Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ιστορική η ευθύνη για την Ιεραρχία: Μη… ξεπουλήσετε ότι κληρονομήσατε!



Του Γιώργου Θεοχάρη
Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις που το σύνολο της Εκκλησίας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του.

Και το μεγαλύτερο μερίδιο έχει η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας που πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν.
Πάντως,το κοινό ανακοινωθέν Αρχιεπισκόπου- Πρωθυπουργού, φαίνεται να ισχύει στο ακέραιο .
Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το επιβεβαίωσε χτες με τις 10.000 νέες προσλήψεις που ανακοίνωσε στις θέσεις των 9.200 κληρικών που πετάγονται εκτός δημοσίου ταμείου και θα πληρώνονται με
επιδότηση – επιχορήγηση!Σημειώσουμε ότι, ως είθισται οι κρατικές επιχορηγήσεις κάποια στιγμή είτε μειώνονται είτε κόβονται !
Επίσης, σήμερα κι ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Τζανακόπουλο και τα όσα ανακοίνωσαν προχτές Τσίπρας και Ιερώνυμος .
Αναφορικά με τις προθέσεις για συμφωνία, τη συμφωνία και τα κοινά ανακοινωθέν στο Μαξίμου, ένα θα πω. Μη μας προκαλούν. Μη μας εμπαίζουν. Διότι εκτίθενται οι ίδιοι.
Με τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου καταστρατηγείται η σύμβαση του 1952 που υπεγράφη μεταξύ Ελληνικού κράτους και Εκκλησίας Ελλάδος που προβλέπει την παραχώρηση του 85% της εκκλησιαστικής περιουσίας στην πολιτεία με την δέσμευση του κράτους να καλύπτει πλήρως τη μισθοδοσία του κλήρου.
Εφόσον, το κράτος αρνείται πλέον να καλύψει τους μισθούς των κληρικών ας επιστρέψει στην Εκκλησία την ακίνητη περιουσία που έλαβε!
Για την ιστορία αξίζει να θυμηθούμε κάτι…
O μακαριστός, Ιερώνυμος ο Α´ (Κοτσώνης) αγωνίστηκε και πέτυχε να καταστούν δημόσιοι υπάλληλοι οι Ιερείς επί της καρποφόρου αρχιεπισκοπείας του. Επρόκειτο, αναντιλέκτως, για μία δίκαιη και ιστορική κατάκτηση. Ο Ιερώνυμος ο Β´ (Λιάπης) φαίνεται ότι συμφωνεί με τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα οι Κληρικοί να επιχορηγούνται και όχι να είναι στο δημόσιο ταμείο.
Σε αναβρασμό το Φανάρι
Έκπληκτοι στο Οικουμενικό ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ παρακολουθούν τις εξελίξεις δηλώνοντας ανενημέρωτοι για όσα συμβαίνουν καθώς στην Ελληνική επικράτεια έχει δικαιοδοσία κι εκείνο στις μητροπόλεις Δωδεκανήσων , Κρήτης κτλ .
Μιλώντας χτες παράγοντας του στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ εξέφρασε την άγνοια του Πατριάρχη για τα διαδραματιζόμενα στην Αθήνα!
Θα απαντήσει όμως στη Σύνοδο στις 27 Νοεμβρίου.
Η ευθύνη στην Ιεραρχία
Εν κατακλείδι,οι Αρχιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αποτρέψουν αυτή τη συμφωνία . Διαφορετικά όλοι τους θα είναι υπόλογοι στην ιστορία και στο λαό που δεν επιθυμεί Ιερείς ιδιωτικούς υπαλλήλους που απολύονται εν μία νυκτί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)