Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

ΞΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΕΛΕΓΕ Ο «FORGET IT, YANNIS»!

Ο Γ. Στουρνάρας θυμήθηκε τώρα τα πλεονάσματα για τα οποία σιωπούσε όταν ήταν στο υπ. Οικονομικών
Από τον
Γιώργο Χαρβαλιά
Είναι γνωστός ο ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα τα τελευταία χρόνια. Επαγγελματίας… καταστροφολόγος, από τους πιο αγαπημένους στα συστημικά μέσα ενημέρωσης, που μέρα παρά μέρα προφητεύει το τέλος της ελληνικής οικονομίας, εκτός κι αν χωθούμε βαθύτερα στην αγκαλιά των δανειστών.
Κάτι δηλαδή σαν τη Μιράντα Ξαφά του ΔΝΤ, η οποία σε χθεσινό άρθρο της ψέγει τον Τσίπρα γιατί τόλμησε να αφήσει ανοιχτή τη μείωση των συντάξεων, γκρεμίζοντας, όπως λέει η μανδάμ, την «αξιοπιστία» της χώρας!

Μόνο που η κυρία Ξαφά απλώς λέει τον πόνο της, ενώ ο Στουρνάρας τυχαίνει να είναι και κεντρικός τραπεζίτης. Με πολλά προβλήματα και εκκρεμότητες…
Συνήθως οι κεντρικοί τραπεζίτες φροντίζουν με τη στάση τους να διευκολύνουν
την άσκηση εθνικής οικονομικής πολιτικής προς το συμφέρον της χώρας τους. Η στάση αυτή υπαγορεύεται άλλωστε ρητά από το καταστατικό της ΤτΕ, όπως και των περισσότερων κεντρικών τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας όλο το προηγούμενο διάστημα προφήτευε την αδυναμία της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της, αν δεν ακολουθούσε τη δική του υπόδειξη για πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του δανειακού προγράμματος. Στην πράξη δηλαδή υπονόμευε την κυβερνητική γραμμή για «καθαρή έξοδο» και ζητούσε σχεδόν εμμονικά παράταση του μνημονιακού κορσέ, καθώς θεωρούσε λανθασμένα ότι αυτή θα ήταν η προτίμηση των δανειστών. Στην πορεία διεφάνη ότι η έξοδος (ασχέτως βαθμού «καθαρότητας») καθίσταται δυνατή χωρίς την «εφεδρεία» της πιστοληπτικής γραμμής.

Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε όχι μόνο να απολογηθεί για την παντελώς άστοχη και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων εμμονή του, αλλά και να χαιρετίσει έστω την ευχάριστη για τη χώρα διάψευση των δυσοίωνων προβλέψεών του. Χθες επανήλθε με την τριμηνιαία έκθεσή του, εναρμονιζόμενος αναγκαστικά με τη θέση των Ευρωπαίων που κρίνουν το χρέος μεσοπρόθεσμα βιώσιμο και την Ελλάδα ικανή να αντιμετωπίσει τις αγορές. Ανακάλυψε όμως… νέο πρόβλημα: τη δέσμευση σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε.

Προκαλεί εντύπωση γιατί ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών, γνωστός για την ευλυγισία του προς τους δανειστές με το προσωνύμιο «Forget it, Yannis», δεν είχε μπει στον κόπο να εντοπίσει το πρόβλημα αυτό εγκαίρως. Και αργότερα, ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, απέφυγε να δώσει την παραμικρή μάχη για να εξηγήσει στους ξένους συνομιλητές του ότι οι απαιτήσεις τους δεν είναι ρεαλιστικές. Σήμερα απλώς… προφητεύει ξανά ότι «θα αποτύχουμε».

Είναι δυστυχώς αρνητική η παρουσία του κ. Στουρνάρα στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας και πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ας αναζητήσει την επαγγελματική του τύχη παρέα με την κυρία Ξαφά σε τίποτα νεοφιλελεύθερες λέσχες ανταλλαγής απόψεων τύπου διαΝΕΟσις και ας μας αφήσει στην ησυχία μας. Είναι προδήλως άσχετος, για να μην υποθέσουμε τίποτα χειρότερο για τον ρόλο του…

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)