Του Κώστα Κουτσουρέλη
Τρίβει τα μάτια του κανείς με τα ΜΜΕ και την "κάλυψη" της πανδημίας. Είναι εντελώς αδύνατο αν δεν κοιτάξει κανείς ο ίδιος τα νούμερα να έχει μια εικόνα της κατάστασης, η προπαγάνδα έχει κατακαλύψει τα πάντα.
Δίνω δυο παραδείγματα. Από τη μια, ο Τραμπ παρουσιάζεται περίπου ομόθυμα ως ολετήρας, ό,τι κάνει ή πει είναι προσωποποιημένη η καταστροφή. Από την άλλη, ο Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος σωτήρας, τα πάντα εν σοφία εποίησε.
Και μετά βλέπεις τα νούμερα. Ποια είναι η θνησιμότητα των ασθενών στις ΗΠΑ έως σήμερα; 5,11%. Ποια είναι η θνησιμότητα στην Ελλάδα; Περίπου η ίδια,
4,76%! Θα αντιτάξει κανείς: οι Αμερικανοί έχουν τριακόσιες φορές περισσότερα κρούσματα.
Σωστά, έχουν όμως και τριάντα φορές μεγαλύτερο πληθυσμό και έχουν κάνει 70 φορές περισσότερα τεστ και έχουν και κλιματολογικές συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες για τον ιό από τις ελληνικές. (Γιατί δεν έχουμε πολλά κρούσματα στο Νότιο Ημισφαίριο;
Γιατί η κατάσταση στη Σικελία και την Καλαβρία είναι ασύγκριτα καλύτερη από τη Λομβαρδία και την Εμίλια Ρομάνα;) Και στο κάτω της γραφής, αν σε τόσο πολλά κρούσματα έχουν θνησιμότητα παρόμοια της ελληνικής, τι μαρτυρεί αυτό για την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού συστήματος υγείας απέναντι στο ελληνικό;
Ποιες χώρες τα πάνε (έως και πολύ) χειρότερα από τον "ολετήρα" Τραμπ; Βέλγιο, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Σουηδία, Ισπανία και καμιά τριανταριά ακόμη. Ποιες χώρες τα πάνε (έως και πολύ) καλύτερα από τον "σωτήρα" Μητσοτάκη: τα Σκόπια, η Πολωνία, η Βοσνία, η Τσεχία, η Κροατία, η Σερβία, η Κύπρος, η Αρμενία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ και καμιά εκατοστή ακόμη.
Συμπέρασμα; Μην πιστεύετε τις ασυναρτησίες του τύπου. Είναι κατευθυνόμενη, πολιτικά βαμμένη προπαγάνδα. Ακούτε τους αποδεδειγμένα ανεξάρτητους ερευνητές.
Κλείνω με ένα απόσπασμα συνέντευξης του καθηγητή Ιωαννίδη, κορυφαίου επιδημιολόγου του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ. Λέει ό,τι χρειαζόμαστε να ξέρουμε για την Ελλάδα και τις "επιτυχίες" της και, το κυριότερο, τα λέει ήδη από τον Φλεβάρη.
Δρ Ιωαννίδης: «Η Ελλάδα έχει μάλλον την τύχη να την προστατεύει το καλό της κλίμα και παρά τη λανθασμένη στρατηγική να μην γίνουν εκτεταμένα τεστ έχουμε αποφύγει τους μεγάλους αριθμούς νεκρών μέχρι τώρα, αν και ο αριθμός νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι διπλάσιος από ό,τι στο Τέξας και δεν είναι καλύτερος ούτε από τα υπόλοιπα κράτη της Βαλκανικής.
Έστω και τώρα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ για να δούμε ποιοι είναι μολυσμένοι και ειδικά αυτούς να τους απομονώσουμε.
Είναι επιτακτικό επίσης όσο γίνεται πιο γρήγορα να εξετάσουμε πόσο συχνή είναι η μόλυνση σε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, 0,1%, 1%, 5%, ή 20%.
Το κόστος για μια μελέτη 5.000 ατόμων είναι περίπου 50.000 ευρώ και διακυβεύουμε τεράστια καταστροφή της Ελλάδας, αν συνεχίσουμε με τυφλά μέτρα lockdown επί μακρόν.»
Η ανάλυση είναι απολύτως σωστή. Ωστόσο, αυτό που τώρα χρειάζεται είναι η διερεύνηση του που στοχεύει αυτός ο αποπροσανατολισμός. Μα, θα μου πείτε, είναι αυταπόδεικτο το που στοχεύει: στους πόντους αποδοχής της Κυβέρνησης, που πάρθηκαν ήδη. Ναι, όμως, παραμένουν αναπάντητα αρκετά σκοτεινά σημεία: 1) Γιατί τα βάζουμε με τον Τράμπ, ή ποιοί τον έχουν υποκαταστήσει στην εύνοιά μας (εκτός βέβαια της Μέρκελ) 2)Πως μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι ότι ο Τραμπ δεν θα επανεκλεγεί;3) Βρίσκω εντελώς παράλογο το να εμφανιζόμαστε τόσο εναντίον του Τραμπ, αλλά παράλληλα και εναντίον της Κίνας. Γιατί, δηλαδή, να κάνουμε εχθρό (και όχι φίλο μας) τον εχθρό του Τραμπ (που τον κάναμε εχθρό μας) 4)Και το κυριότερο: καλά, τώρα ανεβαίνει η δημοτικότητα της Κυβέρνησης, αλλά ποιος θα τη σώσει όταν φθάσει (είναι πολύ κοντά) ο οικονομικός Αρμαγεδδών; Με τον οποίον ουδόλως ασχολείται.
ΑπάντησηΔιαγραφή