Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ


Ο Ηράκλειτος ήταν γιος του Βλόσωνος και καταγόταν από την Έφεσο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιωνίας. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. (544-484) και αποτέλεσε ανεξάρτητο και δυνατό φιλοσοφικό πνεύμα. Ο Ηράκλειτος ήταν ο βασικότερος εκπρόσωπος της Ιωνικής σχολής. 

Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο όταν του ζήτησαν να θεσπίσει νόμους, αδιαφόρησε τελείως, επειδή είχε ήδη επικρατήσει κακός τρόπος κυβέρνησης της πόλης και πήγε στο ιερό της Αρτέμιδος κι έπαιζε με τα παιδιά αστραγάλους. Τελικά, έφυγε για να ζήσει στα βουνά τρώγοντας χόρτα και βότανα.

Πάντοτε, μετά από μεγάλες καταστροφές, έρχεται στο μυαλό η περίφημη ρήση
του, όταν του ζήτησαν οι συμπολίτες του να τους συμβουλεύσει τι να κάνουν. «Να κρεμαστείτε όλοι και να δώσετε την εξουσία στα παιδιά» τους είπε, γνωρίζοντας καλά ότι μόνο τα παιδιά έχουν ακόμα την αθωότητα και την κοινή λογική. Για αυτό ένα παιδί που θα σου πει ψέμματα, αμέσως θα κοκκινίσει από την ντροπή, από την «αιδώ» που έλεγαν οι Αρχαίοι, σε αντίθεση με τους μεγάλους που ακόμα και μέσα στην τραγωδία, ακόμα και πάνω στα πτώματα των αδικοχαμένων πολιτών, συνεχίζουν να λένε ψέμματα, να επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, να εκμεταλλεύονται για μικροκομματικό συμφέρον τις στάχτες των ανθρώπων, ακόμα και τις ψυχές τους!

Στο σημερινό σχόλιο θα είμαστε λίγο σκληροί, σαν τον Μεγάλο Ηράκλειτο. Την πρώτη Ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Λαός, οι Εφέσιοι, ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες, αφού πολλούς Ερμόδωρους (άνδρες άξιους και ικανούς) εξορίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και ψηφίσαμε, εκλέξαμε όλους αυτούς που σήμερα μας προδίδουν, μας λένε ψέμματα, μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα, μας καταστρέφουν. Ο Λαός, δηλαδή ΟΛΟΙ μας, ΔΕΝ είμαστε άμοιροι ευθυνών. Αυτή είναι η σκληρή Αλήθεια.

Αγράμματοι που έγιναν Πρωθυπουργοί, μπούληδες που έγιναν «αρχιστράτηγοι-κομάντο», γόνοι που περιμένουν στην σειρά για την κυβέρνηση με μοναδικό προσόν ότι είναι γόνοι, μάνατζερ τραγουδιστών και σόουμαν που έγιναν δήμαρχοι και ένας ατελείωτος κατάλογος όλων όσων μας κυβερνούν και που ΕΜΕΙΣ τους ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ, ΕΜΕΙΣ τους ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ, ΕΜΕΙΣ τους ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Είμαστε ένας ταλαντούχος, με πολλά προσόντα και αρετές, αλλά και πολλά μειονεκτήματα Λαός, από τα αρχαία χρόνια. Όμως Εμείς δώσαμε το κώνειο στον Σωκράτη, Εμείς εξορίσαμε τον Αριστείδη γιατί βαρεθήκαμε να ακούμε πόσο δίκαιος ήταν, Εμείς δολοφονήσαμε τον Καποδίστρια, Εμείς φυλακίσαμε τον Κολοκοτρώνη, Εμείς σκοτώσαμε τον Ίωνα Δραγούμη, ΕΜΕΙΣ ΕΞΟΡΙΣΑΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΜΟΔΩΡΟΥΣ, γιατί ήταν ΑΞΙΟΙ. Και Εμείς δεν θέλουμε να εκλέγουμε Άξιους ανθρώπους, γιατί ο άξιος άνθρωπος ΔΕΝ θα μας νομιμοποιήσει το αυθαίρετο μέσα στο δάσος, γιατί ο άξιος άνθρωπος ΔΕΝ θα επιτρέψει την άναρχη δόμηση, γιατί ο άξιος άνθρωπος ΔΕΝ θα μας αφήσει να κτίζουμε πάνω σε ρέματα, πάνω στα βράχια και τις ακρογιαλιές, γιατί ο άξιος άνθρωπος θα μας βάλει κανόνες - ΝΟΜΟΥΣ τους λένε - και θα μας ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ να τους τηρούμε! 

