Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ξεκίνησε ο εμφύλιος στα Σκόπια; Οπαδοί του Γκρουέφσκι μπήκαν στη Βουλή και έδειραν βουλευτές (φωτο)

Ξεκίνησε ο εμφύλιος στα Σκόπια; Οπαδοί του Γκρουέφσκι μπήκαν στη Βουλή και έδειραν βουλευτές (φωτο)Στα πρόθυρα εμφυλίου τα Σκόπια. Οι εθνικιστές ψευδομακεδόνες του Νίκολα Γκρουέφσκι εισήλθαν στο κτίριο της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης και χτύπησαν μέχρι να ματώσει τον Ζόραν Ζάεφ, αρχηγό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που συνεργάζεται με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας.
Θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν και άλλοι βουλευτές από τους οργισμένους διαδηλωτές.
Είχε προηγηθεί η εκλογή του Αλβανού αντιπρόεδρου του DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Σκοπίων με τις ψήφους της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης – SDSM και από βουλευτές της Συμμαχίας των Αλβανών και το Κίνημα BESA, λαμβάνοντας συνολικά 67 ψήφους, ενώ το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.
Όπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, τα αλβανικά ΜΜΕ των Σκοπίων μιλούσαν για «ιστορική νίκη», γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας Αλβανός
πολιτικός εκλέγεται σε μία από τις υψηλότερες θέσεις του κράτους, όπως σημειώνει η «shqiptarja.com».

Αμέσως μετά οι ψευδομακεδόνες Βουλγαρόφωνοι των Σκοπίων, οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι άρχισαν διαμαρτυρίες μπροστά από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια εισέβαλαν σε αυτό.
Κατέλαβαν την αίθουσα συνεδριάσεων, γρονθοκόπησαν τον αρχηγό του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ενώ όλοι σχεδόν οι βουλευτές κλείστηκαν σε παρακείμενη αίθουσα περιμένοντας την Αστυνομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, τα κόμματα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (SDSM, DUI, BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς) προχώρησαν στην εκλογή του ηγετικού στελέχους του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Ταλάτ Τζαφέρι, στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του κοινοβουλίου για τη συγκρότησή του σε σώμα διαρκούσε ήδη αρκετές εβδομάδες, καθώς οι βουλευτές του VMRO-DPMNE χρησιμοποιούσαν διαδικαστικές μεθοδεύσεις (εγγραφή μεγάλου αριθμού ομιλητών, πρωτολογίες, δευτερολογίες, παρεμβάσεις επί προσωπικού κ.α.) για να παρατείνουν τη διαδικασία και ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Τράικο Βελιάνοφσκι, που προέρχεται από το VMRO-DPMNE, απέρριπτε τις εκκλήσεις των κομμάτων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για επίσπευση της διαδικασίας και άμεση διεξαγωγή ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής.
Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η διαδικασία, βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε μία γωνία της αίθουσας της ολομέλειας του κοινοβουλίου και εξέλεξαν δια ανατάσεως της χειρός, με 61 ψήφους υπέρ (επί συνόλου 120 βουλευτών), το ηγετικό στέλεχος του DUI, Τάλατ Τζαφέρι, ως Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ακολούθως ορκίστηκε.
Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του VMRO-DPMNE, ευρισκόμενοι στην ίδια αίθουσα, συγκεντρώθηκαν γύρω από την έδρα του Προέδρου της Βουλής, για να αποτρέψουν τυχόν κατάληψή της από τον Ταλάτ Τζαφέρι, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας «Αυτό είναι πραξικόπημα».

Λίγο αργότερα, διαδηλωτές-υποστηρικτές του VMRO εισέβαλαν στον χώρο του κοινοβουλίου, όπου η κατάσταση αυτή την ώρα δείχνει έκρυθμη.
ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για τραυματισμό του ηγέτη του SDSM Ζόραν Ζάεφ και άλλων τριών βουλευτών του κόμματος, που βρίσκονταν στην αίθουσα τύπου την ώρα της εισβολής των διαδηλωτών.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 τραυματίες βουλευτές, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε και ένα σύντομο βίντεο από την εισβολή στη Βουλή:



tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)