Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας σε πληθώρα χωρών όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορονοϊού. Στη Γαλλία τα ποσοστά δείχνουν αύξηση κατά 32%, αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται στην Ιταλία, ενώ και οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας που έθεσε σε λειτουργία η ισπανική κυβέρνηση αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες οπότε και τέθηκε σε ισχύ η κατάσταση περιορισμού.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι τα φαινόμενα παρατηρούνται τόσο στα παιδιά όσο και στις γυναίκες, εξαιτίας της πολυήμερης παραμονής στο σπίτι, όλων των μελών των οικογενειών και εφόσον υπάρχουν κρούσματα βίας, αυτά οξύνονται σε τέτοιες καταστάσεις. Ιδίως αν εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού έχει υπάρξει και απώλεια της εργασίας.
Συνέστησε στις μητέρες να προφυλάσσουν τα παιδιά τους, αλλά και τις ίδιες να επιζητούν τη στήριξη της πατρικής τους οικογένειας και των φίλων προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Για πολύ δύσκολες και κρίσιμες περιπτώσεις, συνέστησε την αναζήτηση βοήθειας μέσω σχετικών τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν παρέπεμψε στην αναζήτηση βοήθειας από τις τοπικές αρχές, ακόμη και στην αναζήτηση καταφυγίου, με την άμεση απομάκρυνση των πληττομένων μελών (μητέρων και παιδιών) από το σπίτι.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, συμβούλεψε να ζητείται η συνδρομή φίλων και γειτόνων.
Στην Ελλάδα
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Έλληνες ειδικοί για το θέμα, όπως προκύπτει από τα όσα δηλώνουν στο liberal.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων και η γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας κυρία Μαρία Συρεγγέλα.
Όπως τόνισε o πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, το «μένουμε σπίτι» για κάποιους συνεπάγεται και αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. «Πρόκειται για ένα θέμα επιβεβαιωμένο, από χώρες όπου πέρασε η κρίση».
Kοινός παρονομαστής σε κάθε χώρα όπου παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα είναι η κατακόρυση αύξηση των τηλεφωνημάτων στις γραμμές βοήθειας.
Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν ενδοοικογενειακή βία μεταξύ συζύγων. Δεν λείπουν, όμως, και άλλες περιπτώσεις όπου για παράδειγμα μία 40χρονη κατήγγειλε πως την έδειρε ο 75χρονος πατέρας της. Όπως αναφέρει ο κ. Λέων, το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί κλήσεις για εξέταση θυμάτων, παρά το γεγονός πως το ιατρείο του είναι κλειστό.
«Υπάρχει σε αύξηση το φαινόμενο. Το πρόβλημα βέβαια ξεκινάει πολύ πριν από τον εγκλεισμό» σημειώνει ο κ. Λέων. Εντείνεται όπως λέει είτε λόγω απουσίας στήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον, είτε λόγω χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης. «Από μόνη η παρουσία ατόμων σε 24ωρη βάση σε μία οικία δημιουργεί εντάσεις. Από τη στιγμή που υπάρχει υπόβαθρο βίας είναι επιβαρυντικός παράγοντας» προσθέτει.
Απαραίτητη χαρακτηρίζει ο κ. Λέων την άμεση πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. «Φωτογραφίες ή άλλες τέτοιες μέθοδοι δεν μπορούν να τους δικαιώσουν δικαστικά» σχολιάζει. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, πως το θύμα πρέπει να πιστοποιήσει τα τραύματά του στις αρμόδιες αρχές, ανεξαρτήτως πως θα κινηθεί μελλοντικά.
Δηλώστε το, να υπάρχει καταγραφή
«Υπάρχουν περιπτώσεις θυμάτων που έρχονται αλλά δεν θέλουν να υποβάλλουν μήνυση για διάφορους λόγους» αναφέρει ο κ. Λέων, υποστηρίζοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό να υπάρχει καταγραφή και μετά έχουν ένα τρίμηνο μπροστά να υποβάλλουν μήνυση. «Ας έχουν ένα έγγραφο και να μην το χρησιμοποιήσουν» αναφέρει και προσθέτει: «Όταν αρχίζει ένας κύκλος βίας δύσκολα τελειώνει».
Στην περίοδο του κορονοϊού –αναφέρει ο κ. Λέων- θα πρέπει να επιστρατευθούν οι εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας, που πρέπει να βρουν άλλες μορφές. «Συναναστρεφόμασταν με τον κόσμο, το θύμα το συζήταγε με τη μαμά της που της έλεγε να κάνει υπομονή. Τώρα δεν υπάρχει αυτό» σχολιάζει. «Βοηθάει πολύ η οικογένεια και οι φίλοι» λέει. «Όταν είσαι σε 4 τοίχους υπάρχει μεγαλύτερη περιτριβή» σημειώνει και επιπρόσθετα δηλώνει ότι η οικονομική αβεβαιότητα δημιουργεί περαιτέρω στρες.
Είναι, όμως, κατηγορηματικός: «Όταν υπάρχει βία μία- δυο φορές δύσκολα σταματάει. Και δυστυχώς, οι εικόνες αυτές μεταδίδονται και στα παιδιά».
Μ. Συρεγγέλα: Δεν είμαστε σιωπηλές
Σε σταθερή επικοινωνία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας. «Δίνουμε έμφαση σε γυναίκες που ήδη κάνανε συνεδρίες για ενδοοικογενειακή βία. Να είμαστε από κοντά είτε τηλεφωνικά ή με e-mail ή μέσω skype» αναφέρει η γενική γραμματέας Μαρία Συρεγγέλα, παραπέμποντας στα συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
«Υπάρχουμε, αλλά δεν είμαστε σιωπηλές» είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυρία Συρεγγέλα, υπογραμμίζοντας τη βοήθεια από τα συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα. «Δεν είναι μόνο η σωματική βία, αλλά και η ψυχολογική και λεκτική βία» λέει, επισημαίνοντας πως το άγχος επιτείνεται όταν κάποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να βγει έξω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες μπορεί να είναι άνεργες αλλά είναι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό ένα από τα επόμενα βήματα της γενικής γραμματείας είναι όπως αναφέρει η κυρία Συρεγγέλα είναι «να συνδυάσουμε την κατάλληλη κατάρτιση που έχουν ώστε να μπορούν να ζήσουν και να μεγαλώνουν και τα παιδιά τους αξιοπρεπώς».
Εκφράζει πάντως φόβους για το τι θα γίνει μετά, επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρξει έξαρση των περιστατικών βίας. «Αν δεν μπορούνε να πάνε σε κάποιον ξενώνα, θα διασφαλίσουμε ξενοδοχεία για να πάνε εφόσον πρόκειται για έκτακτο περιστατικό» δηλώνει η κυρία Συρεγγέλα, τονίζοντας πως από τις 24 Μαρτίου έχει δοθεί εντολή σε όλα τα αστυνομικά τμήματα να εξετάζουν τις σχετικές καταγγελίες.
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)