδειξη όταν ρίχνουμε τον όβολο μας στο παγκάρι της εκκλησίας;
Τέλος αν οι πληρωμές στις ΔΕΚΟ έχουν 23% ΦΠΑ (δηλαδή έχει πληρωθεί φόρος) και τα έξοδα για αυτές εξαιρούνται των εξόδων αυτό έχει σαν συνέπεια να φορολογούμαστε συνολικά 23%+(25% μέχρι 45%) δηλαδή καλύτερα να μην τις πληρώνουμε αφού το τελικό ποσό πληρωμής ανέρχεται πάνω από το μισό λόγω φόρων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)