Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Πως στήθηκε το κόλπο του ΕΦΚΑ σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών



sik-life / pixabay
Του Στρατή Μαζίδη

Όταν ο τότε υπουργός Εργασίας (λέμε τώρα) Κατρούγκαλος επινόησε αυτό το τερατώδες σύστημα για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών δημεύοντας από ένα 26,95% έως ένα 37% των εισοδημάτων τους, χτύπησαν τα πρώτα καμπανάκια καθώς επήλθε ένα τσουνάμι κλεισίματος βιβλίων.

Η κυβέρνηση αντί να τραβήξει χειρόφρενο, ήρθε εκ των υστερών να φορτώσει κι άλλο τις εισφορές μη αναγνωρίζοντάς τες ως έξοδα.

Το ακόμη χειρότερο ήταν ή καταβολή προσωρινά των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 μέχρι να εκκαθαρίσουν τα εισοδήματα του 2016 και να γίνει ο
συμψηφισμός. Τελικά από Ιούλιο πιάσαμε Ιανουάριο κι ακόμη να γίνει ο συμψηφισμός.

Και εδώ είναι το κόλπο.

Γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό όταν ένα μεγάλο ποσοστό συνεπών επαγγελματιών είδε το 2016 μια εντυπωσιακή καθήζηση;

Για ποιο λόγο πχ δεν τηρήθηκε προσωρινά το παλαιό καθεστώς μέχρι να εκκαθαρίσουν οι δηλώσεις;

Ή γιατί δε συνέβη το πολύ πιο απλό. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες την 1η Ιανουαρίου γνωρίζουν το καθαρό τους εισόδημα για το έτος που παρήλθε. Θα μπορούσαν λοιπόν οι λογιστές τους να εισέρχονται σε μια ειδική φόρμα, να καταχωρούν τα έσοδα και τα έξοδα, να προκύπτει το καθαρό κέρδος και πάνω εκεί με ένα κλικ οι εισφορές και οι δόσεις τους.

Και αργότερα όταν το κράτος εκκαθαρίσει τις δηλώσεις, ας επιστρέψει / απαιτήσεις τυχόν διαφορές που θα μπορούσαν να προέκυπταν από πιθανά λάθη.

Τόσο απλό.

freepen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)