Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Τώρα θυμήθηκε να είναι υπέρ μας ο Ντάισελμπλουμ! «Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη»…


Άργησε λίγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να ταχθεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά μάλλον το αποφάσισε τώρα που εγκατέλειψε την προεδρία του Eurogroup.
Μιλώντας ως απλός παρατηρητής και πρώην… διαμορφωτής των μνημονίων, ο Ντάισελμπλουμ δημοσίευσε άρθρο στο blog του με τίτλο «Who’s pension needs attention?». Δηλαδή «ποιανού οι συντάξεις θέλουν προσοχής;», αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας.
Δίνει «δίκιο στους Έλληνες» για τις περικοπές στις συντάξεις,
χαρακτηρίζοντας το μέτρο για τις περικοπές στις συντάξεις δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.
Μάλιστα, στηρίζει Τσακαλώτο για τη μακάβρια δήλωση του ότι οι συνταξιούχοι θα τεθούν εκτός… συστήματος με φυσικό τρόπο.
«Μακροπόθεσμα, δεν θα φέρουν (σ.σ. οι περικοπές στις συντάξεις) «μαξιλαράκι» στα ταμεία, αφού οι συνταξιούχοι να βγουν φυσικά από το σύστημα», λέει ο Ντάισελμπλουμ.
«Εχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων. Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο;», αναρωτιέται ο Ντάισελμπλουμ και συνεχίζει:
«Οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα.
Μακροπρόθεσμα (σ.σ. το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που- καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων. Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)