Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Μπιλ Μιούραντ στην «Κ»: Το άρθρο Σημίτη, οι δηλώσεις Πάιατ, η υφαλοκρηπίδα και η κυπριακή ΑΟΖ


http://s.kathimerini.gr/resources/2019-06/us-12embassy-athen10-thumb-large.jpg
ΜΠΙΛ ΜΙΟΥΡΑΝΤ*
Διαβάσαμε το δημοσίευμα της 9ης Ιουνίου 2019, στην «Καθημερινή», από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τίτλο «Αιγιαλίτιδα ζώνη - ΑΟΖ - Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα», με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, δεδομένης της βαθιάς γνώσης του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα και τις πρόσφατες ισχυρές δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Ως μέρος των στοιχείων που παραθέτει για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας υιοθετούν  προσεκτική προσέγγιση με την Τουρκία, ο κ. Σημίτης αναφέρει: «Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».
Σημειώνω εδώ ότι αυτό δεν περιγράφει με ακρίβεια την απάντηση του πρέσβη κ. Πάιατ στην ερώτηση στο Air Power Conference στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του. Ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς. Αντ’ αυτού, είπε: «Οσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας –και αυτό εμπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα -
Ισραήλ - Κύπρος– είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις. Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη αυτή ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε ρητώς τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης, ώστε οι πόροι που προέρχονται από κυπριακές δραστηριότητες γεώτρησης να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων».
Μπορείτε να βρείτε την απομαγνητοφώνηση της απάντησής του στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς και την απάντησή του σε δημοσιογράφους στο συνέδριο για το ίδιο θέμα. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα μέσα που ερμήνευσαν εσφαλμένα τις δηλώσεις του πρέσβη ήταν το Pronews.gr και το Pentapostagma.gr και πιστεύουμε πως το έκαναν σκόπιμα, δεδομένης της γνωστής κλίσης τους προς τις ρωσικές θέσεις. Δυστυχώς, αυτό το αφήγημα εξαπλώθηκε, παρόλο που η «Καθημερινή» και πολλά άλλα μέσα αναπαρήγαγαν την απάντησή του σωστά. Σας γράφω για να διορθώσω επί της αρχής, έτσι ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν το κείμενο όσων είπε ο πρέσβης σε αυτό το θέμα.
*Ακόλουθος Τύπου, Πρεσβεία ΗΠΑ
Καθημερινή
Αναρτήθηκε από Σάββας Καλεντερίδης στις 5:51 μ.μ.

4 σχόλια:

1.              http://lh3.googleusercontent.com/zFdxGE77vvD2w5xHy6jkVuElKv-U9_9qLkRYK8OnbDeJPtjSZ82UPq5w6hJ-SA=s35
Οι ΗΠΑ έχουν μια ικανότητα να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Είναι υπεύθυνοι για τη κατοχή της Κύπρου αλλά και για τον υπερεξοπλισμό της Τουρκίας ενώ χρησιμοποιούν τη χώρα μπορδέλο για να ελέγξουν τα ενεργειακά και την οικονομία της ΕΕ.

Ο Παγιάτ θεωρεί ότι ο Ελληνικός λαός είναι ηλίθι

Go Home Mr PYAT.
Απάντηση
2.              http://lh3.googleusercontent.com/zFdxGE77vvD2w5xHy6jkVuElKv-U9_9qLkRYK8OnbDeJPtjSZ82UPq5w6hJ-SA=s35
Ο ακόλουθος τύπου δεν διόρθωσε απολύτως τιποτα. Αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν επεισόδιο με την Τουρκία μπορούν να το ματαιώσουν, το έχω γράψει με σαφήνεια. Η διατύπωση "αμοιβαία επωφελής" αποδίδει με ακρίβεια την διατύπωση win-win. Oi ΗΠΑ, καλω΄ς για το συμφέρον τους, θέλουν να δώσουν κάτι δικό μας αντί να δώσουν κάτι δικό τουςστην Τουρκία. Αυτό εδώ το λέμε κηδεία με ξένα κόλυβα.
Απάντηση
3.              http://lh3.googleusercontent.com/zFdxGE77vvD2w5xHy6jkVuElKv-U9_9qLkRYK8OnbDeJPtjSZ82UPq5w6hJ-SA=s35
Είναι αστείο να βλέπουμε την Πρεσβεία των ΗΠΑ να επιβεβαιώνουν ουσιαστικά αυτά που ξέρουμε λίγο πολύ, ότι έχουν στίσει μαζί με τον Ερντογάν όλο αυτό το θέατρο που βλέπουμε και πως θα προσπαθήσουν να μας ρίξουν σε συνομιλίες εφ όλης της ύλης με τους Τούρκους για μια "win-win" κατάσταση, δηλαδή για την απεμπολή των δικαιωμάτων της Ελλάδας στην ΑΟΖ της, στο FIR της αλλά ίσως και σε αρκετά νησιά και νησίδες! Το θερμό επεισόδιο το θεωρώ σχεδόν σίγουρο σε τέτοια περίπτωση ώστε να εκμεταλλευτούν τα φοβικά σύνδρομα του νεοέλληνα και από την άλλη για να τονώσουν το ηθικό των τουρκομογγόλων. Την Τουρκία δεν θέλουν να την χάσουν, εμάς μας έχουν σίγουρους γιατί ελέγχουν σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα τα ακροαριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τους κάνουν και δουλειές μεταφέροντας λαθρομετανάστες μέσα στην ΕΕ ως μελλοντικό μοχλό πίεσης.
Απάντηση
4.              http://lh3.googleusercontent.com/zFdxGE77vvD2w5xHy6jkVuElKv-U9_9qLkRYK8OnbDeJPtjSZ82UPq5w6hJ-SA=s35
Πιστεύω οτι κοντοζυγώνει η ώρα της υπογραφής συμφωνίας για καζάν καζάν διαμέριση των ιματίων των αποθεμάτων.Θα παρουσιαστεί εύπεπτα με κάποιο θέατραλε πόλεμικο γεγονός η θα πέσουμε σε κάποιο σοφρωνα κυβερνήτη τύπου Τσιπρα με τις Πρεσπες .Αγνωστο τι θελει ο σκηνοθέτης της ιστορίας της οδού Βασιλισσης Σοφίας..Οι νέες Πρεσπες για το Αιγαίο θα ειναι το Καστελλόριζο ? Εκει θα δοθεί το πάρτυ της συμφωνίας η η τελετή ληξεως του θερμού επεισοδίου ? Ευφάνταστα σενάρια...
Πάντως αν οι Αμερικανοί ήθελαν την Τουρκία απέξω θα είχαν ήδη αντλήσει τα αέρια.
ΥΓ: οι λαοί της περιοχής δε θα πάρουμε ως γνωστό τιπτοα ! Θα τα ρουφήξουν ολα οι σύμμαχικοι εταιρικοί κολοσσοί.Στην υγεία των κορόιδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)