Κίεβο- Ανταπόκριση: Μάρω Λεονάρδου
Απόλυτα ειρηνικά και μέσα σε πνεύμα ομόνοιας, θρησκευτικής ευλάβειας και κατάνυξης κύλησε ο εορτασμός για τα 1030 χρόνια από την Βάπτιση των Ρως στο Κίεβο, παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί τις τελευταίες ώρες για ενδεχόμενη εκδήλωση προβοκάτσιας και πρόκληση ακόμη και βίαιων επεισοδίων.
Δεκάδες χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ουκρανίας, όπως επίσης τη Λευκορωσία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες συνέρρευσαν μέσα σε απόλυτη τάξη και υπό την αυστηρή επιτήρηση των 5000 αστυνομικών που είχαν αποκλείσει το κέντρο του Κιέβου στο Μνημείο του Αγίου Βλαδίμηρου, ο οποίος το 955μΧ ασπάστηκε την ορθόδοξη πίστη και βαφτίστηκε χριστιανός στην Κωνσταντινούπολη , οδηγώντας τους Σλάβους στο χριστιανισμό. Λίγο μετά τη δική του βάπτιση ακολούθησε συμβολικά η μαζική βάπτιση χιλιάδων Ρως στον ποταμό Δνείπερο, πολύ κοντά στο σημείο όπου τελέστηκε σήμερα η επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στη συνέχεια οι δεκάδες χιλιάδες
πιστοί ακολούθησαν την περιφορά έντεκα θαυματουργών εικόνων για τον Μοναστήρι της Λαύρας, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθοδοξίας .
Η ευλάβεια, η ταπεινότητα και η πειθαρχία με την οποία οι σλαβόφωνοι χριστιανοί ασκούν την θρησκευτική τους πίστη είναι παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την Ορθοδοξία. Πράγματι ακολουθώντας αυτό το τεράστιο πλήθος των ανδρών, γυναικών κάθε ηλικίας με τα παιδιά τους να προσέρχονται μέσα σε απόλυτη τάξη ψέλνοντας ύμνους και προσευχές, ενώ η λέξη «γκόσποντιν» (Κύριος) κυριαρχούσε κάθε λεπτό στις προσευχές τους προς αυτόν, σε έκανε να ξεχνάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, και τα οποία μόνο διχασμό επιχειρούν να φέρουν σε αυτό το πλήθος των πιστών. Γιατί μπορεί πίσω από αυτά τα προβλήματα να κρύβονται πολιτικά παιχνίδια, καθότι είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η Ουκρανία αποτελεί τη σημαντικότερη σκακιέρα στις γεωπολιτικές κινήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, είναι αμφίβολλο ωστόσο αν οι απλοί πιστοί, σαν αυτές τις μαντηλοφορεμένες γυναίκες που γονατίζουν και προσεύχονται – όπως διακρίνονται στις φωτογραφίες – πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτά.
Ισως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον αγώνα ελέγχου και εξουσίας που γίνεται ακόμη και στην Εκκλησία σήμερα στην Ουκρανία να αφορά τον άλλοτε «Βασιλιά της Σοκολάτας», όπως αποκαλούσαν τον μεγαλο – επιχειρηματία ολιγάρχη Πέτρο Ποροσένκο, πρωτού αναδεχθεί Πρόεδρος της χώρας, με τις ευλογίες και την στήριξη της Δύσης. Σε ένα χρόνο , ο Πρόεδρος Ποροσένκο διεκδικεί δεύτερη προεδρική θητεία και είναι σαφές ότι επιδιώκει να ασκήσει ολοένα μεγαλύτερη επιρροή στους χιλιάδες πιστούς της χώρας του, ενισχύοντας τα εθνικιστικά αντανακλαστικά τους με τη δημιουργία μιας αυτοκέφαλος Εκκλησίας, που δεν θα έχει σχέσεις με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Φυσικά, δεν πρόκειται για προσωπικές μόνο φιλοδοξίες του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουν τη δική τους σφαίρα επιρροής στην αυλή του Πούτιν, άλλωστε «Ουκρα.ί.να» (Ουκρανία) στα ρωσικά σημαίνει αυτό ακριβώς, αυλή. Μια εκκλησία που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Πατριαρχείο Μόσχας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν ευνοεί αυτά τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, μετά τη χάραξη νέου προσανατολισμού που ακολουθεί η χώρα.
Καθοριστική αναμένεται να είναι η οριστική στάση που θα τηρήσει για το θέμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ποροσένκο τον περασμένο Απρίλιο, και άκουσε τις προτάσεις του για τη δημιουργία μιας νέας αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας, στην οποία θα μετέχουν σήμερα οι διαφορετικές εκκλησίες που έχουν δημιουργηθεί. Μέχρι στιγμής φαίνεται να αναβάλει τις οριστικές του αποφάσεις, πιθανότατα λόγω των γεωπολιτικών συνεπειών που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Η μεγάλη προσέλευση των πιστών στο μνημείο του Αγίου Βλαδίμηρου, παρά τους φόβους που είχαν εκφραστεί και παρά τα εμπόδια που σύμφωνα με μερίδα του Τύπου, επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι ουκρανικές αρχές, προτρέποντας επιχειρηματίες να μην παραχωρήσουν τα πούλμαν που θα τους μετέφεραν από κάθε γωνιά της Ουκρανίας, ίσως να επηρεάσει τελικά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας και του Μητροπολίτη Ονούφριου, εκτιμούν ανώτεροι κύκλοι που πρόσκεινται σε αυτήν. Η τουλάχιστον αυτό θέλουν να ελπίζουν.
Ωστόσο, όταν ο Πριγκηπας και αργότερα Αγιος Βλαδίμηρος πριν από 1030 χρόνια έφερνε τον χριστιανισμό και την Ορθοδοξία στις σλαβόφωνες περιοχές, δεν υπήρχαν Ρώσοι και Ουκρανοί. Ηταν όλοι «Ρως». Και ο ίδιος πήρε την ιστορική απόφαση έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στο Ισλάμ, τον καθολικισμό και τον ιουδαϊσμό. Επέλεξε την Ορθοδοξία, και εκτιμάται ότι γι αυτή του την απόφαση τον επηρέασε καθοριστικά η γιαγιά του Ολγα, που ήταν Ορθόδοξη.
Αυτό ήταν το ενωτικό και απόλυτα χριστιανικό μήνυμα που έστειλαν σήμερα, ίσως και εν αγνοία τους οι δεκάδες χιλιάδες ορθόδοξοι πιστοί που συνέρρευσαν στο Μνημείο του Αγίου Βλαδίμηρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)