Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ο κύριος Στουρνάρας και η Ανώνυμη Ασφαλιστική

http://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2017/13/224078-17672274.jpgO διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει δικαίωμα να τοποθετείται ή και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της οικονομίας ή το συνταξιοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Ακόμη ίσως και τη στιγμή που η κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που με επικεφαλής το ΔΝΤ απαιτούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

Είναι όμως μέσα στις αρμοδιότητες του να εισηγείται την είσοδο προσωπικών συνταξιοδοτικών προϊόντων, προωθώντας ανοιχτά την ιδιωτική ασφάλιση και ζητώντας συγχρόνως την περικοπή των δαπανών για τη δημόσια υγεία;

Eίναι γνωστά  τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ, όπου το σύστημα της ιδιωτικής
ασφάλισης έχει αποθεωθεί. Οσοι δεν έχουν χρήματα για ιδιωτικές ασφαλίσεις, ούτε σύνταξη δικαιούνται ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη διαθέτουν. Περίπου 40 εκατ. Αμερικανοί ήταν καταδικασμένοι στη μοίρα τους, αν αρρώσταιναν, πριν ο Μπαράκ Ομπάμα προωθήσει το obamacare.

Αυτή τη μεταρρύθμιση προσπάθησε να ανατρέψει ο πρόεδρος Τραμπ τη προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς του εναντιώθηκαν ακόμη και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές. Οταν ακόμη και στις ΗΠΑ, την πατρίδα του νεοφιλελευθερισμού, προσπαθούν να αποφύγουν την επιστροφή σε ένα απάνθρωπο σύστημα, γιατί ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας αποφασίζει να το προωθήσει στην Ελλάδα;

Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα στη χώρα μας σχετίζεται άμεσα με τα γιγαντιαία ποσοστά ανεργίας, την αύξηση της μαύρης εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Η μοναδική ελπίδα για την διατήρηση μιας ανθρώπινης κοινωνίας δεν είναι η παραπέρα περικοπή των συντάξεων αλλά η καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν το πρόβλημα και βασικά η οικονομική ανάπτυξη.

Ούτε είναι λύση η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως επίσης πρότεινε ο κύριος διοικητής,  όταν μόλις πριν από 18 μήνες νομοθετήθηκε η αύξηση των ορίων στα 62  για μειωμένη σύνταξη και στα 67 ετών για πλήρη. Αν το όριο πάει στα 70, που θα βρουν δουλειά οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι νέοι; Και τι θα γίνει με όσους δεν έχουν χρήματα να ασφαλιστούν στην κάθε Ανώνυμη Ασφαλιστική που αποφάσισε ο διοικητής να προωθήσει;

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε και υπέρ της ενθάρρυνσης της ιδιωτικής αποταμίευσης λες και δεν γνωρίζει ότι η κρίση έχει ροκανίσει τις καταθέσεις και ελάχιστοι πλέον μπορούν να αποταμιεύουν. Ισως να κρίνει εξ ιδίων: από τον μισθό του διοικητή (7.599 ευρώ μηνιαίως συν τα επιδόματα, έξοδα παράστασης κλπ) κάτι θα του μείνει για τα γεράματα..

tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)