Οι βρικόλακες της λιτότητας επιστρέφουν (όποιος και αν κυβερνήσει)
► Οι δανειστές ζητούν αυξήσεις στη ΔΕΗ, περικοπή συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο και απάνθρωπες ρυθμίσεις
► Απαιτούν όμως αυξήσεις (!!!) στους διορισμένους ανθύπατους που διαχειρίζονται τα ασημικά της χώρας
► Απαιτούν όμως αυξήσεις (!!!) στους διορισμένους ανθύπατους που διαχειρίζονται τα ασημικά της χώρας
Από τους
Στέλιο Κράλογλου, Γιώργο Χατζηδημητρίου
Στέλιο Κράλογλου, Γιώργο Χατζηδημητρίου
«Χαλί» για αυστηρό μνημονιακό πλαίσιο στην ελληνική οικονομία, ενδεχομένως και με νέα μέτρα, στρώνουν οι δανειστές, που ανεβάζουν τον λογαριασμό του «πακέτου Τσίπρα» (13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ και ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις) στα 4,4-5,5 δισ. ευρώ τη διετία 2019-2020, θέτοντας σε κίνδυνο, όπως υποστηρίζουν, τον στόχο για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ! Το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει τις εκτιμήσεις των δανειστών και εμμένει στην αρχική του θέση πως το πακέτο των πρόσφατων μέτρων κοστίζει 0,6% του ΑΕΠ (ήτοι, 1,15 δισ. ευρώ), τόσο το 2019 όσο και το 2020.
Αρα, τυχόν επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των δανειστών θα σήμαινε «μαύρη τρύπα», η οποία θα μπορούσε αθροιστικά στη διετία να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, με τους θεσμούς να απαιτούν ισοδύναμα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό! Οπως αναφέρεται στην 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, το
δημοσιονομικό κόστος των παροχών και των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ) φέτος και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ο αναλυτικός πίνακας που ακολουθεί ανεβάζει τον λογαριασμό στα 4,4-5,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο διετίας, καθώς βλέπει:
δημοσιονομικό κόστος των παροχών και των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ) φέτος και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ο αναλυτικός πίνακας που ακολουθεί ανεβάζει τον λογαριασμό στα 4,4-5,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο διετίας, καθώς βλέπει:
• Δημοσιονομικό κόστος 1,1%-1,4% του ΑΕΠ φέτος (2,1-2,6 δισ. ευρώ).
• Δημοσιονομικό κόστος 1,2%-1,5% του ΑΕΠ το 2020 (2,3-2,9 δισ. ευρώ).
Από τον πίνακα του «λογαριασμού» προκύπτει πως δανειστές και υπουργείο Οικονομικών συμφωνούν ότι η 13η σύνταξη θα έχει δημοσιονομικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ (950.000.000 ευρώ) φέτος και το 2020. Οι μειώσεις ΦΠΑ θα κοστίσουν στον Προϋπολογισμό 0,3% του ΑΕΠ (570.000.000 ευρώ) φέτος και 0,4% του ΑΕΠ (760.000.000 ευρώ) το 2020. Οι εκτιμήσεις σε αυτά τα μέτωπα είναι απολύτως ταυτόσημες.
Στο μέτωπο των ρυθμίσεων οφειλών σε 120 δόσεις, όμως, η απόσταση είναι τεράστια. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι, μέσω των ρυθμίσεων, θα προκύψουν έξτρα έσοδα 0,2% του ΑΕΠ (380.000.000 ευρώ) φέτος και 0,3% του ΑΕΠ (570.000.000 ευρώ) το 2020. Οι θεσμοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις, αντιθέτως, θα προκαλέσουν απώλειες εσόδων της τάξης του 0,3%-0,6% του ΑΕΠ (570.000.000 ευρώ - 1,14 δισ. ευρώ) φέτος και το 2020. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα άνοιγμα από 600.000.000 ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ!
Στην έκθεση τονίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβολές των ευρωπαϊκών θεσμών, τα μέτρα αυτά «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα χρόνια», και σημειώνεται ότι η έκταση της απόκλισης θα εξαρτηθεί από την πορεία των ρυθμίσεων οφειλών και θα αποτιμηθεί εκ νέου το φθινόπωρο.
----
Ντομπρόβσκις - Μοσκοβισί το γύρισαν στο σκληρό ροκ
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Πιερ Μοσκοβισί σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup
Ηχηρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, την ίδια στιγμή την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία.
Μιλώντας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, υποσχέθηκαν και οι δύο ένα θερμό καλοκαίρι, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα με κάθε κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των Βρυξελλών. Ειδικότερα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε αξιόλογα αποτελέσματα που πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό.
«Η Ελλάδα ξεκίνησε καλά τη μετα-προγραμματική εποπτεία και επέστρεψε στις αγορές» παραδέχθηκε, αλλά πρόσθεσε πως καταγράφονται πλέον καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παράγουν αβεβαιότητες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την εφαρμογή των εξαγγελθέντων επεκτατικών μέτρων.
Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα και στα υγιή δημοσιονομικά της έχουν αυξηθεί η απασχόληση και η εσωτερική ζήτηση. Χαρακτήρισε, όμως, το πακέτο Τσίπρα «δαπανηρό», καθώς ενισχύει τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019 και εφεξής.
----
Αίμα ακόμη και από τις χήρες ζητούν οι Βρυξέλλες
Την επαναφορά των επαχθών μέτρων των τριών Μνημονίων αξιώνουν οι δανειστές, θεωρώντας ότι ακόμα και οι ισχνές παροχές της κυβέρνησης που βελτιώνουν τη θέση των φτωχότερων Ελλήνων «ξηλώνουν» βασικά μνημονιακά μέτρα. Ειδικότερα οι δανειστές:
• Υποστηρίζουν ότι οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο ακυρώνουν «ένα σημαντικό μέτρο που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015», ενώ αφήνουν αμετάβλητο τον πολύ υψηλό βασικό συντελεστή 24%. Οι δανειστές δεν εξηγούν όμως πώς θα τονωθεί το καλάθι των νοικοκυριών, τα οποία δεν δύνανται να αγοράζουν πλέον ούτε τα βασικά.
