Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Το νέο ΣΔΟΕ, ο υπουργός Οικονομικών και το κυνήγι μαγισσών

Το νέο ΣΔΟΕ, ο υπουργός Οικονομικών και το κυνήγι μαγισσών
Του Βασίλη Γεώργα
Σε μια χώρα που η έκταση της φοροδιαφυγής είναι μεγαλύτερη από τους πορτοκαλεώνες της και που ο αχταρμάς λαϊκισμού, πολιτικών συμφερόντων και εκτεταμένης διαφθοράς έχουν γίνει αφορμή να ξεσπάσει ένα αδιάκοπο κυνήγι μαγισσών στα χρόνια της κρίσης, η δημιουργία του νέου σώματος από «αδιάφθορους ελεγκτές» του οικονομικού εγκλήματος θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης με το οποίο ετοιμάζεται να ανάψει την πυρά.
Το νέο σώμα των φορο - ράμπο που δημιουργείται με το πολυνομοσχέδιο από τα υπολείμματα του παλαιού ΣΔΟΕ έχει ένα σοβαρό θεσμικό μειονέκτημα. Δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς «ανεξάρτητος φορέας» όπως συμβαίνει πλέον με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.


Θα βρίσκεται μεν υπό την εποπτεία των οικονομικών Εισαγγελέων, αλλά από τη στιγμή που η εν λόγω «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» θα ελέγχεται απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών τίποτα δεν διασφαλίζει πως στην επερχόμενη προεκλογική περίοδο δεν θα αποτελέσει τον βραχίονα στην προσπάθειά του Μαξίμου να παρέμβει στο κυνηγητό που βρίσκεται σε εξέλιξη στο σκοτεινό επιχειρηματικό δάσος του τόπου μας.

Αν λάβει κανείς υπόψη του πως οι 135 ελεγκτές του πρώην ΣΔΟΕ που θα στελεχώσουν την υπηρεσία, θα επιφορτιστούν με την εξέταση των περίπου 4.500 ανέλεγκτων εισαγγελικών παραγγελιών για ύποπτες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων, μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι η σημερινή κυβέρνηση -αλλά και οι μελλοντικές- αποκτούν ένα ισχυρό όπλο το οποίο θα θελήσουν να το κατευθύνουν κατά το δοκούν.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η ίδια η Δικαιοσύνη μέσω των οικονομικών Εισαγγελέων εγγυάται με τη δική της θεσμική ανεξαρτησία την ανεπηρέαστη -από πολιτικές παρεμβάσεις- λειτουργία της νέας αυτής υπηρεσίας. Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα είναι εκείνος που θα παραγγέλνει την έρευνα και η υπηρεσία θα την διενεργεί, ενώ μόνο η ΑΑΔΕ θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα.

Είναι όμως έτσι; Εφόσον η υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών, υπάρχουν στεγανά και δικλείδες ασφαλείας ότι το νέο Σώμα Ελέγχου δεν θα λειτουργεί κατά τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα ή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, αλλά θα υποστηρίζει μόνο το έργο των εισαγγελικών λειτουργών;

Με όλα αυτά που έχουμε δει να συμβαίνουν τελευταία, δικαιολογείται να είναι κανείς καχύποπτος. Οι διασυνδέσεις δικαστικών - κυβέρνησης, η συχνά ατεκμηρίωτη στοχοποίηση ανθρώπων με αφορμή υποθέσεις φοροδιαφυγής, η διαπόμπευση επιχειρηματιών ή και ανώνυμων πολιτών που στο τέλος αθωώνονται, οι δεσμεύσεις λογαριασμών, οι πρωτοσέλιδες προαναγγελίες «ερευνών» που δεν καταλήγουν πουθενά και η καλλιέργεια κλίματος μέσω δημοσιευμάτων για τις περιβόητες «λίστες», έχουν δηλητηριάσει την εμπιστοσύνη.

Αφ' ης στιγμής οι μηχανισμοί που πρόσκεινται στην κυβέρνηση έχουν αποδείξει πως δεν έχουν ηθικές αναστολές να ποινικοποιήσουν την οικονομική ζωή της χώρας ρίχνοντας λάσπη για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς και το αφήγημά τους, εναπόκειται κυρίως στην ίδια τη Δικαιοσύνη να λειτουργεί ανεξάρτητα και φερέγγυα ώστε να μην καταστήσει το νέο ΣΔΟΕ, μηχανισμό παρακολούθησης και «αξιοποίησης» δημοσιευμάτων και φημών όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)