Ας το παραδεχτούμε. ΔΕΝ θέλουμε άξιους, θέλουμε μετριότητες, θέλουμε τους χειρότερους από εμάς, να μας διοικούν, να παίρνουν εξωτερικά δάνεια για να μας δίνουν συντάξεις, προνόμια, ρουσφέτια, βολέματα, θέσεις στο Δημόσιο. 

Ας το παραδεχτούμε. Όποτε το Έθνος είχε Έναν Άξιο στην Ηγεσία, τον φάγαμε! Τον σκοτώσαμε, τον εξορίσαμε, τον φυλακίσαμε. 

Στις 28 Ιουλίου 1920, υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών, από τον Βενιζέλο, δύο ημέρες μετά γίνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από ΕΛΛΗΝΕΣ αντιβενιζελικούς και στην Αθήνα εκτελείται από τους ΕΛΛΗΝΕΣ βενιζελικούς, ο μέγιστος της Εποχής του, ο Ίων Δραγούμης! Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, ο Βενιζέλος, που έχει δημιουργήσει την Μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ!

Μόνο με το Σπαθί, μόνο με την Βία που υμνεί ο εθνικός μας ποιητής, ο Έλληνας ενώνεται και δημιουργεί. Δεν έκανε διάλογο, ούτε εκλογές ο Φίλιππος για να ενώσει τους Έλληνες, απλά διέταξε τον Αλέξανδρο να «κάψει και εκθεμελιώσει» την Θήβα που του αντιστεκόταν! Και όταν αργότερα στο Γόρδιο, είπαν στον Αλέξανδρο να λύσει τον δεσμό, εκείνος έβγαλε το Σπαθί του και τον έκοψε! 

Δεν έκαναν εκλογές στα χίλια εκατό χρόνια του Βυζαντίου, ούτε ο Παλαιολόγος έκανε Δημοψήφισμα για να το αλλάξει στην συνέχεια, αλλά με το Σπαθί στο χέρι, αντιστάθηκε στον άγριο κατακτητή, ακόμα και αν γνώριζε ότι κάθε αντίσταση ήταν μάταιη.

Δεν έκανε εκλογές ο Μεταξάς, ούτε υπήρχε «δημοκρατία», όταν τα ξημερώματα έδωσε την αρνητική απάντηση στον Ιταλό πρέσβη, αφού προηγουμένως ως «δικτάτωρ» είχε μεριμνήσει για τον υλικό και ηθικό εξοπλισμό των Ελλήνων, που ενωμένοι σαν μια γροθιά, έγραψαν σελίδες Δόξας στην νεότερη Ιστορία μας. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Δημοκρατία είναι κακό πολίτευμα και ότι η Απολυταρχία είναι καλό. Απλά σημαίνει ότι ΕΜΕΙΣ δεν εκτιμούμε την Δημοκρατία - από τα αρχαία χρόνια - και ακούμε και ψηφίζουμε τους Δημαγωγούς και όχι τους Άξιους ανθρώπους. Εμείς, που δημιουργήσαμε την Δημοκρατία ως πολίτευμα του ανθρώπου για τον άνθρωπο, ως ένα πολίτευμα που ανώτατος άρχοντας θα είναι ο ΝΟΜΟΣ που θεσπίζει η Πολιτεία, το καταντήσαμε οχλοκρατία, ρουσφετοκρατία και αχρηστοκρατία. 

Εμείς, όχι άλλοι, εμείς οι ίδιοι!

Το ιστολόγιο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών, με την ελπίδα να είναι τα τελευταία.

ellinikonmellon.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)