Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Τραμπ: Σταμάτησα την επίθεση κατά του Ιράν 10 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί


Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι σταμάτησε την επίθεση κατά του Ιράν στο παρά πέντε, γιατί τα αποτελέσματα θα ήταν δυσανάλογα με αυτά της κατάρριψης του drone – Το Ιράν υποστηρίζει ότι προειδοποίησε δύο φορές κι ότι επέλεξε να καταρρίψει το drone κι όχι άλλο αεροσκάφος με 35 επιβάτες

Μόλις 10 λεπτά πριν την επίθεση σταμάτησε ο Ντόναλντ Τραμπ την επιχείρηση κατά του Ιράν, που επιβεβαίωσε ότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου, μετά την κατάρριψη μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους από την Ιρανική πλευρά.

Μέσω twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να σταματήσει η επίθεση, που όπως είπε, θα γίνονταν μετά την κατάρριψη του drone και σε τρία διαφορετικά σημεία. «Ρώτησα πόσοι θα
πεθάνουν. 150 άνθρωποι, ήταν η απάντηση από έναν στρατηγό. Δέκα λεπτά πριν την επίθεση, τη σταμάτησα, δεν ήταν ανάλογη με την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου drone», εξήγησε.


....Death to America. I terminated deal, which was not even ratified by Congress, and imposed strong sanctions. They are a much weakened nation today than at the beginning of my Presidency, when they were causing major problems throughout the Middle East. Now they are Bust!....
....On Monday they shot down an unmanned drone flying in International Waters. We were cocked & loaded to retaliate last night on 3 different sights when I asked, how many will die. 150 people, sir, was the answer from a General. 10 minutes before the strike I stopped it, not....

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ ανέφερε ότι δεν βιάζεται, ότι ο Στρατός έχει δημιουργηθεί εκ νέου, ετοιμοπόλεμος και «μακράν ο καλύτερος του κόσμου». Οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν. «Το Ιράν δεν μπορεί ΠΟΤΕ να έχει πυρηνικά όπλα, όχι ενάντια στις ΗΠΑ και όχι ενάντια στον ΚΟΣΜΟ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Στη σειρά των αναρτήσεών του στο twitter, ο Τραμπ δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα, που ήρθε σε συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του έκανε μια «απελπισμένη και φρικτή συμφωνία – τους έδωσε 150 δισ. δολάρια συν 1,8 δισ. δολάρια σε ρευστό! Το Ιράν βρισκόταν σε μεγάλο πρόβλημα και τους διέσωσε. Τους έδωσε ελεύθερο δρόμο για πυρηνικά όπλα και ΣΥΝΤΟΜΑ. Το Ιράν, αντί να πει ευχαριστώ, ευχόταν θάνατο στην Αμερική».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τραμπ τερμάτισε τη συμφωνία και επέβαλε σκληρές κυρώσεις. «Είναι πολύ πιο αδύναμο έθνος σήμερα από την αρχή της προεδρίας μου, όταν προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στη Μέση Ανατολή», ανέφερε


Ιράν: Μπορούσαμε να καταρρίψουμε και αεροσκάφος με επιβάτες

Από την πλευρά του, το Ιράν υποστηρίζει ότι εξέπεμψε δύο φορές προειδοποίηση πριν καταρρίψει το αμερικανικό στρατιωτικό drone, πάνω από τη Θάλασσα του Ομάν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης.

«Δύο φορές τους στείλαμε σήμα προειδοποίησης», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμιραλί Χατζιζαντέχ στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, διευκρινίζοντας ότι το drone διαθέτει σύστημα που του επιτρέπει να μεταδίδει σε κεντρικό σύστημα τα σήματα και τις πληροφορίες που δέχεται.

Ο ταξίαρχος αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά δεν απάντησε και ότι το τελευταίο αίτημα του Ιρανικού στρατού εστάλη στις 03:55 (τοπική ώρα, 02:25 ώρα Ελλάδος). Αφότου διαπιστώθηκε ότι το drone δεν σταμάτησε να πλησιάζει και δεν άλλαξε πορεία, «στις 04:05 (τοπική ώρα, 02:35 ώρα Ελλάδος) ήμασταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουμε». Την κατάρριψη του αεροσκάφους μετά την είσοδό του στον εναέριο χώρο του Ιράν επιβεβαίωσε ο ταξίαρχος Χατζιζαντέχ.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το σκάφος της επλήγη ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Ο Χατζιζαντέχ ανέφερε ότι η Τεχεράνη απέφυγε να καταρρίψει άλλο αμερικανικό αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες, το οποίο συνόδευε το αμερικανικό στρατιωτικό drone που κατέρριψε στον Κόλπο.

