Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο (παλιός) κνίτης που έγινε δήμιος των συνταξιούχων

Ο βίος και η πολιτεία του Γ. Κατρούγκαλου, του «σφαγέα» υπουργού με το μαντιλάκι, που με τον νόμο-λαιμητόμο καταδίκασε στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες
Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο «πολιτικός εκτελεστής» του ασφαλιστικού συστήματος με το νομοσχέδιο «λαιμητόμο» που φέρει την υπογραφή του. 
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πρόσωπο του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βλέπουν τον «σφαγέα» των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, του ΕΚΑΣ και υπαίτιο πολλών ακόμη δεινών. 
Οχι μόνο γι' αυτούς που βρίσκονται στη σύνταξη, αλλά και γι' αυτούς που αναμένεται να βγουν τα επόμενα χρόνια - τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται από τις αυξήσεις των εισφορών για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του ΕΦΚΑ. 
Περίπου δύο χρόνια μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα (Νοέμβριος 2016) και την τοποθέτησή του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ως επιβράβευση των... υπηρεσιών του στους δανειστές, ο νόμος 4387/2016
επαναφέρει τον κ. Κατρούγκαλο συνεχώς στον τόπο του εγκλήματος. Είναι και οι τοποθετήσεις του ιδίου για το θέμα του Ασφαλιστικού, με τις οποίες συχνά πυκνά προκαλεί τους Ελληνες πολίτες. Εκεί που οι συνταξιούχοι είχαν «γονατίσει» από τα μέτρα του Μνημονίου, είδαν, εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, σημαντικές απώλειες στις αποδοχές τους και βλέπουν τη χαριστική βολή να πλησιάζει όσο ζυγώνει το 2019 και έρχεται το «πετσόκομμα», μέσω της προσωπικής διαφοράς.
Το καλοκαίρι του 2016
«Τα εργασιακά αποτελούν θέμα ταυτότητας για εμάς και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αντιθέτως, ξεκινάμε άμεσα την αντιστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας» έλεγε ο Γ. Κατρούγκαλος το καλοκαίρι του 2016, παρά το γεγονός ότι είχε βάλει ταφόπλακα στο Ασφαλιστικό. Προκαλούσε και με άλλες δηλώσεις, πριν καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του στον νόμο «λαιμητόμο», λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, κύριες ή επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει», χαρακτηρίζοντας την κριτική που δεχόταν «σπέκουλα» και «μαύρη προπαγάνδα».

Ακόμη και σήμερα υπερασπίζεται τον νόμο που υπέγραψε, καταδικάζοντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση χιλιάδες συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, παρότι η υπογραφείσα μείωση των συντάξεων, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2019, απειλεί να τινάξει στον αέρα το ευφυολόγημα Τσίπρα για έξοδο από τα Μνημόνια και επαναφέρει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών στο προσκήνιο. Ο κ. Κατρούγκαλος, ωστόσο, δεν πτοείται. Συνεχίζει με τον ίδιο τυχοδιωκτικό τρόπο, με τον οποίο πολιτεύτηκε.

