Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Ο σύγχρονος “Κινέζος Όργουελ” είναι πολύ πιο εφιαλτικός από τον αυθεντικό δυτικό…


Συμβαίνουν σημαντικά πράγματα στην Κίνα τα οποία όμως περνούν απαρατήρητα. Η Κίνα διαθέτει ένα σύστημα παρακολούθησης των πολιτών της με διακηρυγμένο σκοπό τη μη εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού. Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πέραν κάθε φαντασίας. Τόσο ακραίο, που ο ίδιος ο Όργουελ δεν τόλμησε ποτέ να φανταστεί. Ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση, ενώ η Δύση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Κίνα αυτοκαταστροφικά. Σαν να μην τρέχει τίποτα.Με τα δικά της παραμορφωτικά “γυαλιά”, ίσως διότι η μακρινή μας χώρα δεν διαθέτει την τεχνολογία αυτή κατ’ αποκλειστικότητα…
Το σύστημα που έχει εγκατασταθεί βασίζεται σε εξελιγμένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν ένα σύστημα εκατοντάδων εκατομμυρίων καμερών παρακολούθησης που βρίσκονται παντού, στις κινεζικές μεγαλουπόλεις τουλάχιστον. Οι πανίσχυροι αυτοί αλγόριθμοι, επιτρέπουν την αναγνώριση
προσώπου ακόμη και αν το πρόσωπο είναι καλυμμένο με μάσκα ή φορά καπέλο. Το ζήτημα ήρθε στο φως της παγκόσμιας δημοσιότητας με αφορμή την ανάγκη ελέγχου της θερμοκρασίας του πληθυσμού που κυκλοφορεί εν καιρώ κορονοϊού, όμως έχει πολλές περισσότερες εφαρμογές.
Στην Κίνα υπάρχουν εγκατεστημένες αυτή τη στιγμή 200-250 εκατομμύρια κάμερες, στην πλειοψηφία τους είναι κάμερες παρακολούθησης. Σε αυτές προστίθενται οι κάμερες ασφαλείας διαφόρων κτιρίων όπως είναι τράπεζες, γενικά κτίρια γραφείων κ.λπ., ενώ τελευταία έχουν εγκαταστήσει κάμερες σε όλα τα κτίρια που είναι κατοικίες.
Επισήμως, όλα γίνονται για διευκόλυνση των πολιτών. Για το καλό τους. Αν είσαι φορτωμένος στο μετρό, γιατί να πρέπει π.χ. να βγάλεις εισιτήριο και να μην ανοίξουν οι πύλες απλά κοιτώντας σε μια οθόνη; Με τον ίδιο τρόπο το ποσό του εισιτηρίου μπορεί να χρεώνεται αυτόματα στον
τραπεζικό σου λογαριασμό. Κι αυτή είναι μία μόνο δικαιολογία…Με την αιτιολογία της ασφάλειας, για να βγεις από το κτίριο και να ανοίξει η πόρτα της εξόδου, πρέπει να πλησιάσεις το σύστημα της κάμερας, το οποίο θα καταγράψει το πρόσωπό σου όπου. Βεβαίως μαζί με αυτό καταγράφεται η ώρα που φεύγεις και στη συνέχεια που επιστρέφεις. Το σύστημα έχοντας ωστόσο τα στοιχεία σου, μπορεί με αυτή την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου να συνεχίσει να σε εντοπίζει μέσω του δικτύου καμερών, με αποτέλεσμα το κεντρικό σύστημα να έχει καταγράψει κυριολεκτικά, όλες τις κινήσεις σου.
Πού πηγαίνεις, πού συχνάζεις, ποια καταστήματα επισκέπτεσαι, ποιον συναντάς και όταν τελειώσεις τη μέρα σου την επιστροφή σου, αφού θα πρέπει πάλι να περάσεις το πρόσωπό σου από την κάμερα την ώρα που επέστρεψες, ώστε να σου επιτραπεί η είσοδος στο κτίριο, αφού μόνο έτσι ανοίγει η πόρτα.