«Μαζί με το αμερικανικό drone στην περιοχή υπήρχε επίσης ένα αμερικανικό P-8 αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες. Και αυτό το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο μας και θα μπορούσαμε να το έχουμε καταρρίψει, αλλά δεν το κάναμε», υπογράμμισε ο Χατζιζαντέχ σε δήλωσή του την οποία επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Το Ιράν απορρίπτει τα διπλωματικά μας ανοίγματα»

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε ότι το Ιράν οφείλει να απαντάει στη διπλωματία με διπλωματία.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε στη Σαουδική Αραβία με αξιωματούχους, ο Χουκ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «ευθύνονται για την όξυνση των εντάσεων στην περιοχή. Συνεχίζουν να απορρίπτουν τα διπλωματικά μας ανοίγματα».

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ) Πομπέο έχουν γνωστοποιήσει σαφώς ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο», υπογράμμισε λέγοντας ότι «το Ιράν ανταποκρίθηκε αποκρούοντας την χείρα διπλωματίας που του έτεινε ο πρωθυπουργός (της Ιαπωνίας που επισκέφθηκε την Τεχεράνη Σίνζο) Άμπε επιτιθέμενο κατόπιν σε ιαπωνικό πλοίο».

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα φέρουν την ευθύνη μιας επίθεσης

Από την πλευρά του, το Ιράν διαμήνυσε στις ΗΠΑ μέσω του Ελβετού πρεσβευτή ότι η Ουάσινγκτον θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Ελβετός πρέσβης στην Τεχεράνη είναι αυτός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον πρεσβευτή, είπε στον διπλωμάτη αυτόν πως το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν η πλευρά απέναντί μας προβεί σε προκλητικές και απερίσκεπτες ενέργειες, θα πάρουν απάντηση, οι συνέπειες της οποίας δεν είναι προβλέψιμες, και οι απώλειες και οι ζημιές από αυτήν θα πλήξουν όλες τις πλευρές», ανέφερε ο επικεφαλής της διεύθυνσης αμερικανικών υποθέσεων στο ιρανικό ΥΠΕΞ, Μοχσέν Μπαχαρβάντ, σύμφωνα με το IRNA:

Πλάνα από τα συντρίμμια του drone

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, συντρίμμια του στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από το Ιράν.

Το δίκτυο IRIB παρουσίασε μια σύντομη αλληλουχία εικόνων με τον ναύαρχο Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, να απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφου, μπροστά από συντρίμμια αραδιασμένα στη σειρά στο έδαφος ή σε ράφια.

«Τα συντρίμμια επέπλεαν, τα ανασύραμε στην επιφάνεια στα χωρικά ύδατά μας», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, διευκρινίζοντας ότι τα άλλα τμήματα βυθίστηκαν.

Έκκληση για «ατσάλινα νεύρα» από τον Γκουτέρες

Παρέμβαση για τα όσα συμβαίνουν στον Κόλπο πραγματοποίησε και ο ΓΓΕ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που απηύθυνε έκκληση για «ατσάλινα νεύρα».

«Μπορώ να κάνω μόνον μια έντονη σύσταση: ατσάλινα νεύρα», δήλωσε ο Γκουτέρες σύμφωνα με την εκπρόσωπό του στη Γενεύη Αλεσάντρα Βελούτσι.

Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε και η Βρετανία, με την εκπρόσωπο της Τερέζα Μέι να λέει «επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι απευθύνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση σε όλες τις πλευρές και έχουμε εδώ και καιρό μιλήσει σαφώς για τα θέματα που έχουμε με την δραστηριότητα του Ιράν».

«Δεν πιστεύουμε ότι μια κλιμάκωση θα ήταν προς το συμφέρον οποιασδήποτε πλευράς και συνεχίζουμε να έχουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας», ανέφερε.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)