Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Με το όνειρο της φυγής στο εξωτερικό μεγαλώνουν οι Έλληνες μαθητές

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το brain drain, δεδομένου ότι οι Έλληνες, ακόμη κι από την πρώιμη εφηβεία τους, βλέπουν το μέλλον τους στο εξωτερικό, είτε αυτό αφορά τις σπουδές τους, είτε την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Μια ολόκληρη γενιά παιδιών, ανεξάρτητα από οικονομικές δυνατότητες, μεγαλώνει σχεδιάζοντας να φύγει εκτός Ελλάδας, με τους γονείς τους υποκινητές και αρωγούς σε αυτά τα σχέδια. Αυτό καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο επιστημονική εργασία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδη και Θεοδόση Σύκα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στην αγγλόφωνη επιστημονική επιθεώρηση International Migration & Integration και την οποία φέρνει στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών.
Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχεδόν όλοι οι μαθητές τριών εκ των τεσσάρων πειραματικών λυκείων της Θεσσαλονίκης, με το 76% να απαντά ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό.
Ένα 43,3% έχει ισχυρή έως πολύ ισχυρή πρόθεση να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για σπουδές, ένα 33% ότι έχει μέτρια πρόθεση και μόλις ένα 23,7% το επιθυμεί λιγότερο ή απαντά αρνητικά.
Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από 373 μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 15-18 ετών, από ένα ευρύ κοινωνικό-οικονομικό φάσμα, από συνοικίες με μέτριο, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα , από μαθητές με υψηλές σχολικές επιδόσεις, που εισήχθησαν στο Πειραματικό λύκειο με το νέο σύστημα των εξετάσεων, αλλά και μαθητές με μέτριους και χαμηλότερους βαθμούς, που εισήχθησαν με κλήρωση.

Για τη συνέχεια CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν απο τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)