Το σύστημα το οποίο τελευταία χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των κατοίκων για λόγους υγείας, έχει δημιουργήσει και μια συγκεκριμένη εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα του κάθε πολίτη. Ο πληθυσμός για λόγους υγειονομικής παρακολούθησης, έχει χωριστεί σε τρεις πιθανές κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία είναι η κόκκινη και αφορά αυτούς οι οποίοι είναι φορείς ή ασθενείς του κορονοϊού. Η δεύτερη κατηγορία είναι η πράσινη και αφορά αυτούς που δεν είναι φορείς ή ασθενείς με τον ιό. Η τρίτη κατηγορία είναι η κίτρινη και αφορά όσους βρίσκονται σε καραντίνα. Το σύστημα, μόλις κοιτάξεις σε μια οθόνη, μπορεί να σημάνει συναγερμό εάν κυκλοφορείς ενώ δεν θα έπρεπε. Εάν έχεις πυρετό και δεν το ξέρεις, ή επιλέγεις να το αποκρύψεις. Κάπως έτσι φαίνεται πως στο μέλλον, θα αποκτήσει άλλη διάσταση και περιεχόμενο και ο κατ’ οίκον περιορισμός.
Πέραν από τα θέματα της υγείας ο κύριος σκοπός του συστήματος είναι καθαρά οργουελικός. Είναι  η παρακολούθηση των πολιτών. Με βάση ένα “point system” το οποίο έχει εισαγάγει η κυβέρνηση της Κίνας, καταγράφεται η συμπεριφορά του κάθε πολίτη, κι αν η συμπεριφορά αυτή δεν ακολουθεί αποδεκτό κοινωνικά πρότυπο συμπεριφοράς, αυτό επιφέρει αρνητικούς βαθμούς… Με τη συμπλήρωση συγκεκριμένων “βαθμών”, το σύστημα μετατρέπεται σε τιμωρητικό, με ποινές που φαντάζουν ασύλληπτες με βάση το δυτικό τουλάχιστον πρότυπο!
Αφαιρούνται δυνατότητες τις οποίες έχει όλος ο υπόλοιπος κόσμος! Για παράδειγμα, ο τιμωρημένος δεν θα μπορεί να βγάλει δίπλωμα αυτοκινήτου, δεν θα μπορεί μπορεί να πάρει δάνειο από την τράπεζα. Εάν δε η κατάσταση “παραβατικότητας” του ατόμου κλιμακωθεί, μπορεί να υπάρξει τιμωρία ακόμα και για το οικογενειακό περιβάλλον του! Συλλογική ευθύνη που παραπέμπει αλλού…
Να φανταστεί κανείς ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά συμπεριφορές οι οποίες εντάσσονται στα βαριά ποινικά αδικήματα, αλλά συμπεριφορές οι οποίες είτε είναι απλά ελαφρώς αντικοινωνικές, ή απλά δε συνάδουν με τις νόρμες τις οποίες έχει δημιουργήσει το καθεστώς. Αυτό που θεωρεί “σωστός τρόπος συμπεριφοράς”! Σαν να επιδιώκεται, μια κοινωνία με ελεγχόμενα “στρατιωτάκια”…
Το επόμενο ζήτημα στο οποίο τεκμηριώνει τα περί παρακολούθησης, είναι ότι στην Κίνα υπάρχει ένα διαδικτυακό “firewall”, ένας “τείχος προστασίας”, ο οποίος λειτουργεί ως τείχος απαγόρευσης. Αυτό το σύστημα περιορίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο στους Κινέζους και επιτρέπει την πρόσβαση σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά κινέζικους.
Από τα πλέον δημοφιλή είναι το λεγόμενο “wechat”. Στο σύστημα αυτό όλα τα μηνύματα καταγράφονται.  Ο καθένας που στέλνει μήνυμα, εάν αυτό εμπεριέχει δόση κριτικής απέναντι στο σύστημα, στην τοπική κυβέρνηση ή στην κεντρική κυβέρνηση, καταγράφεται και προστίθεται στο Point System, στον “φάκελο” ενός εκάστου. Και επανερχόμαστε σε όσα εξηγήθηκαν ανωτέρω…
Εάν βέβαια συμμορφώνεσαι και είσαι… υποδειγματικός Κινέζος πολίτης, έχεις… μπόνους! Έχεις άλλες διευκολύνσεις σε όλα σου τα θέματα, όσον αφορά την κοινωνική σου ζωή, την οικονομική σου επιβίωση, τις σπουδές των παιδιών, την καριέρα σου ή αυτή των παιδιών σου σε κρατικές υπηρεσίες και πάει λέγοντας.
