Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Η κυβέρνηση διαθέτει για θύματα φυσικών καταστροφών πάνω από 5 δις, αλλά ζητιανεύει χρήματα από εμάς και από ξένους. Γιατί;;;

Στις 24 Ιουλίου 2018 εκδόθηκε η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 (ΦΕΚ A’ 135με την οποία αποφασίστηκε :
– να ανοιχτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.
– η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού να διενεργηθεί κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημόσιου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημόσιων επενδύσεων, ανάθεσης μελετών, σύναψης συμβάσεων, καθώς και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
-οι πόροι του λογαριασμού προέρχονται από ποσά που κατατίθενται σε αυτόν από: α) τον κρατικό προϋπολογισμό, β) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γ) εισφορές φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, νομικών πρόσωπων δημοσίου δικαίου, αλλοδαπών κρατών, διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών. Στο λογαριασμό θα μεταφέρονται επίσης ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες για τον ίδιο σκοπό.
Την επομένη μέρα εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ.2/57679/ΔΛΓΚ/2018 – ΦΕΚ 3014/Β/25-7-2018 με την οποία δόθηκαν περαιτέρω
διευκρινίσεις μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι ο ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται υπό την ομάδα λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου 234 «Διάφοροι Ειδικοί Λογαριασμοί» No 23/ 2341195169 με ΙΒΑΝ GR4601000230000002341195169 και ονομασία «Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018». Στη συνέχεια,
– η κυβέρνηση «προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν στην ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές» δόθηκαν στην ευρύτερη δημοσιότητα τα στοιχειά του λογαριασμού • Τράπεζα τη Ελλάδος / Bank of Greece • Αριθμός λογαριασμού: 23/2341195169 • IBAN GR4601000230000002341195169 • Όνομα Δικαιούχου: Υπουργείο Οικονομικών / Ministry of Finance • BIC/SWIFT BNGRGRAAκαι ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με εισφορές 20 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Βουλή με επιπλέον 10 εκ. ευρώ.
– εμείς δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ όπου λέγαμε ότι επειδή ακόμα ψάχνουμε τα λεφτά του Ταμείου Μολυβιάτη ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, προειδοποιούμε τη κυβέρνηση ότι καταγράφουμε όλα τα ποσά που δίνονται και έχουν αποδέκτες τους πυρόπληκτους και ότι απαιτούμε πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση και διανομή τους και εντός εξαμήνου επίσημη αναφορά για το που πήγαν τα λεφτά.
Τα λεφτά του Ταμείου Μολυβιάτη ήταν 110 δις ευρώ και τα υπόλοιπα που δεν αναφέραμε, αφορούσαν άλλο ειδικό λογαριασμό, όπου πρέπει να υπάρχουν πάνω από 5 δις εύρω, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν υπάρχουν διότι ο αρμόδιος υπουργός, αρνείται πεισματικά από το 2015 και μέχρι σήμερα να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στη βουλή.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το μυστικό, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, λογαριασμό του Δημοσίου που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, που είχε δημιουργηθεί αρχικά, από τη δεκαετία του 60, για «την επιδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων», η χρήση του καταργήθηκε λόγω της εισόδου της Ελλάδας στην Ε.Ε (με απόφαση και του τότε Διοικητή της ΤτΕ) και για 24 χρόνια, από το 1991 μέχρι το 2015, εμφανιζόταν να είναι άχρηστος, καθώς η εισφορά έπρεπε να έχει καταργηθεί ενώ επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο διάστημα αυτό υπήρξαν έσοδα περίπου 9 δισ. ευρώ και «πληρωμές» (άγνωστο πού), 4,5 δισ.
Σε αυτόν τον λογαριασμό κατατίθενται οι εισφορές του ν.128/1975 τις οποίες καταβάλλουν υποχρεωτικά όλοι οι δανειολήπτες σε κάθε δόση που πληρώνουν για δάνεια και πιστωτικές κάρτες αλλά ΔΕΝ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Από το 2015, με μια υποπαράγραφο του τρίτου μνημονίου, ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται πλέον, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, για την επιδότηση θυμάτων από «τρομοκρατικές επιθέσεις» ή «φυσικές καταστροφές», και ανήκει μάλλον στην ίδια ομάδα λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου 234 «Διάφοροι Ειδικοί Λογαριασμοί» . Βάσει των στοιχείων που έχει καταθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το 2015 και το 2016,  οι συνολικές εισφορές των δανειοληπτών ανήλθαν περίπου, σε 436 εκατ. και 416 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από αυτά, όπως πρόσθεσε ο υπουργός πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή, δόθηκαν το 2015 60 εκατ. ευρώ και το 2016 110 εκατ. ευρώ, σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Κάτι που σημαίνει ότι, μόνο μέσα σε δύο χρόνια, δημιουργήθηκε μία «καβάτζα», όπως χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό, 700 εκατομμυρίων στα ταμεία του κράτους, χωρίς μάλιστα να υπολογιστούν οι εισφορές για το 2017.