• Προβλέπουν αυθαίρετα ότι η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον Προϋπολογισμό του 2019, ώστε να διατεθεί υψηλότερο μερίδιο δαπανών για κοινωνικά επιδόματα προς τους νέους και τους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας. Οι εξαθλιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι κρίθηκε, όπως φαίνεται, ότι ζουν πλουσιοπάροχα...
• Υποθέτουν ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στοχεύουν στην κατανάλωση και θα απορροφήσουν σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που προβλεπόταν στα νομοθετημένα μέτρα του 2017 να διατεθεί για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, οι οποίες θα ενίσχυαν την ανάπτυξη. Τα στοιχεία για την κατανάλωση δείχνουν ωστόσο ότι η πλειονότητα με τα χρήματα αυτά κάλυψε επείγουσες ανάγκες και τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.
• Θεωρούν ότι η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών έως 120 μηνιαίες δόσεις είναι πολύ μεγάλη και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει βεβαίως, τόσο με τη μαζική ανταπόκριση των οφειλετών όσο και με τη θετική υποδοχή του συνόλου των φορέων της αγοράς, οι οποίοι μάλιστα ζητούν περισσότερες ανάσες.
----
Στις καλένδες ο «κουμπαράς» για μικρότερα πλεονάσματα
Στο συρτάρι μέχρι το φθινόπωρο βάζουν οι δανειστές την εξαγγελία Τσίπρα για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το επόμενο έτος. Στην έκθεση της Επιτροπής υποστηρίζεται ότι τα επεκτατικά μέτρα της κυβέρνησης «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα χρόνια», ενώ σημειώνουν ότι η έκταση της απόκλισης θα εξαρτηθεί από την πορεία των ρυθμίσεων οφειλών και θα αποτιμηθεί εκ νέου το φθινόπωρο σε καυτό ραντεβού με την επόμενη κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνησή του θα καταθέτει τους επόμενους Προϋπολογισμούς μέχρι το 2022 με μειωμένο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά μία μονάδα, δηλαδή στο 2,5%, αντί για 3,5%. Εάν η κυβέρνηση αποτύγχανε να πιάσει τον στόχο του 3,5%, η χώρα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσω ενός εγγυοδοτικού λογαριασμού 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ασφαλείας.
----
Και πιέσεις για απολύσεις - πλειστηριασμούς
O Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον Γιώργο Χουλιαράκη
Προσήλωση στα συμφωνηθέντα σκληρά μέτρα απαιτούν οι δανειστές και πιέζουν για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, απολύσεις στο Δημόσιο, αύξηση των αντικειμενικών αξιών και επίσπευση των πλειστηριασμών ακινήτων όσων έχουν «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια και δεν τα ρυθμίζουν.
Ειδικότερα, στην έκθεση της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών σκιαγραφείται ένα αυστηρό πλαίσιο μνημονιακού χαρακτήρα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η οικονομία. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
• Απαιτείται αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, με το επιχείρημα πως «οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να βελτιώσει την ανάκτηση του κόστους».
• Το Δημόσιο δεν έχει σεβαστεί την οροφή για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και ζητείται μείωση κατά 1.550 άτομα μέσα στο 2019.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο.
• Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν τα 81,8 δισ. ευρώ, με μείωση μόλις 1,8 μονάδες φέτος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
• Το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά εξαιρετικά αργά και το πρόγραμμα προστασίας κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών αποδεικνύεται πιο πολύπλοκο από ό,τι αναμενόταν.
• Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της α΄ κατοικίας προβλέπεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος Ιουλίου και η έκθεση προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε παράταση ισχύος του νέου πλαισίου, που λήγει στο τέλος του έτους.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τονίζουν για άλλη μια φορά ότι «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους σε σχέση με εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις και την πιθανή διεύρυνση των εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο».
----
Οι μόνες αυξήσεις που θέλουν είναι για τα «golden boys»!
Αυξήσεις στους μισθούς των golden boys του Δημοσίου ζητούν οι «τροϊκανοί», την ώρα που συνεχίζουν να τσεκουρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις για όλους τους υπόλοιπους πολίτες! Στην έκθεση της Ε.Ε. οι δανειστές τονίζουν απροκάλυπτα, για άλλη μια φορά, ότι «απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ώστε να αυξηθούν οι απολαβές των νέων διοικήσεων στις ΔΕΚΟ που ελέγχει το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.)». Πρόκειται για μια άλλη ωμή παρέμβαση υπέρ των προνομίων που διατηρούν τα «ρετιρέ» του Δημοσίου από τους ίδιους τεχνοκράτες, που συνεχίζουν να αμφισβητούν την απόφαση να αυξηθεί ο βασικός μισθός! Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των περιφερειακών λιμανιών.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης καταγράφεται καθυστέρηση στον σχεδιασμό του Ταμείου Ιδιωτικοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ) για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του. Για τη μαρίνα Αλίμου αναφέρεται πως ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, αλλά η συμφωνία με τον επενδυτή (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του έτους.
Για τη ΔΑΑ (διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») τονίζεται πως η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί λόγω διαφωνιών μεταξύ του καναδικού ομίλου PSP που ελέγχει το 40% και του Ελληνικού Δημοσίου. Οσο για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, εμφανίζεται ως ο διαγωνισμός με τις περισσότερες εκκρεμότητες.
dimokratianews.gr
dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)