Κατά συνέπεια, πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον εφιάλτη που είχε φανταστεί ο συγχωρεμένος ο Όργουελ. Πρόκειται για έναν εφιάλτη ο οποίος σε τελική ανάλυση κάνει τον Χίτλερ και τον Στάλιν να μοιάζουν μάλλον ως… παιδιά αυστηρής θρησκευτικής χορωδίας και όχι αιμοσταγείς δικτάτορες.

Διότι μετατρέπει τη χώρα ολόκληρη σε φυλακή, όπου ελέγχεται η κίνηση σου ακόμη και όταν μπαίνεις ή βγαίνεις από το σπίτι σου. Κάθε κίνηση καθημερινά είναι καταγεγραμμένη, δεν ξεφεύγει τίποτα και δεν ξεφεύγει για κανέναν, διότι αυτό είναι ένα σύστημα που δεν εξαιρεί κανέναν. Δηλαδή έχει και εφαρμογή ακόμη και στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχει εφαρμογή και στα μέλη του κόμματος…
Ποία χρήση του συστήματος θα γίνει πέραν του point system είναι μία άλλη υπόθεση, η οποία επίσης χρήζει ανάλυσης, ως μία “ιστορία” η οποία θα μπορούσε να εμπλέκει πολλά και πολλούς. Θα μπορούσε π.χ. για κομματικά – κυβερνητικά στελέχη να συνεπάγεται ευκαιρίες πλουτισμού εάν έχουν πρόσβαση και δυνατότητα για αλλοίωση των στοιχείων; Θα μπορούσε να πλήττει και τους ίδιους με έμμεσους εκβιασμούς ανωτέρων τους; Θα μπορούσε να αφορά “μίζες” σε αυτούς για να κάνει κάποιος τα “στραβά μάτια” και να μην ναρκοθετήσει την ανέλιξη κάποιου;
Σε κάθε περίπτωση αφορά μια κατάσταση τραγική. Στη Δύση επικαλούνται μαρτυρίες από την Κίνα για να καταγγείλουν ότι αυτά γίνονται -παραδείγματος χάρη- σε βάρος της μειονότητας των Ουιγούρων μουσουλμάνων στην επαρχία Σινγιάνγκ. Αυτό που όμως πραγματικά συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο στην Κίνα, αφορά το 1,3 δισεκατομμύριο του πληθυσμού της γης και φυσικά μερικά ακόμα εκατομμύρια ξένων που ζουν εκεί (αρκετά εκατομμύρια Δυτικών, άλλων από την Άπω Ανατολή και άλλους από την Αφρική. ‘Ολοι ζούνε μόνιμα στην Κίνα για λόγους οικογενειακούς ή επαγγελματικούς).
Τι κάνει όμως η “πολιτισμένη” Δύση γι’ αυτή την κατάσταση; Πώς χειρίζεται το ζήτημα; Γνωρίζει ή όχι και σε ποιο βάθος το θέμα αυτό; Από τη στιγμή που η τεχνολογία είναι διαθέσιμη και στον δυτικό κόσμο, πόσο πιθανό είναι να βρεθούμε ενώπιον του ιδίου προβλήματος, όταν συχνά πυκνά ακούμε διάφορους “πεφωτισμένους” να μιλούν δημοσίως για την ανάγκη μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης;
Αυτό θα είναι το αντικείμενο σχολίου που θα δημοσιευθεί αμέσως μετά. Για να διαπιστώσουμε εάν ούτε ο Όργουελ είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της μελλοντικής διαστροφής του ανθρώπινου γένους, τη στιγμή που επισήμως ομνύει στη Δημοκρατία και τις ελευθερίες.

Πηγή: defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)