Μόνο που, παρότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει σαφή στοιχεία για τις εισφορές και τις πληρωμές της περιόδου 1991-2015 (τα έγγραφα βρίσκονται στο σχετικό ρεπορτάζ του TPPκαι έχει επιβεβαιώσει ότι όντως, το 2015, ο λογαριασμός άλλαξε χρήση και από τότε μαζεύτηκαν επιπλέον 700 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια, ο αρμόδιος υπουργός (Τσακαλώτος) αρνείται πεισματικά να πει στη βουλή πόσα χρήματα έχει ο συγκεκριμένος λογαριασμός. Η ερώτηση «Ποιο το ακριβές υπόλοιπο του λογαριασμού της εισφοράς του ν.128/1975» κατατέθηκε περισσότερες φορές από τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Σαρίδη, αλλά η απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.
Για την υπόθεση κατατέθηκε σχετική καταγγελία στην επιτροπή αναφορών του ευρωκοινοβουλίου άλλα από ότι φαίνεται η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει ότι τα χρήματα που εισπράττουν οι τράπεζες από τους δανειολήπτες καταλήγουν τελικά στονκρατικό προϋπολογισμό παρότι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.
Συνεπώς, παρότι η κυβέρνηση διαθέτει όλα αυτά τα κονδύλια για την αποκατάσταση των πυροπαθών και των ζημιών που έχουν προκληθεί, και παρότι:
– τόσο κατά τη διάρκεια των εν λόγω πυρκαγιών όσο και μετά, οι Έλληνες ενώθηκαν σαν μια γροθιά και σε χρόνο δτ αντικατέστησαν το (άχρηστο) κράτος, αναλαμβάνοντας και διεκπεραιώνοντας δικά του καθήκοντα όπως κατάσβεση, έρευνα και διάσωση, σίτιση, στέγαση, περίθαλψη των κατοίκων της πληγείσας περιοχής και των κατοικίδιων τους κ.α., κάνοντάς του έτσι εκτός άλλων και μεγάλη οικονομία
– οι εγχώριοι μεγάλο επιχειρηματίες, οργανισμοί και σύλλογοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την όλη προσπάθεια, όπως λχ το Ίδρυμα Ωνάση, όλοι οι μεγάλοι αθλητικοί σύλλογοι (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κλπ) , ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, οι εταιρίες Βιανεξ και Βιαν του Ομίλου Γιαννακόπουλου και πολλοί άλλοι η κυβέρνηση ζητάει / δέχεται επιπλέον βοήθεια από τους υπερφορολογουμένους Έλληνες πολίτες και από ΞΕΝΑ ΚΡΑΤΗ, ΞΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΞΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ κλπ παρότι τα καταφέρνουμε και μονοί μας και δεν χρειάζεται τέτοια βοήθεια.
Σε αυτά τα πλαίσια, και μάλλον με σκοπό να εξευτελίσει / προσβάλλει τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που διαμαρτυρήθηκε και διαμαρτύρεται έντονα για την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία και τη ταυτότητα του Μακεδόνα στους Σκοπιανούς, η κυβέρνηση δέχτηκε ή ενδέχεται να δεχτεί και την βοήθεια ύψους 97.000 ευρώ την οποία η ΠΓΔΜ προσέφερε στην Ελληνική Δημοκρατία !
Σύμφωνα με όλα τα προαναφερόμενα, και έχοντας υπόψη ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς και με όλα όσα σχετίζονται με τις πυρκαγιές στην Αττική οι οποίες σκότωσαν 83 άτομα (αριθμός που λόγω άγνωστου ακόμα αριθμού αγνοούμενων θα αυξηθεί κατά πολύ), τραυμάτισε άλλα τουλάχιστον 187 και κατέστρεψε περισσότερες από 2.500 κατοικίες, 12.760 στρέμματα, αμέτρητα αυτοκίνητα, καταστήματα, υποδομές κ.α., ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ αυτή η έρευνα να συσχετιστεί και με τους προαναφερόμενους λογαριασμούς, διότι ενδέχεται να έχουν άμεση σχέση με τα αίτια ή με τις συνέπειες ή με τις όποιες ολιγωρίες διαπιστωθούν ότι έχουν υπάρξει .
Όπως λέμε στα χωριά μας δηλαδή, “Follow the money” κ Εισαγγελέα !

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)