Ξεκίνησε από το ΚΚΕ, όπου εντάχθηκε στα φοιτητικά χρόνια του, δίνοντας συνεχώς το «παρών» στις συνελεύσεις και στα αμφιθέατρα της Νομικής. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σορβόνη του Παρισιού, κάνοντας το διδακτορικό του και απολαμβάνοντας μια πλούσια κοινωνική ζωή. Στην πόλη του φωτός μυήθηκε στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και, επιστρέφοντας στην Αθήνα τη δεκαετία του 1990 με πολλές φιλοδοξίες και ζωντανό ακόμα μέσα του το μικρόβιο της πολιτικής, είχε ήδη κάνει στροφή και είχε απομακρυνθεί από το ΚΚΕ. Προσέγγισε, λοιπόν, τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα, με την προσχώρησή του στο στενό περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αργότερα πρωθυπουργού της χώρας κατάφερε να ανελιχθεί ταχύτατα επαγγελματικά.
Αντιμνημονιακός
Για να συνεχίσει την εντυπωσιακή άνοδό του στον τομέα της δικηγορίας και του Εργατικού Δικαίου δεν δυσκολεύτηκε να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντάς το αντιμνημονιακός, να εκλεγεί στη συνέχεια ευρωβουλευτής και αργότερα να μπει στην κυβέρνηση του Α. Τσίπρα. Από εκεί που θεωρούνταν ο αγαπημένος νομικός σύμβουλος των συνδικάτων, αυτοχαρακτηριζόταν «άνθρωπος των κοινωνικών κινημάτων» και έβγαζε πύρινους λόγους στην πλατεία Συντάγματος ενώπιον των «αγανακτισμένων» κατά του νεοφιλελευθερισμού, κατάφερε να περάσει στην αντίπερα όχθη, να γίνει υπερασπιστής του Μνημονίου και, λόγω του νόμου που ψήφισε, να μετατραπεί πλέον σε «persona non grata».

Ο Γ. Κατρούγκαλος ενεπλάκη σε μια υπόθεση, που αρκετοί χαρακτήρισαν σκάνδαλο, λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, αφού εμφανίστηκε να έχει υπογράψει και μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους εκπροσωπούσε νομικά εταιρία που ο ίδιος είχε συστήσει.

Τα συμφωνητικά αυτά προέβλεπαν ότι θα λάμβανε ως δικηγορική αμοιβή το 12% των αποζημιώσεων που θα έπαιρναν σε περίπτωση επαναπρόσληψής τους.
Η υπόθεση αυτή απασχόλησε έντονα την πολιτική επικαιρότητα της περιόδου εκείνης, με τον κ. Κατρούγκαλο να κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την αντιμνημονιακή ρητορική για να εκλεγεί ευρωβουλευτής και να προσελκύσει πελατεία στο δικηγορικό γραφείο του.
Το βόλεμα συνεργατών του και το βαρύ «πόθεν έσχες»!
Τα καμώματά του προκάλεσαν νέα δίνη στην κυβέρνηση, αφού κατηγορήθηκε αργότερα ότι ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διόρισε σε θέσεις ειδικών συμβούλων νεαρές δικηγόρους, τις οποίες είχε συνεργάτριες στο νομικό γραφείο του.
Κατηγορήθηκε, επίσης, ότι άλλοι πρώην συνεργάτες του δικηγορικού γραφείου το οποίο διατηρούσε κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικές υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε όλες τις μειώσεις συντάξεων του ΙΚΑ αντισυνταγματικές. Εμφανιζόταν, δηλαδή, ο κ. Κατρούγκαλος, ως υπουργός Εργασίας, να ετοιμάζεται να κόψει εκ νέου τις συντάξεις, όταν οι συνεργάτες του είχαν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές οι μειώσεις κατ' εφαρμογήν του δεύτερου Μνημονίου.

Η κυβέρνηση τον κάλυψε και πάλι, κρίνοντας ότι δεν υπήρχε θέμα ηθικής τάξης για τον υπουργό, αφού ο ίδιος έπαψε να δικηγορεί. Το Μέγαρο Μαξίμου τον θεωρούσε χρήσιμο, παρά το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας λόγω των «φονικών» αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Είχε και την κάλυψη των δανειστών, αφού, σε ό,τι ζητούσαν, ο συριζαίος πολιτικός με το μαντιλάκι έλεγε «ναι» χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Το βαρύ «πόθεν έσχες» του Γιώργου Κατρούγκαλου, με τα δεκαπέντε ακίνητα, τις καταθέσεις και τα εισοδήματα, σίγουρα δεν τον δυσκόλεψε να πάρει το «ψαλίδι» και να αρχίσει να κόβει τις συντάξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)