Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: «Big Brother» η Ρωσία - H τεχνολογία επιτήρησης κατά του ιού

rwsia koronoios 01
 
Η Ρωσία, υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει πρωτοπορήσει στην τεχνολογία επιτήρησης: Πέρυσι, ο ηγέτης του Κρεμλίνου ενέκρινε μέτρα για τη δημιουργία ενός «κυρίαρχου» ρωσικού διαδικτύου, το οποίο θα μπορεί να προστατεύεται από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η πανδημία Covid-19 δίνει τώρα στις ρωσικές αρχές την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες δυνατότητες και τεχνολογίες, με τους υπερασπιστές της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας του λόγου να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις τεράστιες νέες δυνατότητες επιτήρησης που δημιουργεί η ρωσική κυβέρνηση.
Ίσως το πιο δημοφιλές εργαλείο τεχνολογίας στο οπλοστάσιο της Ρωσίας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού είναι το μαζικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου της Μόσχας. Εγκαινιάστηκε νωρίτερα φέτος, έχοντας προκαλέσει
μια ασυνήθιστη δημόσια κοινωνική αντίδραση, με τους υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής να καταθέτουν αγωγές για παράνομη επιτήρηση.
Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία της Μόσχας ισχυρίστηκε ότι έχει συλλάβει και επιβάλλει πρόστιμα σε συνολικά 200 άτομα, για παραβίαση της καραντίνας και των μέτρων αυτοπεριορισμού, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπους και του συστήματος παρακολούθησης, καθώς στη ρωσική πρωτεύουσα υπάρχουν 170.000 κάμερες ασφαλείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικού μέσου ενημέρωσης, ορισμένοι από τους φερόμενους παραβάτες στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο, είχαν βρεθεί έξω για λιγότερο από μισό λεπτό πριν εντοπιστούν από μια κάμερα.
«Θέλουμε ακόμα περισσότερες κάμερες έτσι ώστε να μην υπάρχει σκοτεινή γωνία ή δρόμος που δεν παρακολουθείται», δήλωσε ο Ολέγκ Μπαράνοφ, επικεφαλής της αστυνομίας της Μόσχας σε πρόσφατη ενημέρωση, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να εγκαταστήσει επιπλέον 9.000 κάμερες.
Το σύστημα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση των κοινωνικών δικτύων εκείνων που είναι θετικοί στον ιό ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.
Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, περιέγραψε στο επίσημο blog του πώς οι δημοτικές αρχές παρακολούθησαν μια Κινέζα που ταξίδεψε αεροπορικώς από το Πεκίνο στη ρωσική πρωτεύουσα, τον Φεβρουάριο. Όταν το τεστ της βγήκε αρνητικό στον κορωνοϊό, οι ρωσικές αρχές βρήκαν τον ταξιτζή που την μετέφερε από το αεροδρόμιο, μια φίλη της με την οποία συναντήθηκε εκτός της πολυκατοικίας που διέμενε παραβιάζοντας την καραντίνα και συγκέντρωσε δεδομένα για τα 600 άτομα που ζούσαν στο κτήριο της, σύμφωνα με τον Σομπιάνιν.

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)