Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Στην Αθήνα πιστεύουν ότι είναι δυνατόν σε δύο μήνες να λυθεί το «Μακεδονικό» πρόβλημα


© RIA Novosti / Vladimir Rodionov
Άποψη των Αθηνών. Φωτογραφία αρχείου
 Αθήνα, 30 Ιανουαρίου -RIA Novosti, Gennadiy Μελνικ. Στην Ελλάδα πιστεύουν ότι  είναι δυνατόν μέσα σε δύο μήνες να βρουν  μια λύση στην διαμάχη   με τα Σκόπια για το όνομα, η οποία διήρκεσε για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, δήλωσε στο  RIA Novosti πηγή εξοικειωμένη  με τις διαπραγματεύσεις.

Αθήνα και Σκόπια σχεδόν 30 χρόνια δεν μπόρεσαν  να επιλύσουν την   διαφορά αναφορικά με το  όνομα του κράτους που προέκυψε μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας το έτος 1991 . Η Ελλάδα επιδιώκει να αλλάξει το όνομα  της γειτονικής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μην συγχέεται με την Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, εμποδίζοντας την είσοδο των Σκοπίων στην  ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την Αθήνα, το όνομα «Μακεδονία» αντανακλά την πολιτική των αλυτρωτισμού και μπορεί να προκαλέσει εδαφικές αξιώσεις των Σκοπίων.
Στην ερώτηση, αν η   Αθήνα και τα Σκόπια  θα βρουν  μια λύση πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, όταν αναμένεται να συζητήσουν την αποδοχή από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στη
Βορειοατλαντική Συμμαχία, η πηγή είπε: «δεν υπάρχει κανένας λόγος  να σέρνονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούλιο. Αν υπάρχει μια λύση, θα είναι τον Φεβρουάριο, με ανώτατο όριο τον  Μάρτιο.»

"Είναι σαφές ότι θα είναι καθαρά  πολιτική απόφαση. Αλλά μην νομίζετε ότι όλα έχουν αποφασιστεί. Αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, "- δήλωσε ο συνομιλητής του οργανισμού.

Κάλεσε το κύριο πρόβλημα τον αλυτρωτισμό , σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιμένει σχετικά με την αλλαγή μερικών  άρθρων  στο  Σύνταγμα των Σκοπίων. Χρειαζόμαστε επίσης μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ερώτηση αν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο κατάλογος που δημοσιεύθηκε από τα Μακεδονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των  πέντε ονομάτων  που φέρεται ότι πρότεινε  ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Mathew Nimitz, η πηγή απάντησε:

"Δεν είναι όλα αλήθεια. Το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)  οι ίδιοι  το πρόσθεσαν. Είναι σαφές ότι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να  δοκιμάσουν την κοινή γνώμη".

Τα μέσα ενημέρωσης  της πΓΔΜ μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ανέφεραν ότι ο Νίμιτς πρότεινε πέντε ονόματα: Nova Republika Makedonija, Republika της Σερβικής  Makedonija.  Republika Gorna Makedonija, Republika Makedonija Βαρντάρσκα και (Republika Makedonija  Σκόπια).

«Σε γενικές γραμμές, η λίστα είναι σωστή, αν και υπάρχουν διαφορές. Βασικά τίποτα νέο δεν υπάρχει  εκεί, όλα τα ονόματα είναι όπως πριν, που τους προσφέρθηκαν στο έτος 1993. Αλλά η λίστα δεν είναι τελική, θα μπορούσαν να  προστεθούν  καταχωρήσεις,» είπε η  πηγή στον  οργανισμό.

Μιλώντας  για την μαζική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ένα παρόμοιο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου, ο συνομιλητής του οργανισμού σημείωσε ότι τα συλλαλητήρια είναι απίθανο κάτι να  αλλάξουν.

«Ολόκληρη η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση. Περίπου οι μισοί Έλληνες δεν θέλουν  να βλέπουν  τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομα της χώρας, αλλά  η επίλυση του προβλήματος είναι απαραίτητη,», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις

Πρόσφατα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων έχουν εντατικοποιηθεί, αφού, σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν απαιτήσει  ότι τα συμβαλλόμενα μέρη να κάνουν παραχωρήσεις, επειδή το ανεπίλυτο πρόβλημα με τον όνομα  δεν επιτρέπει την υιοθέτηση των Σκοπίων στην  βόρειο Ατλαντική  Συμμαχία.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιά στο μεγάλο κανάλι ΕΡΤ-1 το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται  για ένα σχέδιο συμφωνίας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), που στα μέσα Φεβρουαρίου, σχεδιάζει να εισαγάγει πρώτα  στην κυβέρνηση, στη συνέχεια, στον ειδικό  αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια στην κυβέρνηση του Ζόραν Zaev στα Σκόπια. Σύμφωνα με αυτόν, η σύμβαση θα περιλαμβάνει όλες τις  αμφιλεγόμενες διατάξεις  αυτών που Νίμιτς πρότεινε για συζήτηση, και για τα  οποία δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

Ο Κοτζιάς δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την FYROM πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, αλλά εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν έχει  την πλειοψηφία (2/3 των ψήφων ) για  να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.
Το κύριο πρόβλημα στις σχέσεις των δυο χωρών παραμένει ο  αλυτρωτισμός  είπε ο Κοτζιάς, σύμφωνα με τον  οποίο  η Συνθήκη πρέπει να καταργήσει  όλες τις ανησυχίες, θα πρέπει να είναι περιεκτική και μετά την υπογραφή η  Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να την επικυρώσει.

Ο υπουργός είπε ότι η ενδιάμεση συμφωνία δεν θα γίνει δεκτή.

Ο Κοτζιάς ανέφερε ότι ο Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα για την γειτονική  Δημοκρατία για συζήτηση.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η  εβδομάδα αυτή είναι εντατικής διπλωματικής εργασίας με το όνομα των Σκοπίων. Την Τρίτη ο Nimitz θα φτάσει στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον  ΥΠΕΞ και  στη συνέχεια θα ταξιδέψει  προς τα Σκόπια. «Η επίσκεψη  του Νίμιτς στην  Αθήνα και Σκόπια θα καθορίσει  το μέλλον των διαπραγματεύσεων,» δήλωσε ο Υπουργός.

«Χωρίς τη συμφωνία τα Σκόπια δεν θα μπουν  στο ΝΑΤΟ» - τόνισε ο Κοτζιάς, καλώντας  τις ξένες δυνάμεις - ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και  ΝΑΤΟ - να μην παρεμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις.



Η ιστορία διεύρυνσης του NATO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)