Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Αποκλειστικό : Έρχεται μεγαλύτερη λιτότητα με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε πορεία μεγαλύτερης λιτότητας και φτωχοποίησης οδεύει η ευρωζώνη και ειδικότερα η Ελλάδα, αφού το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) θα λήξει οριστικά στο τέλος του έτους, ενώ τα επιτόκια της ΕΚΤ προβλέπεται να αυξηθούν απο το καλοκαίρι του 2019. Αυτό προκύπτει από δηλωσεις του Έβαλντ Νοβότνι, μέλους  του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως και του προέδρου της Μάριο Ντράγκι.

Επισημαίνεται ότι, η ποσοτική χαλάρωση (Quantitative easing – QE) είναι, η αύξηση της προσφοράς χρήματος με εκτύπωση πραγματικού ή ηλεκτρονικού χρήματος, με σκοπό της τόνωση της ανάπτυξης. Από τις αρχές του 2015, η  ΕΚΤ έχει υιοθετήσει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης δημιουργώντας ηλεκτρονικό χρήμα με την αγορά χρεογράφων του δημοσίου, με σκοπό την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ελεγχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, όταν δεν ήταν πλέον αποτελεσματική η μέιωση των επιτοκίων που έχουν φτάσει να είναι κοντά στο μηδέν ή έχουν γίνει αρνητικά.

Η Ελλάδα  έχει εξαιρεθεί από το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης και με δεδομένο ότι, η τελευταία θα καταργηθεί στο τέλος του χρόνου,η χώρα μας δεν πρόκειται να ενταχθεί σε παρόμοια μέτρα, ύστερα και από την επιλεγόμενη έξοδό της στις αγορές και την έναρξη της εποχής του μνημονίου της “γραβάτας”.

Η κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του χρόνου και η σχεδόν βέβαιη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την υποχρέωση της χώρας μας για δημιουργία πλεονασμάτων της τάξης του 3,5%, είναι φανερό ότι την οδηγούν σε πορεία περαιτέρω  περαιτέρω οικονομικής συρίκνωσης και φτωχοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)