Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

8 Ιουνίου 1949: Κυκλοφορεί το "1984" του Τζορτζ Όργουελ (ηχητικό)

Το συγγραφικό έργο «1984 – Ο Μεγάλος Αδελφός», γράφτηκε το 1948 από τον Τζορτζ Όργουελ, μιλάει για το 1984 και συμβαίνει πλέον σήμερα.
Ένα προφητικό μανιφέστο που περιγράφει ένα μέλλον, όπου το ολοκληρωτικό καθεστώς του «Μεγάλου Αδελφού» παρακολουθεί συνέχεια τους πάντες και τα πάντα.
Η κοινωνία που περιγράφεται στο βιβλίο κυβερνάται από το "Κόμμα". Κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας είναι ο Γουίνστον Σμιθ, ο οποίος είναι μέλος του «Κόμματος» όντας δημόσιος υπάλληλος. Ζει στην απόλυτη μοναξιά, γεμάτος φόβο και μίσος για τον "Μεγάλο Αδελφό".

Είναι εκπληκτικό το ότι αυτά που περιγράφονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, πλέον εμφανίζονται όλο και πιο έντονα και στη δική μας κοινωνία. Στο μυθιστόρημα του Όργουελ, τηλεοθόνες ελέγχουν την κάθε κίνηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μελών του «Κόμματος». Ασκείται ιδεολογική χειραγώγηση, προπαγάνδα, ενώ τιμωρούνται με φυλάκιση όποιοι υποπέσουν σε εγκλήματα σκέψης. Επικρατεί κρατική τρομοκρατία και συνεχόμενοι πόλεμοι με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών.

Όλα αυτά θυμίζουν τις σημερινές κάμερες, τις τηλεφωνικές γραμμές που παρακολουθούνται, τη χειραγώγηση της σκέψης που γίνεται μέσα από όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και τους συνεχόμενους πολέμους εναντίον «τρομοκρατών» που θεωρούνται απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Αλλά υπάρχουν και άλλα. Για παράδειγμα, η σχέση της γλώσσας με την σκέψη, καθώς ο «Μεγάλος Αδελφός» περιορίζει την γλώσσα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων.

Το σύστημα του «Μεγάλου Αδελφού» έχει επίτηδες απλοποιήσει υπερβολικά την γλώσσα, καταργώντας συνεχώς λέξεις, σε μία προσπάθεια να μειώσει το πνευματικό επίπεδο του κόσμου. Αλλά για να ανακαλύψετε πόσο επίκαιρο είναι το μυθιστόρημα αυτό που εκδόθηκε πριν από σχεδόν 70 χρόνια, θα πρέπει να το διαβάσετε...

ΠΗΓΗ: dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)